Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Sociālajos tīklos atsāk publicēt ziemeļvidzemnieka Emīla Pudeļa dienasgrāmatu

Trešdien, 1. aprīlī, LU LFMI Latviešu folkloras krātuves Autobiogrāfiju krājums sociālajos tīklos Twitter un Facebook atsāk publicēt Ziemeļvidzemes saimnieka, latviešu strēlnieka, Brīvības cīņu dalībnieka Emīla Pudeļa (1893–1969) pirms simt gadiem rakstīto dienasgrāmatu, informēja LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Sanita Reinsone.

Emīla Pudeļa dienasgrāmatai Twitter un Facebook konti tika izveidoti 2018. gadā, tajos ik dienu publicējot vienu dienasgrāmatas ierakstu no tās pašas dienas tikai pirms simt gadiem. Šādas simt gadu senas dienasgrāmatas publicēšanas mērķis bija dažādot ikdienas informācijas plūsmu sociālajos tīklus, atgādināt par pagātnes notikumiem un iepazīstināt ar to, ko darīja un domāja, un ko uzskatīja par vērtu pierakstīt savā dienasgrāmatā vienkāršs cilvēks, kas dzīvojis simts gadiem. 

Savu ikdienu dienasgrāmatā Emīls Pudelis pierakstījis kopš 1912. gada. Ieraksti ir lakoniski, reizēm dienas notikumus izsakot vien divos, trīs vārdos. Gluži kā analogajā Tviterī tikai pirms simt gadiem. Tie vēsta lielākoties par ikdienas darbiem savā saimniecībā, dažādiem notikumiem savā dzīvē un ģimenē, un arī par kultūras, sabiedriskām un politiskām norisēm. 

Dienasgrāmata rakstīta līdz pat 1946. gada sākumam, taču pēc padomju otrreizējās okupācijas pēdējos gadu dienasgrāmatas, vairīdamies no represijām, Emīls sadedzinājis. 

Emīla Pudeļa dienasgrāmatu publicējumi aprāvās 2019. gada 24. februārī, jo tieši pirms simt gadiem viņš devās Brīvības cīņās un šajā laikā dienasgrāmatu nerakstīja. 

1920. gada pavasarī pēc demobilizēšanas Pudelis atgriezies dzimtajā Mazsalacas pusē un dienasgrāmatas rakstīšanu atsāk 1. aprīlī. 

Sākot ar trešdienu, 1. aprīli, turpmāk ik dienu Twitter kontā @pudelis_raksta un Facebook kontā pudelisraksta tiks publicēts tas, ko Emīls Pudelis savā dienasgrāmatā rakstījis tieši pirms simt gadiem. 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja