Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Trakā, dullā mīlestība

Vai mīlestībai mēdz būt jēga?

Šī traģikomēdija spēs iepriecināt tos, kas prot novērtēt likteņa ironiju.

Tieši uz šādu - teiksim pieticīgi - eksistenciālu - jautājumu cenšas atbildēt vesela virkne smieklīgi skumīgās filmas Trakā, dullā mīlestība/Crazy, Stupid, Love varoņu. Lai gan filmā ir viens galvenais varonis (populārais komiķis Stīvs Kerels, kuram ļoti piestāv tipisko amerikāņu neveiksminieku - lūzeru - drusku pamuļķīgais ģīmis), tās sižets ir veidots kā daudzfigūru musturis, epizožu virtene ar daudziem tēlotājiem, kas apvienoti vienam virsuzdevumam - patiešām noskaidrot, kāda praktiska jēga ir sirsnīgām jūtām (nav brīnums, ka daudzi te saskatīs formālu līdzību ar neseno komēdiju Valentīndiena).

Svaigs ragnesis

Lai gan situācija dzīves, tfu, mīlas jēgas noskaidrošanai nebūt nav pati labākā - uz šosejas no ātri braucošas mašīnas izlec (pašnāvība?) Kerela varonis - veiksmīgs biznesmenis Kols -, kad nespēj piespiest savu sievu (Džūliana Mūra) aizvērt žaunas - jo viņa tikko ir godīgi atzinusies, ka krāpj vīru. Jaunceptā ragneša Kerela lolotā ģimenes idille sabrūk mūsu acu priekšā. Filmas sižets kā daudzslāņu pīrāgs, to ir muļķīgi pārstāstīt. Protams, Kols tiekas ar profesionālu siržlauzēju, lai remdētu bēdas un atrastu izeju savai brūkošajai laulībai, Kola trīspadsmitgadīgais dēls slepeni mīl savu auklīti, kura savukārt ir bezcerīgi iemīlējusies sava «auklējamā» tēvā - nu ko dod sižeta peripetiju apraksts, ja būtiskais apslēpts niansēs un detaļās, kā arī veidā, kā visi aktieri šos sīkos mīlas prieku un bēdu ministāstiņus pieveic…

Glens Fikara un Džons Rekva ir (režisoru) pāris, kas veidojuši pērnā gada visvairāk apspriesto komēdiju ASV - Es mīlu tevi, Filip Moris, filmu, kurā Džima Kerija varonis policists darīja visu, regulāru zagšanu ieskaitot, lai tikai iekarotu savas sirdspuķītes - gļēvi liriskā Jūena Makgregora naivulīša - sirdi (filmu slavēja kritiķi, taču skatītāji, skaidra lieta, uzreiz sadalījās divās karojošās nometnēs). Taču, lai kāda mums katram būtu attieksme pret geju tiesībām tikt atspoguļotiem «normālās filmās», Es mīlu tevi, Filip Moris pārliecināja ar asprātīgajiem un nebūt ne tupajiem dialogiem, satīriskajām, teju groteskajām situācijām un lielisko aktierspēli.

Šīs pašas kvalitātes raksturo arī filmu Trakā, dullā mīlestība - lai gan veidot labu situāciju komēdiju par heteroseksuālām attiecībām ir daudz grūtāk, jo vienkārši filmu par mīlas izspēlētiem labajiem un arīdzan ļaunajiem jokiem ir tik daudz!

Krāšņa buķete

Šī skumji smieklīgā traģikomēdija spēs iepriecināt tos, kas prot novērtēt likteņa ironiju - mums allaž šķiet, ka mīlestības dzīvē ir par maz, taču, tiklīdz tā sāk grabināties gar durvīm, kļūst drusku bailīgi. Patiks arī pieaugušiem skatītājiem, kam pa prātam labu aktieru komandas darbs - vēl bez superpopulārā, taču Latvijā ne īpaši pazīstamā amerikāņu komiķa Stīva Kerela (viņa joku plēsēja meistarību jau vērtē naudā ar 15 miljonu honorāru par trim pēdējām filmām) te atzīmējusies varen krāšņa aktieru buķete - nedz Džūlianas Mūras, nedz Kevina Beikona vai Marisas Tomei vārds komentārus neprasa (visi trīs ir Oskara nominanti).

Un īpašs prieciņš par talantīgo jaunzvaigzni, lielisko dramatisko aktieri Raienu Goslingu, kurš nospēlē pavisam citādu tēlu nekā filmās Blue Valentine, Paliec, Slepkavību skaitīšana vai Puse Nelsona. Šis būs daudzprofila megatalants, tāpat kā Goslinga tēlotais ciniskais Džeikobs - eksperts mīlas lietās. Kurš arī beigu galā izrādās ievainojams ar jūtām.

Trakā, dullā mīlestība/Crazy, Stupid, Love

Komēdija ar skumju garšu.
ASV. 2011.
Režisori Glens Fikara un Džons Rekva.
Lomās Stīvs Kerels, Džūliana Mūra, Raiens Goslings, Kevins Beikons, Emma Stouna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas gaidāms kim? jaunajā mājvietā Hanzas ielā 22

Plašas telpas laikmetīgās mākslas izstādēm, izglītības centrs un Latvijā pirmā starptautiska mēroga rezidenču un studiju programma – Kim? Laikmetīgās mākslas centrs aicina iepazīties ar nāk...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja