Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Stāsts par Trīru un salu

Pirms diviem gadiem oktobrī Visbijas mazajā kinoteātrī Larsa fon Trīra Antikrista noskatīšanās sagādāja graujošu iespaidu uz tālāko salas laiku. Atmiņā palikuši panikā raudošie skatītāji, mūsu, šeit, salā apmetušos, rakstnieku sarunas līdz rīta gaismai un dīvainā, baisā pēcsajūta, klīstot pa salu, meklējot un atrodot sevī visdziļākos, tumšos bezdibeņus, par kādiem, iespējams, pat nebija nojausts. Un tīri femīnais jautājums - ko ļaunu Trīram nodarījusi sieviete, ka viņš tā?

Jāteic, ka šos divus gadus es izvairījos ne tikai skatīties Trīru, bet pat filmas, kurās piedalījās Šarlote Ginsbūra. Vienkārši instinktīvi aizvēru durvis, ja gadījās.

Septembra vidū, kad kopā ar savu draudzeni Gunillu bijām nodevušās sēņu mistērijai Latvijas mežos, brokastīs pirms brauciena uz mežu aizrunājāmies par filmām. Tā kā tuvojās mans brauciens uz Gotlandi, pastāstīju viņai par Trīru. Vakarā, laimīgi nogurušas no meža un pielasītajiem groziem, ieslēdzām filmu kanālu. Neticēju savām acīm, bet rādīja Trīra filmu Šķeļot viļņus. Brīdi pamatīgi minstinājos, bet tad tomēr paliku uz vietas. Jo filma par naivi dziļo mīlētāju Besu ir viena no manām mīļākajām filmām. Jāteic, ka arī šoreiz, pēc gadiem, tā mums trāpīja tieši sirdī. Kad Besas segās ietītais augums pazuda jūrā, mēs vairs neturējāmies un asaras pār mūsu vaigiem plūda aumaļām.

Pirms prombraukšanas uz salu piezvanīja Inga Ābele un teica, lai tikai noskatoties Trīra Melanholiju. Atbildēju, ka, visticamāk, tomēr to nedarīšu. Un tad Inga teica viedus vārdus: «Pirms diviem gadiem Trīrs bija briesmīgs, un tu salā biji tāda, tagad viss būs citādi.»

Un viss patiešām ir citādi. Bet ne jau par personiskām šī stāsta sakritībām ir runa. Saulainajā, mierīgajā, dzīves ilglaicīgumu un skaistumu apliecinošajā salā skatoties Trīra Melanholiju, aizdomājos, cik neiedomājamas un neizsmeļamas ir radītāja, mākslinieka iespējas. Būt ellē un pārdzimt paradīzē. Un darīt to vairākkārt. Nomirt un augšāmcelties. Skaidri, uzskatāmi parādīt šo iespēju. Un izdarīt to savas, vienīgās dzīves laikā.

Trīra sāpju tēma Melanholijā palikusi tā pati. Joprojām viņš klīst sev noslēpumainās un biedējošās sievietes pasaules labirintos. Joprojām viņš žonglē ar klišejām - mēness - tumšais femme ievilcējs. Bet tik pārliecinošs un skaists atkal iznāk viņa stāsts par padošanos grūtsirdības visaptverošajam spēkam. Un par izvēli - sekot tam vai nesekot.

Pāris dienu vēlāk salā naktī vējš pašķīra mākoņus un virs jūras uzlēca milzīgs mēness. Man normālā reakcija būtu bijusi aizvērt aizkarus. Bet tagad bailes bija pazudušas un, vērojot mirdzošo, apaļo bumbu, bija skaidrs - jāpaliek te uz vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja