Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Sliktā skolotāja

Kamerona Diaza joprojām ir kā sulīga odziņa. Komēdijā Sliktā skolotāja viņa zog, dzer, šmaucas, pazemo skolēnus un kolēģus, dejo erotiskas «slapjās dejas» un izvirtīgi mīlējas ar Džastinu Timberleiku

Tiešām - kur lai ierindas sākumskolas literatūras skolotāja uz sitienu sarūpē 9000 dolāru? Tieši tik maksā krūšu palielināšanas operācija, kas steidzami nepieciešama, lai reizi par visām reizēm tiktu vaļā no nīstā, garlaicīgā učenes darba, tupajiem skolēniem un kolēģiem, kuri savā svētajā pedagoģiskās misijas apziņā ir cits par citu atbaidošāki. Jūs pamatoti jautāsit - kāds sakars amerikāņu pamatskolai ar silikona pupiem à la pornodiva?

Ekscentriķi skolā

Vistiešākais, ja spriež pēc tā klusā vājprāta - filmas Sliktā skolotāja/Bad Teacher sižeta, kuru kā putukrējuma roze rotā Kameronas Diazas neatvairāmais smaids un apskaužami garslaido kāju apveltītā figūra, pa kaktiem ļaujot rušināties visādiem ekscentriskiem otrā plāna personāžiem - sabiedriskā darba lietderības entuziasma pārņemtajai skolotājai pirmrindniecei Emijai Skirelai - foršai komiķei Lūsijai Pančai (tiešām ar vāveres atieztiem zobiem un tieksmi publiski krist histērijā), bremzētajam, kaut visnotaļ simpātiskajam fizkultūrietim Raselam (Džeisons Sīgels), kurš neatsakās no zālītes pīpēšanas, pārbarotam behemotam līdzīgajai, taču dikti lādzīgajai sociālo priekšmetu pasniedzējai Linnai (Filisa Smita) un jaunpienācējam - skolai pārāk glītajam matemātiķim Skotam Delakortam, kurš izrādās slavenas pulksteņu firmas īpašnieku bagātā atvase, kas kā labdarības žestu izvēlējusies visai dīvaino sākumklašu skolotāja darbu, - loma «ar noslēpumu», kuru ne bez ciniska smiekla tēlo Džastins Timberleiks - filmēšanas laikā Kameronas intīmais draugs. Skolēni filmā pilda blāva fona funkcijas - jo stāsts jau nav par viņiem.

Aizkaitinātais ego

Stāsts ir par to, ka ASV izglītības sistēma atrodas vēl dziļākā pakaļā, nekā varētu šķist mums. Ja pēc Sliktās skolotājas izdara vispārinošu vērtējumu, kam mācību iestādēs «pieder vara», secinām - vismaz pamatskolās ir sapulcējušies nožēlojamākie dzīves neveiksminieki, cilvēki, kuriem nav karjeras izaugsmes iespēju, vēlmes kaut ko savā dzīvē mainīt, un, galvenais, viņi visi cieš no psihiskas un seksuālas dabas traucējumiem. Visiem prātā tikai viens - vai priekšniecība būs apmierināta un vai darbs atbilst «normatīviem».

Skolas pedagogu kolektīvu vada direktors, kurš klusībā pielūdz delfīnus (viņš pat adoptējis dēlu - delfīnu), vairāki pedagogi, šķiet, paslepen lieto vieglās narkotikas vai dzer, savukārt nomācoša daļa skolotāju sieviešu tradicionāli cieš no HVTO (hroniska vīriešu trūkuma organismā), kas ļauj plaukt neveselīgai konkurencei, tiklīdz tuvumā parādās kāds «bikšainais». Tieši cīņa par simpātisko matemātiķi ir «Vāvernieces» un Kameronas Diazas varones Elizabetes konflikta pamatā, vēl vairāk to uzkurina abu dāmiņu aizkaitinātais ego. Literatūras skolotāja Elizabete, bez šaubām, ir neslēpta maita, turklāt maita ar problēmām - viņa ir dzērāja. Literatūras stundās viņa skolēniem liek skatīties filmas, kamēr pati izguļ dzērumu. Pat darba galda atvilktnēs viņai ir uzpildīšanās rezerves - viskijs, zālīte, tabletes.

Elizabeti var saprast, jo mērķis - tikt prom no šīs depresīvās vides - attaisno visus līdzekļus. Kopš izjuka iecerētās laulības ar miljonāru (viņš priekšroku deva operai, viņa māte ātri «atkoda», ka Elizabete grib precēt naudu, nevis histērisko dēlu), skolotāja kā tanks mērķē uz bagāto īpatni Skotu Delakortu. Viņa mīļākā grāmata, ak, Dievs, ir Ēd, lūdzies, mīli, un seksu viņš piekopj caur drēbēm, proti, neizģērbjoties. Fiziski, cik noprotams, puisis ir ļumeklis jeb impotents. (Varat iedomāties dzimumaktu drēbēs starp Timberleiku un Diazu? Filmā tādu redzēsit.)

Ak, jā, lai īstenotu sapni, Elizabetei nepieciešami 9000 dolāru - krūšu uzlabošanai (filmā ir aina pie plastikas ķirurga, kurā Diaza ar baudu spaida vienu tādu ideālo krūšu paraugu), jo viņas iecerētais precību objekts Skots Delakorts tikko kā izšķīries no līgavas, kurai krūtis kā baloni. Elizabete nolemj aizstāt bijušo Skota līgavu ar uzpumpētu silikona pupu palīdzību - visai dīvains mērķis skolotājai, ne? Un turpina mācīt literatūru ar kino starpniecību, jo dzert viņa nepārstāj. Tāpat kā nepārstāj sūtīt «divas mājas tālāk» fizkultūras skolotāju - vienīgo normālo veci šajā frīku skolā.

Filma bez morāles

Komēdija Sliktā skolotāja pieder pie jaunā atzara šajā žanrā - pie filmām «bez morāles», tādām, kas nedeklarē, kā ir pareizi dzīvot un kādas ir katra pilsoņa vienīgi pareizās ģimenes un citas vērtības, tāpēc uzkrītošā nepolitkorektuma deva ļauj runāt par šādu filmu sociālkritisko saturu. Taču šajā konkrētajā darbā joki un sižets nav izstrādāti, un filmu izglābj tikai Diazas un Timberleika šarms šādā pavisam ačgārna pāra lomā.

Tomēr, ja viss līdz šim aprakstītais jums šķiet komēdijas vērts, - laipni lūgti skatīties Slikto skolotāju, kurā 40 gadu robežu sasniegusī burvīgā aktrise Kamerona Diaza, kura joprojām ir kā sulīga odziņa, zog, dzer, šmaucas, pazemo skolēnus un kolēģus, dejo erotiskas «slapjās dejas», mazgājot automašīnas, un galu galā - visai izvirtīgā veidā uz ekrāna kniebjas ar savu dzīves eksboifrendu Džastinu Timberleiku. Kaut arī visu laiku nepamet sajūta, ka visi šie cilvēki filmā ir garīgi neveseli.

Lomās: Cameron Diaz, Lucy Punch, Jason Segel, Justin Timberlake, Phyllis Smith.
Režisors: Jake Kasdan.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja