Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Paziņoti Latvijas Literatūras gada balvas nominanti, mūža balvas un speciālbalvas ieguvēji

Otrdien, 31. martā, tiešsaistes preses konferencē tika paziņoti Latvijas Literatūras gada balvas nominanti piecās kategorijās, kā arī mūža balvas un speciālbalvas ieguvēji. Šogad speciālbalvu par īpašu veikumu literatūrā saņems festivāls Punctum, savukārt Mūža balvu ekspertu komisija nolēma piešķirt rakstniekam Jurim Zvirgzdiņam par izcilu ieguldījumu Latvijas bērnu literatūrā.

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) ekspertu komisija – rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis, dzejniece Anna Auziņa, rakstniece Evija Gulbe, literatūrzinātnieks un literatūrkritiķis Arnis Koroševskis, dzejniece Ieva Rupenheite, rakstnieks Pauls Bankovskis, literatūrzinātniece un skolotāja Lita Silova – par labākajiem 2019. gadā izdotajiem literārajiem darbiem dzejā, prozā, bērnu literatūrā, kā arī tulkojumu un debijas kategorijā atzinusi:

Labākie dzejas darbi

Jānis Hvoinskis Mūza no pilsētas N., Neputns.

Andris Ogriņš tā putna diena, Jāņa Rozes apgāds.

Jānis Rokpelnis Tīmeklītis, Neputns.

Jānis Vādons Klusuma forma, Pētergailis.

Sandra Vensko Pieres vieta, Dienas grāmata.

 

Labākie prozas darbi

Inga Gaile Skaistās, Dienas grāmata.

Sabīne Košeļeva Vientulības ministrija, Zvaigzne ABC.

Lienīte Medne-Spāre Dziedošās smiltis, Zvaigzne ABC.

Gundega Repše Retināts gaiss, Dienas grāmata.

 

Labākie darbi bērniem

Rasa Bugavičute-Pēce Puika, kurš redzēja tumsā, Latvijas mediji.

Viesturs Ķerus Meža meitene Maija, Liels un mazs.

Inese Zandere Bērns, kas neiekrita, Liels un mazs.

 

Labākie tulkojumi

Ulda Bērziņa tulkotais senspāņu epus Dziesma par manu Sidu, Neputns.

Raimonda Jaka tulkotais Mo Jeņa romāns Meistar, jo tālāk, jo trakāk!, Dienas grāmata.

Daces Meieres tulkotais Italo Kalvīno romāns Ja reiz ziemas naktī ceļinieks, Jāņa Rozes apgāds.

Māras Poļakovas tulkotais Sašas Stanišiča romāns Kā zaldāts labo gramofonu, Jāņa Rozes apgāds.

Edvīna Raupa tulkotās Federiko Garsijas Lorkas Lugas, Jāņa Rozes apgāds.

 

Spilgtākās debijas

Raimonds Ķirķis Kartes, Neputns.

Aivars Madris Zonas, Neputns.

Ligija Purinaša Sīvīte, Hronologeja.

Rvīns Varde Kas te notiek, Jāņa Rozes apgāds.

 

Ekspertu komisija šogad nolēmusi piešķirt speciālbalvu par īpašu veikumu literatūrā literatūras festivālam Punctum par dzejnieces Montas Kromas literārā devuma daudzpusīgu un spilgtu rezonansi, sniedzot būtisku radošu impulsu mūsdienu latviešu dzejas attīstībā un sinerģijas veicināšanā ar citām mākslas nozarēm.

LALIGABA ekspertu komisijas pārstāve, dzejniece Anna Auziņa, atzīmē: "Montas Kromas simtgadē, aktualizējot spožās latviešu modernistes literāro devumu, 2019. gada maijā norisinājās virkne aizraujošu pasākumu – uz modernisma attīstību fokusēti eseju lasījumi; akadēmiska, bet vienlaikus atsvaidzinoša, M. Kromas dzīvei un daiļradei veltīta konference; kā arī vērienīgs dzejkoncerts Rīgas cirkā Māras Ķimeles režijā. Tam visam pa vidu – diskusijas, dzejas un prozas lasījumi, izglītojoša pastaiga un grāmatu atvēršanas svētki. Punctum festivāla ietvaros iznāca grāmata Monta Kroma. Re:, kurā tika publicēti 23 mūsdienu dzejnieku darbi – veltījumi, atbildes un parafrāzes. Punctum festivāla daudzpusīgās norises saliedēja virkni dzejnieku, rakstnieku un Kromas pētnieku, liekot sajust, kā dzejniece no mūžības turpina sapurināt kolēģus, līdzīgi, kā to tika darījusi dzīves laikā."

Mūža balvu ekspertu komisija nolēma piešķirt 1941. gadā dzimušajam latviešu rakstniekam Jurim Zvirgzdiņam par izcilu ieguldījumu Latvijas bērnu literatūrā. Juris Zvirgzdiņš 90. gados pievērsies bērnu literatūrai un šajā žanrā sarakstījis teju 30 grāmatu, kurās lasītāji aizraujošā veidā tiek iepazīstināti ar dažādām kultūrvietām, vēsturiskiem notikumiem un sasniegumiem Latvijā un pasaulē. Autora spilgtākais literārais tēls ir lācītis Tobiass, kas ir viens no paša rakstnieka rotaļlietu kolekcijas lāčiem un, kā apgalvo pats autors, Tobiass esot sarakstījis vismaz septiņus no Zvirgzdiņam piedēvētajiem literārajiem darbiem. Savos tekstos Juris Zvirgzdiņš meistarīgi savij dokumentālus faktus un fantāziju, kas uzrunā bērnu auditoriju ar reālā pieredzē balstītiem un spilgtā veidā izstāstītiem notikumiem.

Ekspertu komisijas priekšsēdētājs, literatūrkritiķis un rakstnieks Guntis Berelis vērtē: "Juris Zvirgzdiņš nav tikai rakstnieks. Drīzāk tā ir teritorija vai, ja patīk, kontinents latviešu prozas teritorijās. Vispirmām kārtām – Zvirgzdiņš ir daudzkārt godalgots (Latvijas Literatūras gada balva, Jāņa Baltvilka balva, Pastariņa prēmija) bērnu rakstnieks, lācīša Tobiasa, baltās degunradzītes Mufas, konteineru meitenītes Rudītes, Rīgas runča Maurīcija, bebru dzimtas un daudzu citu labdabīgu, varbūt mazliet naivu, tomēr katrā ziņā ļoti asprātīgu un, kas arī nav mazsvarīgi, erudītu būtņu autors. Domājams, ne katrs latviešu autors varētu lepoties ar tik milzīgu auditoriju, kādu veido bērni, kas nu jau vairākās paaudzēs lasījuši Zvirgzdiņa grāmatas."

LALIGABA balvu ieguvējus aizklātā balsojumā noteiks ekspertu komisija, un laureāti tiks paziņoti īpašā LALIGABA balvu pasniegšanas literatūrē, kas būs skatāma  LTV1 30. aprīlī plkst. 21.05.

Balvu ieguvēji saņems dizaina studijas Mājo veidoto LALIGABA lampu un naudas balvas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja