Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas biržā tiek aizsākts jauns izstāžu cikls Āzijas mākslas stāsti

No 29. maija Mākslas muzejā Rīgas birža tiek aizsākts jauns izstāžu cikls Āzijas mākslas stāsti, kas ar viena darba vai tēmas izklāstu iepazīstinās Austrumu galerijas apmeklētājus ar Āzijas mākslas dažādību, informēja muzeja pārstāvji.

Āzijas māksla vienmēr ir fascinējusi Rietumu skatītāju ar savu neparastumu, formas un funkcijas dažādību un tikai Āzijas kultūrām raksturīgo estētisko skatījumu. Aplūkojot Āzijas mākslas priekšmetus, var rasties vairāk jautājumu nekā atbilžu, un cikls Āzijas mākslas stāsti rosinās atklāt un izprast noteiktu mākslas darbu sižetus, tehnikas, funkcijas, kā arī to filosofisko, reliģisko, estētisko un kontekstuālo nozīmi. LNMM Āzijas mākslas kolekcijā glabājas vairāki tūkstoši mākslas darbu no tuvākām un tālākām Āzijas zemēm, bet Austrumu galerijā eksponēta tikai daļa no tiem.

Pirmais cikla eksponētais darbs ir Indijas Tandžoras skolas meistara gleznojums uz stikla Maharadža. Tas izceļas ne tikai ar savdabīgu izpildījuma tehniku un sižetu, bet arī ar apjomīgu restaurāciju.

Gleznas kompozīcijas centrā attēlots iespējams Marathu valsts (1674–1820) maharadža, kas sēž zirga pajūgā. Darbā parādās viena no populārākajām tēmām Indijas mākslā – procesija. Indijā reliģiskie rituāli ir katra valdnieka dzīves neatņemama daļa, kuru laikā viņš lūdz dieviem par dinastijas, tautas un valsts labklājību. Saskaņā ar tradīciju tieši svinīgu publisku ceremoniju laikā valdnieks uzskatāmi apliecina tautai savu varenību.

Muzeja Āzijas mākslas kolekcijā esošajam mākslas darbam bija nepieciešama sarežģīta restaurācija. Gleznas stikla pamatne bija saplēsta piecpadsmit gabalos, virspusi klāja putekļu un netīrumu kārta, kā arī viens stikla fragments pie augšējās malas bija zudis. Būtiski atzīmēt, ka restaurācija tamlīdzīga veida glezniecībai Latvijā līdz šim vēl nebija veikta, tāpēc pirms darbu uzsākšanas, konsultējoties ar nozares speciālistiem, tika izstrādāta atbilstoša metodoloģija. Gleznu restaurēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja gleznu restauratore-vecmeistare Nataļja Kurganova un Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla nodaļas docente un māksliniece Inita Ēmane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja