Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aprīļa beigās divos muzejos atklās Romana Sutas daiļradei veltītu izstādi

No 29.aprīļa Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenajā ēkā, Jaņa Rozentāla laukumā 1, un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM), Skārņu ielā 10/20, būs skatāma izstāde Romans Suta - 120. Universālā mākslas formula, kas būs veltīta daudzpusīgā mākslinieka Romana Sutas dzīvei un daiļradei, aģentūru LETA informēja LNMM pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

2016. gadā izcilajam latviešu māksliniekam, spilgtajam klasiskā modernisma pārstāvim Romanam Sutam (1896-1944) apritēja 120. dzimšanas gadadiena, atgādina LNMM pārstāvji. Šogad, turpinot plašu kultūras pasākumu programmu, LNMM piedāvā vērienīgu projektu Romans Suta - 120. Universālā mākslas formula, kas norisināsies vienlaicīgi divos muzeja departamentos - LNMM galvenajā ēkā un DMDM.

"Suta, izmēģinot savus spēkus vairākās mākslas jomās un veidojot dažāda tipa mākslas darbus, spējis būt atpazīstams ar īpatnējo rokrakstu un stilu. Liekas, ka autors bija atklājis kādu universālu mākslas formulu, kas palīdzēja viņa talantam būt tik daudzšķautņainam un reizē tik viengabalainam. Suta ir bijis gleznotājs, grafiķis, scenogrāfs, lietišķās mākslas meistars, dizainers, grāmatu ilustrators, mākslas kritiķis un pedagogs. Izstādes LNMM un DMDM zālēs parāda spožāko meistara veikumu visos viņa radošās darbības virzienos, ļaujot tuvāk iepazīt arī paša mākslinieka neordināro personību - harizmātisku, temperamentīgu, aizrautīgu, pretrunīgu," pauž Sujunšalijeva.

Sutas daiļrades pilna retrospekcija apvieno darbus no LNMM, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Rīgas Porcelāna muzeja, Kino muzeja, Teātra muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma. Ekspozīcijā iekļauti izcili, vēl līdz šim sabiedrībai nezināmi darbi no Zuzānu ģimenes un citām privātkolekcijām. Rīgas porcelāna tēma piesaistījusi pazīstamā 20.gadsimta sākuma krievu glezniecības un porcelāna kolekcionāra Pētera Avena īpašu uzmanību. Pateicoties ilggadējai un auglīgai LNMM sadarbībai ar Pētera Avena labdarības fondu Paaudze, izstādē varēs iepazīties arī ar vērtīgiem Romana Sutas porcelāna un keramikas darbiem, kuri tiks eksponēti pirmo reizi, norāda muzeja pārstāvji.

Divu apjomīgu ekspozīciju atklāšana notiks Romana Sutas dzimšanas dienā 28. aprīlī. Dienu pirms atklāšanas muzejā norisināsies starptautiska zinātniskā konference, veltīta mākslas un dizaina mijiedarbības jautājumiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja