Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pārāk tuvu, pārāk tālu Raimonda Staprāna darbu izstāde Cēsu Izstāžu namā 15.07. – 20.08.2023

Izstāde “Pārāk tuvu, pārāk tālu” Cēsu Izstāžu namā iezīmē latviešu mākslinieka – gleznotāja un dramaturga Raimonda Staprāna tuvojošos 100 gadus jubileju, kas tiks svinēta 2026. gadā

Labi zināms gan Kalifornijas (ASV), gan Latvijas mākslas vidē, Staprāns ar savu nemainīgi atpazīstamo rokrakstu devis būtisku ieguldījumu ne tikai šajās kultūrtelpās, bet arī plašāk pasaulē. Visu mūžu domājot un risinot ar mākslu saistītus jautājumus, viņa unikālais redzējums glezniecībā ticis konsekventi attīstīts vairāku desmitgažu ietvaros, piedāvājot skatītājam vienlaikus gan baudīt, gan sekot līdzi glezniecības medija daudzpusīgajām, neizsmeļamajām iespējām.

Staprāna un viņa dzīvesbiedres Ilonas dzīves vieta vairāk kā 70 dekāžu garumā ir bijusi Sanfrancisko, Kalifornija. Kopš 1947. gada, kad Staprāna ģimene emigrēja uz ASV emigrēja, San Francisko kā “patvēruma pilsēta” kalpojusi par svarīgu atskaites punktu mākslinieka karjerā, no kurienes, lai arī ģeogrāfiski lielā attālumā, nemitīgi uzturēts kontakts ar Latviju (tai skaitā arī visus Padomju gadus), sekojot līdzi tās kultūrprocesiem. Dzīvojot un risinot intelektuālus jautājumus starp divām kultūrvidēm (vienā esot fiziski, otrā vairāk mentāli), mākslinieka intereses apzināti vai neapzināti aptvērušas jautājumus par starptelpu, distanci, tālumu un tuvumu, - šīm tēmām kļūstot arī par galvenajiem “aktieriem” izstādē “Pārāk tuvu, pārāk tālu”. Distancētais, nedaudz vēsais, šķietami attālinātais skatījums uz lietām – tiešā un pārnestā nozīmē – ieved skatītāju telpiskā pieredzē, kas risinās uz audekla virsmas. Amerikāņu mākslas kritiķis Deivids Peigels par to rakstījis: “...attēlojot parastus, uzreiz atpazīstamus objektus (..), viņš (Staprāns – M.R.) ataino pārdzīvojumu sarežģītību, kas norisinās ārpus mūsu kontroles, un tā ir aizraujoša, jo to no mums šķir attālums”.

Staprāna glezniecības rokraksts ir plaši atpazīstams ar spilgto, krāsām bagāto paleti, spēju uzburt gaismas klātesamību un atturīgajiem, minimālistiskajiem sižetiem. Viņa darbos reti parādās cilvēks, taču izņēmums ir atsevišķi portreti, kas būs redzami arī izstādē Cēsu Izstāžu namā. Izstāde “Pārāk tuvu, pārāk tālu” piedāvās iepazīties ar plašu spektru Staprāna darbu, sākot ar viņa karjeras agrīnā posma veikumu (1960. gadiem) līdz pat mūsdienām, apkopojot darbus no Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja kolekcijas, “Zuzānu kolekcijas” un privātkolekcijām.

Staprāns ieguvis mākslas izglītību Vašingtonas universitātē (tur studējot pie Aleksandra Arhipenko un Marka Tobeja), kā arī Kalifornijas universitātē Berklejā (tur esot kopā ar Hansu Hofmanu un Karlu Kastenu). Viņu šobrīd pārstāv tādas galerijas kā Hackett I Mill Gallery Sanfrancisko un Peter Mendenhall Gallery Losandželosā.

Izstādes kuratore: Maija Rudovska

Izstādes scenogrāfija: Līga Spunde

Izstādi papildinās radošās darbnīcas kopā ar gleznotāju Sabīni Verneri (datumi tiks izziņoti vēlāk).

Izstādē būs skatāmi darbi no Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja kolekcijas, “Zuzānu kolekcijas”, Aldas Staprāns-Mednis un Māra Medņa privātkolekcijas, kā arī Gunta Belēviča privātkolekcijas.

Atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Mākslai Vajag Telpu

Izstādes tapšanā īpaša pateicība izsakāma Katrīnai Jaunupei, Staprāna ģimenei, Pīteram Mendenhalam, VFS Filmu studijai (īpaši Uldim Cekulim).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja