Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Aicina paklejot koncertzāles Latvija Mazajā zālē iekārtotajās Nabaga pasakās

No 15. aprīļa līdz 24. aprīlim koncertzāles Latvija apmeklētāji aicināti paklejot Nabaga pasakās jeb scenogrāfa un mākslinieka Rūdolfa Bekiča (Rudolf Bekic) un vēl kādu kopīgi iekārtotajā telpā, kurai dots šāds, vismaz divējādi tulkojams nosaukums.

"Laikā, kad top Nabaga pasakas, varam visai droši apgalvot, ka cilvēku attiecības ar sevis apdzīvotajām telpām ir būtiski mainījušās. No vienas puses, varētu secināt, ka savulaik interjeri tika veidoti no dabīgākiem materiāliem un bija izmēros mazāki. Tādi elementi kā krēsli, grīda, galds, logs, aizkari un citi bija pašsaprotami un kaut kas, ar ko cilvēks gluži sajūtu līmenī kopā izauga. Varētu pat teikt, ka šie objekti bija dabīgāki un atšķirība starp iekšu un āru gluži fiziskā izpratnē nebija tik liela. No otras puses, mēs arī apzināmies un atceramies, ka citu cilvēku, viņu teiktā, stāstīto stāstu un līdz ar to mūsu katra savstarpējās attiecības bija vēl svarīgākas par teritorijām, kuras apdzīvojām.

Mūsdienās vērojama ačgārna tendence. Mēs lietas vērtējam pēc tā, kā tās izskatās, cik tās maksā, ir vērtas, kuram kādas pieder, vai arī mēs tādas varam iegūt.

Šodien svarīgie jautājumi par ilgtspēju, resursu ierobežotību, izskata dominanti pār citām kvalitātēm, “zīmēšanos” ir mudinājuši mani un pārējo komandu radīt “nabadzīgāku” atmosfēru, kas zināmā mērā sasaucas ar t. s. arte povera kustībai raksturīgo vizuālo valodu un domāšanas veidu aizvadītā gadsimta 60. un 70. gadumijā Itālijā. Arī Nabaga pasakās Ventspilī mēs pievēršam uzmanību atrastajiem priekšmetiem, to estētikai un uzmanību cenšamies virzīt to cilvēku virzienā, ar kuriem esam kopā, kuros klausāmies, kuru personības mums ko pauž, tādējādi šo pieredzi dalām kopā. Materiālajai un mūs ieskaujošajai apkārtnei mēs spiežam piekāpties stāsta priekšā," par koncertzāles Latvija Mazajā zālē iekārtoto telpu stāsta tās autors Rūdolfs Bekičs.

Nabaga pasakas kā divdomība nosaukumā nav izvēlēta nejauši. Tā aicina padomāt par “nabaga stāstiem”, “nabaga literatūru”, kas šajos laikos, kurus nosaukt par “ne vienkāršiem”, būtu mazākais, nav pirmo nepieciešamību saraksta augšgalā, kā arī par konkrētiem prozas darbiem, kuros pazemība, pieticība un vispārcilvēcība joprojām tiek uzskatīta par tikumu.

Telpa, kas no 15. aprīļa ik pievakari būs atvērta apmeklētājiem bez maksas, ir sava veida citāds turpinājums piedzīvotajai un pārsteidzošajai Biežņai, kas gadumijā daudziem koncertzāles apmeklētājiem kļuva par meditācijas vietu. Uz Nabaga pasakām ikviens aicināts līdzi ņemt gan savu lasāmvielu, gan izvēlēties to uz vietas, gan vakaros piedzīvot lasījumus un stāstu stāstīšanu Liepājas aktieru kompānijā.

Nabaga pasaku noslēgumā, 23. un 24. aprīlī, ar vairākiem koncertiem ierobežotam klausītāju lokam pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvos komponista Maikla Gordona (Michael Gordon) darbs Amplified četrām elektriskajām ģitārām lietuviešu mūziķu īpaši veidotā Pastiprinātā kvarteta izpildījumā. Ar šī skaņdarba atskaņojumu turpinās Biežņas ietvaros aizsāktā un ilgi lolotā Gordoniāde Latvijā – četru komponista skaņdarbu cikla atskaņojums dažādos kontekstos ilgākā laika periodā, koncertzālei Latvija sadarbojoties ar procesuālās mākslas izstādi Savvaļa Drustu apkaimē un festivālu Zemlika Latvijas mazākajā pilsētā Durbē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja