Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Septembrī notiks kinofestivāls "Baltijas pērle"

Kinofestivāls Baltijas pērle piedāvās Holivudas zelta klasiku, gangsterkino un Odrijas Hepbernas filmu izlasi

Par Lielo depresiju un pērlēm

Lai precīzāk raksturotu no 10. līdz 20.septembrim Rīgā notiekošo filmu svētku Baltijas pērle (BP) programmas esenci, talkā būs jāņem man mīļo folklorizēto personāžu viedo Odesas ebreju pateiciens "pomiraķ, tak s muzikoi!", kas latviski skanētu tā — nu, ja jau mirt, tad ar prieku un troksni! Jo Zemes ļautiņus taču ik minūti apdraud lielais bubuļvārds — krīze.

Novest svētlaimē

Tādēļ Baltijas pērle vārda tiešā nozīmē sāksies ar krāšņu mūziku — 10.septembrī uz Dailes teātra skatuves valdīs leģendārais 30—40.gadu Ņujorkas nakts un klubu dzīves karaļa Glena Millera orķestris (Eiropas filiāles grupa). Izcila džeza "banda", kas Rīgas kino un mūzikas mīlētājus priecēs ar fascinējošu svinga programmu, kura ar triumfāliem panākumiem jau izbraukājusi visu Eirāziju, foršu džezu mīlošu publiku novedot svētlaimē!

Un tas patiešām ir asprātīgs šā festivāla "motora" — producentes Marinas Ļipčenko — konceptuāls gājiens: globālās politekonomiskās krīzes laikā skatītājus nemocīt ar sūrākajiem realitātes atspoguļojumiem aktuālajā kino, bet gan trijās galvenajās programmās piedāvāt atcerēties XX gadsimta dižākā ekonomiskā satricinājuma — Lielās depresijas — laika kinovērtības un ļaut nopūsties "ak, viss jau reiz ir bijis, un arī šodienas nelaimes pāries" (hronoloģiski pirmā globālā krīze tiek ierobežota precīzos ciparos 1929.— 1934., taču realitātē un cilvēku apziņā šīs robežas šurpu/turpu ir maķenīt plašākas).

Turklāt situācijas paradokss ir tāds, ka visdziļākos saimnieciskās krīzes apstākļos Holivudā, un ne tikai tur, ir tapušas spožas un lieliskas, formāli pat "glamūrīgas" filmas, kuras tagad mēdzam raksturot kā Zelta Holivudas dārgumus, tīrāko kinematogrāfa klasiku. Tādēļ ir vērts iepazīties gan ar BP programmas unikālo šķirkli Lielās depresijas filmas, gan ar pirmās pasaules krīzes tiešu augli kinematogrāfā —

30.gados koši izplaukušo Gangsterkino (jo gangsteri bija ne tikai likumu ignorējoši kriminālisti — tie, lai cik dīvaini tas šķistu, bija pirmie tautas varoņi, publikas mīluļi, jo aplaupīja bankas un bagātos, tautasprāt, galvenos krīzes vaininiekus, un neba velti kinoteorētiķi gangsterkino žanru apraksta kā "filmas, kas centrējas uz XX gadsimta sociālā bieda — organizētās noziedzības un tās spilgtāko pārstāvju kriminālistu — dzīvesstāstiem, vienlaikus neatsakoties no šādu filmu augstās izklaides pakāpes, orientēšanās uz peļņu un bieži visai apšaubāmas morāles zemtekstiem".)

Ārstējošs plāksteris

Par nākamo globālo, nē, totālo krīzi, saprotams, uzskatāms Otrais pasaules karš. Var likties ļoti ekscentrisks veids, kā Holivuda piedāvā tikt galā ar šīs asiņainās krīzes sekām, taču nenoliedzami — uz ekrāniem biezā slāni izsprukušās romantiskās komēdijas un melodramatiskie sižeti patiesi iedarbojas kā ārstējošs plāksteris. Tāpēc kā maigs "kulaks uz acs" ir amerikāņu aktrises Odrijas Hepbernas kā melodramatiskā romantisma daiļās princeses sejas izvēle, lai raksturotu pēckara kino sapņu un dzīves ilūziju pasauli, kas bieži vien bija sinonīmi (programma Odrijas Hepbernas filmu retrospekcija).

Trīs nosauktās Baltijas pērles programmas ir arī vienreizēja iespēja jaunās paaudzes kinoentuziastiem aizpildīt "baltos plankumus" pasaules kino vēsturē uz lielā ekrāna, nevis surogātformā — DVD vai ineta "nosūkļu" veidā. Piemēram, BP apmeklētāji var būt gandarīti: šā gada festivāla "gangsterfilmu sešinieka" programmā ir iekļautas četras no autoritatīvā Amerikas Filmu institūta top10 visu laiku labākajām gangsterfilmām/mob films un tajās būs iespēja redzēt izcilāko mafiozi aktieru trijotni — Džeimsu Kegniju, Robertu de Niro un Alu Pačīno — visā spožumā!

Paralēli trim BP smagsvariem (Gangsterkino, Lielās depresijas filmas, Odrijas Hepbernas filmu retrospekcija) notiks arī tradicionālā svaigāko karsto jaunumu — pasaules vadošajos festivālos apbalvoto filmu izlases "pērļu" — skate programmās Pērles Eiropas vainagā un Kinogardēdis. Bet tas jau ir nākamais priecīgais stāsts.

***

Programma

Lielās depresijas filmas

Tas notika kādā naktī/It Happened One Night, 1934. Rež. Frenks Kapra

Salivana ceļojumi/Sullivan"s Travels, 1941. Rež. Prestons Stērdžess

Sabiedrības ienaidnieks/The Public Enemy, 1931. Rež. Viljams A. Velmens

Vētrainie divdesmitie/The Roaring Twenties, 1939. ?Rež. Rauls Volšs

Saules ielejas serenāde/Sun Valley Serenade, 1941. Rež. H.Brūss Hamberstouns

Brīnumu pilna kabata/Pocketful of Miracles, 1961. Rež. Frenks Kapra

Purpursārtā imperatore/The Scarlet Empress, 1934. Rež. Jozefs fon Šternbergs

Dziedot lietū/Singin" in the Rain, 1952. Rež. Stenlijs Donens, Džīns Kellijs

Gangsterkino

Sabiedrības ienaidnieks/The Public Enemy, 1931. Rež. Viljams A.Velmens

Vētrainie divdesmitie/The Roaring Twenties, 1939. ?Rež. Rauls Volšs

Seja ar rētu/Scarface, 1983. ?Rež. Braiens de Palma

Ļaunās ielas/Mean Streets, 1973. Rež. Mārtins Skorsēze

Krusttēvs/The Godfather, 1972. Rež. Frānsiss Fords Kopola

Reiz Amerikā/Once Upon a Time in America, 1984. Rež. Serdžo Leone

3O.Hepbernas retrospekcija

Romas brīvdienas/Roman Holiday. Rež. Viljams Vailers

Sabrina/Sabrina. Rež. Billijs Vailders

Mana skaistā lēdija/My Fair Lady. Rež. Džordžs Kjūkors

Mīla pēcpusdienā/Love in the Afternoon. Rež. Billijs Vailders

Brokastis pie Tifanija/Breakfast at Tiffany"s. Rež. Bleiks Edvardss

Jocīgā seja/Funny Face. Rež. Stenlijs Donens

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja