Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Notiks kinooperatora Dāvja Sīmaņa jubilejas atceres vakars

Kinoteātrī Splendid Palace 4. aprīlī notiks kinooperatora Dāvja Sīmaņa seniora 70 gadu jubilejas atceres vakars. Latvijā šodien ir sava kinooperatoru elite - Gints Bērziņš, Jānis Eglītis, Uldis Jancis, Andrejs Verhoustinskis, Sīmaņa dēls Dāvis uzaudzis ar kino. Un laikam Latvijā nav neviena aktīva kino profesionāļa, kas pie meistara nebūtu vēlējies stažēties.

Šodienas Kinooperatoru elitei paveicies - viņi visi ir Sīmaņa mācekļi.Filmas, kas ar savu operatora darbu paliks Latvijas kino Zelta fondā, apliecina kinooparatora Dāvja Sīmaņa seniora izcilo kompozīcijas un gaismas uzstādījuma prasmi, raksturo viņu kā smalku situācijas psihologu, perfektu žanru pazinēju un niansētu kadra dramaturgu.Dāvis Sīmanis (1942-2007) Rīgas kinostudijā sāka strādāt sešdesmitajos gados, kopā ar režisoru Imantu Brilu atklājot Rīgas poētiskā kino fenomenu vēl tā pirmsākumos. Valsts kinematogrāfijas institūta diplomu Dāvis Sīmanis saņēma 1970. gadā. 1974. gadā kopā ar režisoru Aivaru Freimani tapa pirmā starpžanru aktierfilma Latvijas kino vēsturē - Ābols upē, kas balstās uz improvizētu scenārija materiālu un tika filmēta autentiskā vidē. Gleznainākā no Sīmaņa filmām gan laikam ir Puika, no Jaunsudrabiņa Baltās grāmatas pārmantojot caurspīdīgu, gaišu cerību. 1977. gadā Freimaņa un Sīmaņa kopdarbs saņēma Lielo Kristapu kā Gada labākā aktierfilma.Aktierkino Dāvis Sīmanis ienes savu tēlaino operatora, režisora redzējumu galvenokārt Aivara Freimaņa un Arvīda Krieva filmās. 1984. gadā Lielā Kristapa skatītāju balvu saņēma Arvīda Krieva Aveņu vīns, Gada balvu par izcilāko profesionālo sniegumu filmā - arī kinooperators Dāvis Sīmanis.Ar Krievu Sīmanis kopā strādājis daudz, jo ar viņu ir interesanti, režisors pragmatiski neseko lineārajam filmas vēstījumam, ļaujot skatītājam kinooperatora acīm izzināt pasauli, kas apkārt, un to, kas dvēseles dziļumos vienmēr glabā kādu noslēpumu. Krievs ar Sīmani kopā filmējuši _Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili, Ievas Paradīzes dārzs, Paslēpes, Man patīk, kad meitene skumst._Kinooperators Dāvis Sīmanis seniors kadru krāsas un gaismas to piesātinātajā iekšējā dramaturģijā komponē kā gleznas. Viņu saista režisori, kas eksperimentē ar ekrāna neierobežotajām vizuālajām iespējām, ar kino uztveri poētiskajā un filozofiskajā kontekstā. Kopdarbā ar Jevgēniju Paškēviču aktierfilmas Cilvēka dienas scenārija, tā sagatavošanas un filmēšanas periodā viņš režisoram blakus bija dienu un nakti. Deviņdesmito gadu sākumā tapa vairākas vizuāli spilgtas īsfilmas sadarbībā ar režisori Ilonu Brūveri, kas iekaroja Eiropas starptautisko kinofestivālu programmas. Sīmani fascinēja režisores autorkino vizualitāte un eiropeiskais domāšanas veids. Tandēms veidojis arī vairākus emocionāli un vizuāli piesātinātus pilnmetrāžas ekrāna darbus.Kinooperators Dāvis Sīmanis seniors pasauli uz ekrāna vairāk nekā 30 filmās ļauj mums ieraudzīt citādu. Nepabeigts palika darbs pie Arvīda Krieva Dancis pa trim, kur Sīmanis arī šogad Lielajā Kristapā nominēts kā Labākais  operators. Latvijas Kinematogrāfistu savienība aicina uz tikšanos ar izcilā kinooperatora spilgtākajām filmu epizodēm 4. aprīlī plkst. 19 kinoteātrī Splendid Palace Dāvja Sīmaņa jubilejas atceres vakarā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja