Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sabiedrībā zināmi cilvēki piedalās video stāstu sērijā par latviešu literatūru un bibliotēkām

Latvijā uzsākts projekts Bibliotēka par literatūras nozīmi un attīstību, tā centrā ir video stāstu sērija, kurā Latvijas literatūras dzīves veidotāji dalās savos personīgajos stāstos par literatūras nozīmi viņu dzīvē, informēja projekta Bibliotēka komunikācijas koordinatore Daiga Bitēna.

Kas ir literatūra un kas ir bibliotēka? Uz šiem jautājumiem tiek meklētas atbildes projekta Bibliotēka ietvaros. Atbildes sniedz latviešu rakstnieki un citi aktīvi Latvijas literatūras dzīves veidotāji. 

Sabiedriskajā akcijā jau ir iesaistījušies: Nora Ikstena, latviešu rakstniece, 25 grāmatu autore, kuras grāmatas izdotas vairāk kā 30 valstīs; Andris Vilks, Latvijas Nacionālās Bibliotēkas direktors; Kārina Pētersone, Latvijas Nacionālās Bibliotēkas Atbalsta biedrības direktore, bijusī kultūras ministre (1998-2002); Zbigņevs Stankevičs, Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts; Valērijs Belokoņs, Uzņēmējs, Baltic International Bank īpašnieks, mecenāts vairāk kā 20 latviešu oriģinālliteratūras grāmatām un nacionālas nozīmes literatūras projektiem; Imants Lancmanis, latviešu mākslas vēsturnieks, heraldikas un mākslas speciālists, gleznotājs; Uldis Bērziņš, latviešu dzejnieks un tulkotājs; Māris Bērziņš, Latviešu rakstnieks, 9 grāmatu autors, kura grāmatu varoņi “atdzīvojušies” gan spēlfilmās, gan teātra izrādēs; Sanita Stinkule, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļas vadītāja un citas Latvijas literatūrā un kultūrā nozīmīgas personas.

Projekts Bibliotēka  top ar Baltic International Bank atbalstu un aicina atklāt sabiedrībai stāstus par literatūras nozīmi cilvēku dzīvēs, stāstus par personīgajām bibliotēkām, to saturu, kā arī emocionālo un profesionālo vērtību. Video stāstu publicēšana tiks uzsākta šī gada septembrī un notiks pakāpeniski – reizi mēnesī tiks publicēts jauns materiāls.

"Literatūra veido cilvēku, veido nāciju, un literatūras iemiesojums jeb izpausme ir grāmata," vienā no gaidāmajiem video materiāliem stāsta Zbigņevs Stankevičs, Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts. "Savukārt bibliotēka ir izvēlētu grāmatu krājums, ko cilvēks mūža gaitā sakrāj. Pēc tā, kādas grāmatas atrodas cilvēka bibliotēkā, var saprast, kāds ir pats cilvēks; uzzināt, kas viņu interesē un kas notiek viņa iekšējā pasaulē – sirdī un apziņā –, kādas ir viņa vērtības, dzīves uzstādījumi un arī ideāli."

"Godīgi sakot, biju pārsteigts, kad ieguvu pilnīgu priekšstatu par grāmatu kopumu, kuru izdošanai ir sniegusi atbalstu Baltic International Bank. Tas ir ļoti daudz! Taču vēl lielāku iespaidu atstāj kvalitāte. Visi darbi ir izcili, kā saturs, tā ietērps. Tās ir grāmatas, kuras rotā mūsu gadsimta grāmatniecību," par līdzšinējo atbalstu grāmatniecībai saka Andris Vilks, Latvijas Nacionālās Bibliotēkas direktors.

Latviešu literatūras attīstība ir viens no Baltic International Bank ilggadējiem sabiedrības atbalsta virzieniem. 

Sabiedriskās akcijas ietvaros ikviens sociālo tīklu lietotājs ir aicināts veidot arī pats savu bibliotēkas stāstu un publicēt to foto vai video formātā, izmantojot tēmturus #biblioteka un #manabiblioteka. Savā personīgajā bibliotēkas stāstā projekta organizatori aicina atbildēt uz jautājumiem: kādas grāmatas ir Tavā bibliotēkā, kāpēc tieši šīs, un kurai grāmatai būtu jābūt katra latvieša grāmatu plauktā?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja