Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

8:15 pie Saeimas

2010. gada budžeta veidošanā tradīcijas tika saglabātas. Kā jau ierast, budžets tā pa īstam tika sameistarots tikai pēdējās dienās pirms galīgā balsojuma parlamentā. Lai gan jau sen bija zināmas gan starptautisko aizdevēju prasības, gan valsts ekonomiskā situācija, valdība rīcības cilvēki ilgi un dikti centās gan sev, gan sabiedrībai iestāstīt, ka gan jau izkulsimies un uz mums pievērs acis.

Saliekot punktus uz „i” pēdējās dienās, miskastē tika izmests valdības sociālo partneru viedoklis un rosinājumi. Mēnešiem ilgi arodbiedrības un darba devēji bija gatavojuši priekšlikumus nākamā gada budžetam. Tika iesaistīti eksperti, uzklausīti biedru viedokļi, aptaujāta sabiedrība, tas viss apkopots un dots ministriem. Bet lielas jēgas tam nebija. Valdībai lieliski izdevās radīt ilūziju par to, ka sociālo partneru viedoklis un risinājumi tiešām ir svarīgi un vajadzīgi. Skumji, ka tika tērēti sabiedrisku organizāciju resursi, cilvēku laiks un līdzekļi, un tas viss tikai pieklājīgas aprunāšanās vārdā.

Pēdējās dienās, protams nebija vairs laika meklēt radošus risinājumus, kā konsolidēt budžetu. Nebija arī vēlme ielūkoties arodbiedrību, sabiedrības, ekspertu sniegtajos priekšlikumos. Tādēļ tika rasti vienkāršākie un ministriju darba rūķiem ērtākie risinājumi. Vienkārši pacelti nodokļi. Un saglabāta naiva ticība, ka šādā veidā Latvijas sabiedrībai tiks ieaudzināta nodokļu maksāšanas kultūra. Lielākais slogs protams tiek uzlikts uz tiem, kam vairs jau nekā nav palicis. Visērtāk bija naudu paņemt no veselības, izglītības, pašvaldībām... No sociāla budžeta jau gadiem ilgi tiek lāpīti pamatbudžeta caurumi un nu jau arī mistiskie robi Parex bankā. Tikai sociālajām vajadzībām – pensijām, pabalstiem – sociālajā budžetā naudas vairs nav. Un dažās dienās tika aizmirsts mēnešiem ilgi uzņēmējiem un darba ņēmējiem atkārtotais solījums – nepalielināt nodokļu slogu darbaspēkam.

Par iedzīvotāju ienākumu aplikšanu ar progresīvu nodokli lielāka daļa valdošo partiju pārstāvju pat dzirdēt negribēja. Tika stāstīts, ka tā dēļ cilvēki pārstāšot maksāt nodokļus un ka progresīvie principi mūsu nodokļu politikā graus valsts ekonomiku. Šis teksts valdošajiem bija aktuāls gan treknajos gados, gan šodien. Manuprāt, patiesais arguments ir tāds, ka progresīvie nodokļi liktu pienācīgus nodokļus beidzot maksāt Karginam, Lembergam, Kalvītim, Repšem un daudziem citiem, kuri stāv tuvu lēmumu pieņemšanai. LSDSP ir veikusi aprēķinu, ka ieviešot progresīvo iedzīvotāju ienākumu nodokli vien, valsts budžetā iespējams papildus iekasēt vismaz 20 miljonus latu. Un tas ar nosacījumu, ka pirmais nodokļu palielinājums būtu tikai tiem, kas saņem virs 1000 latiem ik mēnesi. Bet ar progresīvu nodokli ir jāapliek arī dividendes un citi ienākumi. Tad tas būtu taisnīgi un ienestu papildus līdzekļus valsts kasē. Un atcerēsimies, ka progresīvie nodokļi uz iedzīvotāju ienākumiem nav tikai apmēram 10 % pasaules valstu – piemēram: Krievijā, Kazahstānā, Mongolijā, Ukrainā, Balkānu valstīs un Latvijā. Vai tas ir attīstības modelis, ko mums piedāvā valdošie politiķi? Arī mūsu kaimiņi, lietuvieši un igauņi, šobrīd nopietni apsver beidzot ieviest progresīvo nodokļu sistēmu.

Ir jāatzīst, ka Jaunajam laikam ir izdevies tomēr realizēt vismaz pāris lietas, kas pelnījušas atzinību. Beidzot vismaz kaut kāda likme ir piemērota ienākumiem no kapitāla pieauguma, piemēram, dividendēm. Līdz šim Latvijas sabiedrības turīgākā daļa varēja baudīt valsts infrastruktūras sniegtos labumus, bet par tiem nemaksāt. Tāpat jaunajam nodoklim, kas tiks piemērots nekustamajiem īpašumiem, būs progresīvā likme. Beidzot tiek ieviesta vienotā atalgojuma sistēma valsts pārvaldē. Lai gan tajā trūkumu ir ļoti daudz, tos solās pēc budžeta pieņemšanas novērst un pats šīs sistēmas princips ir labs un nepieciešams.

Tomēr ar to ir par maz, lai mēs nopietni virzītos uz godīgu valsts pārvaldi un taisnīgu nodokļu sistēmu. To saprot lielākā sabiedrības daļa. Un arvien vairāk Latvijas nodokļu maksātāji savu viedokli par valsts pārvaldi un pārvaldītājiem izsaka pērkot aviobiļetes tikai vienā virzienā. Es gribu redzēt Latviju kā labklājības valsti. Piederīgu ziemeļvalstu saimei. Bet lai Latvija par tādu kļūtu, ir par  maz ar vārdiem Ziemassvētku un 18. novembra uzrunās tautai. Ir nepieciešama sociāli atbildīga politika, kad politiķi veidojot budžetu un nodokļu sistēmu skatās tālāk par paša bankas kontu.

Es neesmu mierā ne ar nākamā gada budžeta veidošanas procesu, ne ar pašu budžetu. Tādēļ es piedalīšos Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības rīkotajā protesta akcijā 1. decembrī 8:15 pie Saeimas un aicinu to darīt ikvienu līdzīgi domājošu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja