Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pēdējos gados Latvijā uzņemti desmit starptautisku kinokompāniju darbi

Pēdējo septiņu gadu laikā Latvijas teritorijā ārzemju filmdari uzņēmuši desmit kinofilmu un televīzijas filmu, tapušas vēl vairākas Latvijas un citu valstu kopražojuma filmas.

Par to pastāstīja Nacionālā kino centra nozares atbalsta koordinatore Zanda Dūdiņa. Viņa sacīja, ka šajos starptautiskajos spēlfilmu projektos Latvijas pārstāvji bijuši sadarbības, bet ne kopražojuma partneri.

Pirms septiņiem gadiem - 2002.gadā - vācu režisors Verners Hercogs (Werner Herzog) Kuldīgā uzņēma filmas "Neuzvaramais" ("Invicible") epizodes. Savukārt gadu vēlāk Latvijā uzņemta režisora Mikas Kaurismeki (Mika Kaurismäki) Vācijas, Somijas un Latvijas kopražojuma spēlfilma "Saldumiņš" ("Honeybaby"). Abu šo filmu veidotāji sadarbojušies ar producentu no Latvijas Jāni Vingri ("Eho filma").

2003.gadā Rīgā sadarbībā ar "Rīgas kinostudiju" strādāja Krievijas kompānijas "Racon TV" filmēšanas grupa un uzņēma spēlfilmu "Sarkanā kapela", 2004.gadā BBC ("Garry Tuck") Latvijā uzņēma Džona Džonsa (Jon Jones) filmu "Arhangeļska" par Krievijas 20.gadsimta vēsturi, kurā spēlēja britu aktieris Daniels Kreigs (Daniel Craig).

2004.gada nogalē un 2005.gada sākumā Rīgas kinostudijā un Lietuvas kinostudijā strādāja kompānija "Baltic Film Service", kas izveidota uz BBC darbinieku bāzes, lai vienkāršotu juridiskās procedūras filmēšanai Latvijā un Lietuvā. Šī kompānija uzņēma televīzijas spēlfilmu "Valisa un Edvards" ("Wallis & Edward"), kuru demonstrēja Lielbritānijā.

2005.gada vasarā vācu televīzijas kanāls "Hessischer Rundfunk" sadarbībā ar Latvijas filmu studiju "Screen vision" Jūrmalā un Rīgā filmēja vācu detektīvseriāla "Polizeiruf 110" sēriju "Die Lettin und ihr Lover" ("Latviete un viņas mīļākais").

Savukārt 2007.gadā vācu kompānija "Tag Traum" uzņēma režisores Ullas Vāgneres (Ulla Wagner) filmu "Karija desiņas izgudrojums" ("The Invention of Curried Sausage") sadarbībā ar Latvijas filmu producentu kompāniju "Ego Media", bet gadu vēlāk Latvijas kompānija "Film Angels Studio" nodrošināja Krievijas kompānijas "Pravaslavnaja Enciklopedija" ("Pareizticīgā enciklopēdija") darbu pie spēlfilmas "Pleskavas grautiņa misija" ("The Mission of Pskov Action").

Pērnā gada nogalē Rīgā un Valmierā tika uzņemta studijas "Hallmark" spēlfilma "Irēnas bērni", kuras pirmizrāde Rīgā notika 1.oktobrī. Šī filmēšana nozīmīga ar īpašo vērienu - 33 filmēšanas dienu laikā Latvijā filmēšanas laukumā nodarbināti 150 Latvijas filmu profesionāļi, bet masu skatos iesaistīti apmēram divi tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Plānojot šo filmu, Latviju par filmēšanas vietu izraudzīja astoņu valstu konkurencē.

Savukārt šogad Latvijas kompānija "Film Angels Studio" sadarbojās ar "TV Drama Service production", veidojot filmu "The Protectors" DR televīzijas kanālam Dānijā.

Nacionālā kino centra pārstāve uzsvēra, ka vēl bez šiem kopdarbiem Latvijā gatavo arī citu valstu reklāmas un pasūtījuma filmas, sadarbība notikusi arī dokumentālo un animācijas filmu jomā. Bijušas arī vairākas Latvijas un citu valstu kopprodukcijas filmas - Latvijas un Igaunijas kopprojekti "Labās rokas" un "Mazie laupītāji", Latvijas un Austrijas kopīgi radītā filma "Jāņu nakts" un citas filmas.

Jau vēstīts, ka Japānas kino mākslinieki nākamgad Ādažu poligonā plānojot uzņemt lielbudžeta spēlfilmu, Latvijas Nacionālie bruņotie spēki to jau akceptējuši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja