Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Naudas spēle

Breda Pita kronētā beisbola drāma tiek uzskatīta par vienu no pēdējā laika labākajām «sporta filmām».

Holivudas «sporta filmas» ir dīvains «zvērs» - par tām nesajūsminās arī lokālā filmu biznesa spēlētāji, jo jebkura sporta drāma, pat tāda kā aizokeāna kritiķu slavinošu ditirambu pavadītā Naudas spēle/Moneyball, ir ciets rieksts. Īpaši nepateicīga ir situācija, ja konkrētās drāmas darbība risinās vidē, kura nav momentāni atpazīstama un kuras likumības - spēles noteikumi - nav no galvas zināmi. Naudas spēle ir beisbola filma. Ko jūs zināt par beisbolu? Es - neko, kaut arī šāda atzīšanās, iespējams, man godu nedara. Taču diez vai Latvijā atradīsies īpaši daudz beisbola speciālistu. Tālab filma par beisbolu visdrīzāk ir vērtējama kā risks, kaut gan Naudas spēlē ir vairāki vārdi, kas šo risku pamatīgi samazina - arī nesportisku ļautiņu vidē.

Breda Pita misija

Pirmkārt, tas ir Breds Pits - izbijuša beisbolista, pēc filmas sižeta - ne īpaši veiksmīgas komandas menedžera lomā. Notikumi, kas ir filmas pamatā, nav izzīsti no pirksta - Breda Pita varonim ir reāls prototips, tāpat kā viņa vadītajai komandai - Oklendas Athletics. Ļoti konkrēts un komandai dramatisks ir arī šīs filmas norises laiks - 2002. gada sezona, kas komandai ir sākusies bezcerīgi: komandu ir pametuši labākie spēlētāji, zaudējums seko zaudējumam, turklāt komandas menedžeru līdzekļi ir ļoti ierobežoti - beisbola zvaigznes, kas sagādās uzvaras, par atvēlēto budžetu nenopirksi. Tāds ir filmas darbības starta punkts. Billijs Bīns, kuru tad arī spēlē Breds Pits, ir šīs filmas galvenais varonis, kurš, rīkojoties šķietam neloģiski, ved savu komandu pretī leģendārai uzvaru sērijai, spītējot apkārtējo skepsei un neizpratnei.

Bīna uzvaras formulas pamatu pamats ir apaļīgs puisis, vārdā Pīters, prestižas augstskolas absolvents, profesionāls ekonomists, kuru Bīns uzaicina darbā savā komandā. Viss, kas sākas pēc tam, ir zili brīnumi - matemātisko aprēķinu un neskaitāmu beisbola spēļu analīzes rezultātā radīta ideālās komandas formula, kuru, izrādās, var izveidot, perfekti sakombinējot «otrās šķiras» spēlētājus, - pabalējušas sporta zvaigznes, kurai katram ir savs īpašais knifs. Tieši šo knifu kopums izveidos to racionāli konstruēto, ar matemātisku precizitāti izskaitļoto komandas spēku, kam jāpierāda neiespējamais - ar racionālas formulas palīdzību ir iespējams panākt uzvaru, turklāt ne tikai vienā spēlē vien.

Spīts, risks un uzvara

Filma Naudas spēle ir stāsts par lielu spītu, lielu risku un... yes!, protams, uzvaru. Nepieņemšu pārmetumus sižeta «spoilēšanā» un nianšu priekšlaicīgā atklāšanā - galu galā, ejot uz «vidējo Holivudas filmu», skatītājs labi zina, kas viņu gaida - tas ir uz mērķi orientēts varonis, kas lepni paceltu galvu ies pretī uzvarai, viņš spītēs likstām (kolēģu, sporta darboņu neticībai), viņš neņems vērā pirmos zaudējumus, bet būs uzticīgs saviem principiem (un kolēģim - ekonomikas censonim), viņš bezkaislīgi nomainīs sportistus komandā - vienus iepirks, citus pārdos, vēl citus izsviedīs - un ar mirdzumu acīs dosies pretī darba... sporta uzvarām. Viņš būs gana simpātisks, ar nelielu bērnības/agrīnās jaunības psihotraumu, ko filmas gaitā atsauks atmiņā nevienu reizi vien, un šī trauma, protams, būs likusi rūdīties tēraudam. (Savulaik Bīnam vēl kā pusauga puikam kāda sporta menedžera paredzētā spožā beisbolista karjera nebūt neizrādījās tik spoža.) Viņa jūtu dzīve nav ideāla - viņš ir vientuļš, ar nobrieduša vīrieša noslēpumaino smeldzi, taču viņu mīl meita, un šķirtā sieva (Robina Raita-Penna) ar visu jauno vīru joprojām interesējas par beisbolu, proti, skatās to televizorā. Un nekas viņu, šo Billiju Bīnu, nespēj atturēt no ticības beisbolam un matemātisku formulu spēkam, kas garantēs uzvaru, lai nu vai kā!

Un Pits velk

Lūk, tādu šo Billiju Bīnu ir sacerējis kulta statusā esošais Holivudas scenārists Ārons Sorkins (Sociālais tīkls) un nospēlējis Breds Pits. Viņu mierīgi var uzslavēt par labi nospēlētu lomu, un es darītu to ar prieku, ja vien Bīna personība nebūtu ideālai piegriezta Holivudas klišejām un uzskatiem, kādam tad ir jābūt «normālas Holivudas filmas» galvenajam varonim! Protams, uz mērķi orientētam! Protams, savu lielo mērķi arī īstenojošam! Var tikai brīnīties, kas tik īsā laika posmā noticis ar Sorkinu, kura gada sākumā iznākusī, Oskarus un nominācijas ieguvusī filma Sociālais tīkls arī taču portretēja mūsdienu varoņus - Facebook radītājus. Un tie bija dzīvi cilvēki ar savām mazajām draņķībām un vēso sava tuvākā uzmešanas kāri, pat ja Sociālais tīkls ir Holivudas filma. Iespējams, Facebook radītājus, tādus, kādus to portretēja Sociālais tīkls, cilvēcīgākus padarīja... neziņa. Viņi taču i nenojauta, ka universitātē aizsāktais «sociālais tīkls» kļūs par pamatu multimiljonu biznesam. Ja būtu zinājuši, uz viņiem būtu tikpat neinteresanti skatīties kā uz Billija Bīna mērķtiecīgajām darba/sporta uzvarām. Kaut gan filmas finālā ir vismaz viens negaidīts pavērsiens, kam skatītāja acīs Bīns ir jāpadara par varoni. Iespējams, kāds šo Bīna soli traktēs arī kā neiedomājamu muļķību. Par ko ir runa - skatieties paši!

Breds Pits lomā patiešām ir labs, te nu var piekrist ārzemju kolēģu slavas dziesmām, turklāt mūsu platuma grādos, kur beisbols ir pasvešs, viņam ir dots arī varonīgais uzdevums «izvilkt» filmai cienījamu kasi. Pavisam nesen Pits vilka pavisam citu filmu - Terensa Malika Holivudas klišejām spītējošo Dzīvības koku - vilka kā zvērs, un paldies viņam par to. Bez Pita Malika šedevram (komerciāli) būtu klājies vēl plānāk. Taču, kā mums māca filmaNaudas spēle, ne jau viss ir naudā mērāms. Tā ir arī filmas Naudas spēle galvenā varoņa Billija Bīna pārliecība. Turklāt Bredam Pitam Naudas spēlē ir ideāli partneri - kā vienmēr izteiksmīgs ir Filips Seimors Hofmans (komandas trenera un pamatīga skeptiķa lomā). Vērts iegaumēt ir arī Džonas Hilla vārdu (matemātikas spīdekļa lomā), kurš līdz šim pamatā niekojies komēdijās, piemēram, Knocked up.

Naudas spēle. Drāma. Režisors B. Millers. Lomās B. Pits, Dž. Hills, F. S. Hofmans, R. Raita Penna

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja