Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā atzīts dzejas krājums Melnie darba cimdi

Piektdien, 2017.gada 21.aprīlī plkst.18 mūzikas namā Daile notika Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas pasākums, kurā tika paziņoti un apbalvoti laureāti katrā no piecām nominācijām, sveikta speciālbalvas ieguvēja Anita Rožkalne un mūža balvas laureāts – Uldis Bērziņš.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijas gala balsojumā par LALIGABAS balvas ieguvēju nominācijā Labākais dzejas krājums atzīts Jura Kronberga dzejoļu krājums Uz balkona / bet ja visu laiku…, kas nācis klajā apgādā Dienas Grāmata. Nominācijā Labākais prozas darbs laurus plūca Janas Egles stāstu krājums Gaismā (Lauku Avīze).

Par labāko ārvalstu literatūras tulkojums atzīts Zigurda Skābarža tulkotais Ērvina Velša romāns Porno, ko izdevis apgāds Dienas Grāmata. Nominācijā Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem par balsojuma līderi kļuva Ulda Ausekļa dzejoļu krājums Kaķēns margrietiņās (Lauku Avīze). Bet nominācijā Spilgtākā debija par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā tika atzīts Jāņa Tomaša dzejas krājums Melnie darba cimdi, kas nācis klajā apgādā Pētergailis.

Laureātiem tika pasniegtas dizaina studijas MĀJO veidotās LALIGABAS lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas 1500 EUR apmērā pēc nodokļu nomaksas.

LALIGABAS speciālbalva tika pasniegta Anitai Rožkalnei, kas veikusi nozīmīgu ieguldījumu literatūrpētniecībā – radot darbu Kārļa Zariņa burvju aplis, to izdevis LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts. Speciālbalvas ieguvējai piešķirta naudas balva 750 EUR pēc nodokļu nomaksas. 

Pasākumā tika sumināts šā gada Mūža balvas laureāts - dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš, kura vārds ierakstīts Latvijas kultūras kanonā. Balva piešķirta par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā un Latvijas kultūrvides un valodas bagātināšanā ar nozīmīgiem pasaules kultūrtekstiem. Mūža balvas laureāts saņēma simbolisko LALIGABAS lampu, kā arī naudas balvu 3000 EUR apmērā pēc nodokļu nomaksas. Balvu svinīgi pasniedza balvas mecenāti – Baltic International Bank. Par laureātu - http://www.laligaba.lv/index.php/lv/uldis-berzins

Pasākumā rakstniekus sveica LALIGABAS jaunie eksperti no Rīgas Franču liceja un Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, kurus lasīšanai un darbu vērtēšanai mudināja skolotājas un literatūrzinātnieces Lita Silova un Iveta Ratinīka.

Ziņu portāla Delfi balsojumā par lasītāju iecienītāko darbu tika atzīts Janas Egles stāstu krājums Gaismā, savukārt Gundegas Repšes romāns Bogene izpelnījās grāmatu tīkla Jānis Roze atzinību kā pirktākais Latvijas Literatūras gada balvai nominētais darbs.

Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs, Eiropas Savienības Literatūras balvas Latvijas nacionālās žūrijas priekšsēdētājs Arno Jundze sveica Eiropas Savienības Literatūras balvas laureātu no Latvijas – rakstnieku Osvaldu Zebri, kas apbalvots par romānu Gaiļu kalna ēnā. Romāns nāca klajā vēsturisko romānu sērijā „Mēs. Latvija – XX gs.” apgādā Dienas Grāmata. Balva rakstniekam līdztekus jauniem daudzsološiem prozas autoriem no citām 12 ES valstīm tiks pasniegta š.g. 21. maijā Briselē. Balva izveidota 2009.gadā, un to iniciējusi Eiropas Komisija sadarbībā ar Eiropas literatūras un grāmatniecības profesionālajām organizācijām.

Šā gada pasākuma sauklis - "Vairāk par vārdiem” - aktualizēja literatūras nozīmīgo rezonansi valodā un ārpus valodas robežām. Balvu pasniegšanas ceremonija noritēja vakara sarunu šova formātā, atklājot globālas atbildes uz jautājumiem, kas paslēpušies starp rindiņām. Pasākuma radošo komandu veidoja rakstnieks Svens Kuzmins, režisors Viesturs Roziņš, scenogrāfs Valters Kristbergs un video operators Guntis Lēmanis. Pasākumu vadīja dzejnieks Toms Treibergs, par muzikālām intermēdijām rūpējās Edgars Šubrovskis, Edgars Mākens, Oskars Jansons un Raitis Viļumovs.

Pievienota fotogalerija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja