Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

55. Venēcijas mākslas biennālē Latviju pārstāvēs mākslinieki Krišs Salmanis un Kaspars Podnieks

Kultūras ministrija (KM) publiskā iepirkuma konkursa kārtībā izvēlējusies biedrības KIM? (kim? Laikmetīgās mākslas centrs) iesniegto ekspozīcijas ideju Ziemeļi-Ziemeļaustrumi, kas pārstāvēs Latviju vienā no vērienīgākajiem un vēsturiski nozīmīgākajiem pasaules mākslas notikumiem – Venēcijas mākslas biennālē 2013.

gadā. "Latvijas ekspozīcija Ziemeļi-Ziemeļaustrumi, kas taps Venēcijas biennālei, būs mūsdienīga un vienlaikus ļoti latviska, balstīta Latvijas kultūras un mākslas tradīcijās. Izmantojot aktuālus un savā ziņā kosmopolītiskus mūsdienu mākslas izteiksmes līdzekļus, ekspozīcija skatītājiem no visas pasaules vēstīs par Latvijas laukiem, par zemi un darbu. Atmiņas par bērnību laukos un "savi" lauki, kas ir gandrīz vai katram, pat visurbanizētākajam rīdziniekam, ir kas ļoti specifiski latvisks, jo tik cieša saikne ar zemi un laukiem daudzviet sen zudusi," tā mākslinieku Kriša Salmaņa un Kaspara Podnieka ideju raksturo topošās ekpozīcijas organizatori  - kim? Laikmetīgās mākslas centrs.Abi mākslinieki ir Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļas absolventi, kuri regulāri organizē personālizstādes un piedalās grupu izstādēs Latvijas un starptautiskā kultūrvidē. Kaspars Podnieks kopš 2008. gadā piedalījies ievērojamu ārzemju kuratoru veidotās izstādēs Vācijā, Krievijā, Igaunijā, Polijā un citur Eiropā. Savukārt Krišs Salmanis absolvējis arī Ķelnes Mediju mākslas akadēmiju Vācijā. Viņš izstādēs piedalās kopš 1997. gada, tostarp grupu izstādēs Baltijas valstīs, Vācijā, Austrālijā, Krievijā, Norvēģijā, Čehijā, Polijā, Taizemē, Lielbritānijā, Slovēnijā.

Ekspozīcijas organizatori kim? Laikmetīgās mākslas centrs sadarbosies ar Ņujorkas mākslas organizāciju Art in General, kas ir viena no senākajām un zināmākajām Ņujorkas laikmetīgās mākslas institūcijām ar vairāk nekā trīsdesmit gadu pieredzi, īpaši Centrāleiropas un Austrumeiropas laikmetīgajā mākslā.

Latvijas ekspozīcijas kuratoru komandu veidos mākslas vēsturniece Alise Tīfentāle no Latvijas, kā arī Art in General mākslinieciskā vadītāja Ena Bārlova (Anne Barlow) un kurtore Kortnija Fina (Courtenay Finn) no ASV.
Konkursa komisija vērtēja arī biedrības Laikmetīgās mākslas centrs divus pieteikumus -  mākslinieka Ivara Drulles un mākslinieka Leonarda Laganovska projektu, kā arī biedrības Skaņu mežs  iesniegto mākslinieka Voldemāra Johansona pieteikumu.

KM konkursa komisijā darbojās kultūras ministre Žaneta Jaunzeme–Grende, KM Kultūrpolitikas departamenta nozaru speciālisti, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce un Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors Kristaps Zariņš. Tāpat atzinumu sniedza mākslas jomas eksperti.

Kā iepriekš norādījusi KM, dalība Venēcijas mākslas biennālē ir viens no nozīmīgākajiem vizuālās mākslas notikumiem pasaulē, kas veicina nācijas kultūras starptautisku atpazīstamību. Latvijas mākslinieku dalība tajā ir spēcīgs impulss Latvijas laikmetīgās mākslas izcelšanai Eiropas un pasaules kultūras kontekstā, vizuālās mākslas nozares attīstībai, mākslinieku jaunradei, kā arī valsts tēla popularizēšanai pasaulē.

2013. gadā Latvijas ekspozīcija pirmo reizi atradīsies vēsturiskā un nozīmīgā mākslas teritorijā Venēcijas centrā – Arsenālā, kas nodrošinās gan lielāku apmeklētību, gan arī labākas iespējas parādīt radošo veikumu pasaules mēroga mākslas profesionāļiem, kritiķiem un kuratoriem.

Venēcijas mākslas biennāle ir senākais un viens no apmeklētākajiem mākslas pasākumiem pasaulē, kas notiek reizi divos gados. Biennāli apmeklē mākslas kuratori, kritiķi un kolekcionāri, mākslinieki, kā arī tūristi un vietējie iedzīvotāji. Vērienīgo pasākumu veido biennāles kuratora izvēlēto mākslinieku darbu izstāde un pasaules valstu nacionālo ekspozīciju skates. 2011. gadā Venēcijas biennāli apmeklēja 440 000 cilvēku, oficiālajā skatē piedalījās 89 valstis, kas bija lielākais dalībnieku skaits biennāles vēsturē.

Latvija Venēcijas mākslas biennālē piedalās kopš 1999.gada. 2011.gadā Latviju pārstāvēja mākslinieks Kristaps Ģelzis ar ekspozīciju Mākslīgais miers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja