Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Par "Norīt krupi" liela interese Kannu kinotirgū

Sestdien 63. Starptautiskajā Kannu kinofestivālā būs pienākusi latviešu un Jurģa Krāsona īsfilmu konkursa programmā iekļautās animācijas filmas Norīt krupi diena. Uz karstām pēdām pēc Ņikitas Mihalkova konkursa filmas Saules nogurdinātie 2 konkursa skates sekos deviņu īsfilmu, kas iekļautas konkursa programmā, izrādīšana.

Kanādas režisora Atoma Egojana vadītajai īsfilmu žūrijai tiks demonstrēta īsfilmu programma. To, protams, ievadīs svinīgais Kannu "sarkano trepju" rituāls, fotogrāfu un kameru fiksēta filmu autoru defilēšana pirms seansa, pēc, kura klusībā ilgojas katra filmdara sirds – vienalga,  vai viņš ir mazas Eiropas filmas autors vai pārstāv multimiljonu biznesu. Lūk, Kannu festivāla mitoloģijas spēks...

Filmu Norīt krupi studija Rija, kurā filma ir producēta, paralēli piedāvā arī Kannu festivāla kinotirgū. Interese par filmu ir liela, jau zināms, ka latviešu animācijas īsfilma tiks izrādīta Francijas kinoteātros, kas uzskatāms par izcilu sasniegumu.  Īpašs prieks filmas veidotājiem ir par sadarbības piedāvājumu, ko izteikusi viena no ietekmīgākajām digitālajām izrādīšanas platformām pasaulē, kas patlaban ļauj lejuplādēt mūziku, un drīzumā - arī animācijas filmas. Šie nav vienīgie kontraktu piedāvājumi, ko saņēmusi studija Rija, taču tie tiks parakstīti jau pēc festivāla beigām.

Lietišķie biznesa piedāvājumu jau ir pavisam reāls, "taustāms" latviešu animācijas panākums, kuru nodrošina publicitātes spēks, ko filma iegūst no statusa – iekļauts Kannu kinofestivāla oficiālajā konkursa programmā.

Salīdzinot ar pērnā  gada Kannu kinofestivāla īsfilmu konkursa izlasi, kura startēja Lailas Pakalniņa spēles īsfilma Klusums, šā gada piedāvājums nav tik viendabīgs un spēcīgs, tomēr latviešu animācijai Norīt krupi ir vismaz divi ļoti spēcīgi konkurenti – Čīlē tapusi spēles īfilma Blocks/Kvartāli un Francijā tapusī animācijas filma Rejošā sala. Kā tas viss beigsies – zināsim vēlu svētdienas vakarā, kad tiks pasniegtas Kannu kinofestivāla balvas  - Zelta palmas zari.

Šajās dienās Norīt krupi režisors Jurģis Krāsons kopā ar filmas scenāriju autoru Ivo Briedi uzturas Kannu festivālā, ar baudu apmeklē oficiālās pieņemšanas, kā arī sniedz intervijas ārzemju presei.

(Par festivāla konkursa programmas izskaņu lasiet rīt Dienā, kā arī žurnālā SestDiena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja