Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Uldis Bērziņš: Pēc notikušā ar dēlu Ataolu citām acīm raugos uz dzeju, ko reiz vērtēju kā naivu

Dēla Anša Ataola Bērziņa došanās uz ārzemēm un aizturēšana dzejniekam Uldim Bērziņam likusi citām acīm paraudzīties uz sava drauga turku dzejnieka Ataola Behramoglu dzeju, kas savulaik šķitusi poētiski naiva. Par to dzejnieks stāstīja intervijā LNT raidījumam 900 sekundes.

Bērziņš, kurš ir sastādījis Behramoglu jubilejas krājumu latviski, stāstīja, ka turku dzejniekam ir viena grāmatiņa, ko, notiesāts uz astoņiem gadiem un bēgdams no Turcijas, viņš rakstījis savai meitai. Bērziņš to savā grāmatā nav iekļāvis, jo teksts licies par vieglu un vienkāršu.

Taču tagad, kad paša dēls Ansis, kuram turklāt kā otrais vārds dots drauga Ataola vārds, ir līdzīgā situācijā un kā bēglis, kā trimdinieks aizturēts ārzemēs pēc Latvijas policijas prasības, pēkšņi viņam atskaidrojušās acis.

"Es pēkšņi redzu, cik būtībā man ir saprotams un tuvs tas poētiski naivais Ataola Behramoglu teksts. Un aizbraucis tagad uz dzejas festivālu pagājušonedēļ, es ņemu to grāmatiņu un veru vaļā, es lasu turciski tai auditorija un tūlīt uz vietas improvizēju latviski - kā nu man sanāk," teica Bērziņš.

"Pēdējā pantā mēs redzam, ka katrs tētis ir egocentrisks, tur neko nevar darīt. Nu bet skaisti. Tikpat kā pirms 30 gadiem Ataols ilgojās pēc savas Barišas, tāpat Ansis Ataols tagad ilgojas pēc savas meitiņas Kserītes. Un cik viens bija pārliecināts par savu taisnību, tik tas otrs Ataols arī iedomīgi un droši stāv par saviem principiem," vērtēja Bērziņš.

Viņš sprieda, ka kopumā apstākļi un konteksts spēj noteikt, kā mainās attieksme pret tekstu.

"Ir himnu teksti, kas ir banāli kā dzeja. Un, ja viņi nebūtu svētīti izlietajām asinīm, to nesauktu par lielu dzeju, par dzeju vispār. Bet mēs ceļamies kājās, jo šis teksts ir asiņu svētīts, šim tekstam mēs ticam kopā ar visu savu tautu. Pieņemam, ka tās stilistiskās pretenzijas, kuras mums kā dzejas lasītājiem ir pret vienu vai otru rindu, ir relatīva būšana un šajā gadījumā mēs pielietosim citus noteikumus. Šis teksts ir svēts. Līdzīgi var notikt ar jebkuru dzejoli, ar jebkuru tekstu," raksturoja dzejnieks.

Viņš atstāstīja, kā pats domājis - ja 1991.gada augustā būtu gājusi vaļā asinspirts un trīs Baltijas tautas atkal būtu izmētātas pa pasauli, tad, piemēram, par visspēcīgāko dzeju varētu kļūt tādi vienkārši vārdi kā saimnieces uzsaukums ganiem: "Mājā, mājā, gani, mājā!"

"Tātad ir kaut kas tāds, kas piešķir dziļumu visseklākajam tekstam, ka pēkšņi mēs ieraugām, ka viņš nav sekls, ka tur milzīga dzelme apakšā. Un varbūt dzejolis, kuru es vai kāds mans kolēģis uzraksta pilnīgā pārliecībā, ka tas ir ģeniāls, ja ir cita situācija, cits laikmets, ja pazūd atsauces punkti, uz kuriem tajā brīdī tā dvēsele ir balstījusies, tas vairs nav tas, kas bija," sacīja Bērziņš.

Viņš intervijā arī norādīja, ka grūtības ir nepieciešamas, pretējā gadījumā kopumā mēs kļūtu vājāki.

"Ir jābūt grūtībām, ir jābūt gripai katru ziemu, nu, ne gripai, pietiks ar iesnām. Ir jābūt grūtībām, šīm nemitīgi risināmām problēmām un draudīgām briesmām, citādi, ja debesis ir gaišas, pārāk rāmas 150 gadus un uzreiz nāk tāds milzīgs devītais vilnis, tāds cunami, tāds pasaules karš negaidīts, tas ir vissāpīgākais. Tas, ka ir jācīnās ar aplamām, nepieņemamām tendencēm, ar zemisko sevī un citos cilvēkos, tas ir neizbēgami un nepieciešami, tas norūda un tas ļauj neatslābt. Neievēlētu tādu (pašreizējo ASV prezidentu Donaldu) Trampu, nu nezinātu, kā tas ir. Tagad ir kārtīgi amerikāņu demokrātijai jāsapurinās, jāpieņem jauni lēmumi, jāanalizē situācija, vairāk jādomā. Lai tā būtu. Ja nav pagalam, tad nāk par labu," teic Bērziņš.

Bērziņa dēls Ansis Ataols Bērziņš ir viens no apsūdzētajiem par 13.janvāra Vecrīgas grautiņiem. Tiesa viņam kā sodu noteikusi brīvības atņemšanu uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Viņš piespriestajam sodam nepakļāvās un kādu laiku uzturējās ārzemēs, bet aprīļa sākumā tika izturēts Čehijā.

Uldis Bērziņš dzimis 1944.gadā, studējis latviešu filoloģiju Latvijas Valsts universitātē, zināšanas papildinājis daudzās citās valstīs. Pirmās dzejas publikācijas - 1963.gadā, pirmais dzejoļu krājums Piemineklis kazai iznāca 1980.gadā. Bērziņš atdzejo un tulko no slāvu, semītu, turku, irāņu, ģermāņu un citām valodām. 2011.gadā tika izdots Bērziņa tulkotais Korāns. Bērziņš bijis Latvijas Bībeles biedrības Teksta komisijas loceklis, dzejnieks apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, saņēmis dažādas balvas, tostarp šogad - Latvijas Literatūras gada balvas Mūža balvu.

 

Top komentāri

Inga
I
Tādēļ žēl, ka šajā tekstā Anša situācijas attēlojums ir neprecīzs. Patiesībā - netaisnīgs. Žēl, ka žurnālists ir bijis pārlieku uzcītīgs precīzi atreferējot oficiālo valdošā krējuma nostāju un žēl, ka dižie komentāru rakstītāji mētājas ar vārdu ķieģeļiem neiedziļinoties lietas patiesajā būtībā. Tā rodas tie, kas apspļauda cīnītājus. Tādi bija gan Padomju okupācijas laikā gan arī tagad. Nekas nav mainījies. Žēl.
Inga
I
Nedaudz pazinu Ansi Ataolu - tiešām sirsnīgs, aktīvs un dzedzīgs Latvijas patriots. Esmu pateicīga, tādiem, kas nesēž mājās, kad ir jārunā. Un 13. janvāris bija šāds brīdis. Bet vēl svarīgāk ir, ka notiesāja tieši viņu un saujiņu citus cīņas spara pārņemtos jauniešus - bet tos daudzos, kas organizēja nekārtības, kas provocēja nemaz nerunājot par tiem, kas krāpa un vēljoprojām krāpj tautu i ne a pirkstu nepabakstīja. Tāpēc pilnībā saprotu gan Anša taisno stāju gan Ulda pārdomas salīdzinot abus Ataolus.
ataolgļēvulis fašistelis
a
nekādi nav salīdzināms ar ''disidentiem'', jo, pirmkārt, logu sišana nav pasaules uzskats un, otrkārt, gļēvulītim piespriestais sods ir smieklīgs salīdzinot ar tiem, ko piespriež Turcijā. Tā ka no dēliņa tomēr neiznāks varonis supermens, tikai gļēvulis un āksts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja