Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ar Rasas un Raita Šmitu Purva radio laboratoriju atklāta Lietuvas ekspozīcija Venēcijas arhitektūras biennālē

Šonedēļ, 16. Venēcijas arhitektūras biennāles ietvaros ar latviešu mākslinieku Rasas Šmites un Raita Šmita jauno mākslas darbu Biotricity. Purva radio laboratorija un starptautisku simpoziju Purva radio tiek atklāta Purva skola – Lietuvas nacionālā ekspozīcija, kas tapusi sadarbībā ar Masačūsetas Tehnoloģiju institūtu (MIT), informēja mākslinieku pārstāve Agnese Baranova.

Atklāšanas programma Purva radio norisināsies no 23. līdz 27. maijam, Mākslas centrā Giardino Bianco, Venēcijā.

Purva skolas kuratori Gediminas Urbonas un Nomeda Urboniene, sadarbībā ar MIT (Bostona, ASV) ir izstrādājuši koncepciju Purva skolai, kas darbosies kā mainīga, elastīga, atvērta struktūra. Kuratori iztēlojas purvu kā dzīvu organismu, kurā sociālo, politisko un kultūras faktoru definētās robežas kļūst porainas un caurlaidīgas… Purvs ir patstāvīga ekosistēma, kurā veidojas dažādi savienojumi un noplūdes, neatkarīgi no modernās sabiedrības infrastruktūras... Izmantojot mākslinieciskas intervences un atvērtas arhitektoniskas formas, Purva skola tiek veidota kā vide, kas mācās pielāgoties mainīgajām apkārtējās vides prasībām. Purva skolā līdz pat 26. novembrim kopumā piedalīsies ap 60 dalībnieku - gan starptautiski atzīti, gan vēl tikai topošie jaunie mākslinieki, arhitekti, dizaineri un zinātnieki, kas vadīs radošās darbnīcas, izstādīs mākslas darbus, piedalīses performancēs un koncertos, lasīs lekcijas un organizēs diskusijas, iesaistot biennāles apmeklētājus.

Lietuvas paviljona Purva skolas plašā starptautiskā programma Venēcijas Arhitektūras biennālē ietvers vairākas tematiskās radošās darbnīcas, no kurām pirmā ir atklāšanas programma – Purva radio, kas notiek no 23. līdz 27. maijam.

Purva radio programma tika izstrādāta sadarbībā starp Purva skolas kuratoriem Nomedu un Ģediminas Urbonas un māksliniekiem Rasu un Raiti Šmitiem. Purva radio idejas pamatā ir mākslinieku Šmitu  radošie eksperimenti ar “baktēriju baterijām”, kas aizsākās kopā ar Latvijas zinātniekiem LU laboratorijās. "Zaļās enerģijas” meklējumus mākslinieki vēlāk turpināja, uzstādot “baktēriju baterijas” brīvdabā un novērojot vides ekosistēmas Ķemeru purvā un citos Latvijas mitrājos.

16. Venēcijas arhitektūras biennāles Purva skolas atklāšanas programmas Purva radio ietvaros norisināsies Šmitu instalācijas Biotricity. Purva radio laboratorija atklāšana, skaņas mākslinieku Janas Vinderenas (Jana Winderen, Norvēģija) un Francisko Lopesa (Francisco López, Spānija) performances, kā arī MIT pētnieku un skaņas mākslinieku vadītās radošās darbnīcas.

Biotricity. Purva radio instalācijā tiek sonificētas un vizualizētas baktēriju saražotās elektrības svārstības un mākslinieciski interpretēti savāktie dati no vides novērojumiem. Iesāktos pētījumus Ķemeru purvā, šogad pavasarī mākslinieki turpināja Bostonas apkārtnes ūdens krātuvēs un mitrājos apkārtnē. Šmitu topošā audiovizuālā instalācija Purva radio pirmo reizi tika izstādīta MIT Progresīvās vizuālās mākslas centra (CAVS) 50. gadu jubilejas ietvaros MIT Teorētiskās fizikas centrā no 28. aprīļa līdz 10. maijam Bostonā. Šonedēļ Venēcijā Purva radio simpozija ietvaros, Šmiti atklās savu jauno instalāciju un kopā ar MIT jaunajiem māksliniekiem un inovatoriem veicot vides novērošanas un raidīšanas eksperimentos Venēcijas mitrājos.

Purva radio simpozija noslēgumā 26. maijā no plkst. 18 līdz 20 notiks projekta Ekodati – Eko mediji – Eko estētika prezentācijas un publiskās diskusijas. Diskusijas centrā būs mākslinieku pētījumi, kas veikti Finvaldes mežā Valē, Šveices dienvidrietumos. 

Simpozijā Purva radio apmeklētāji tiks aicināti piedalīties diskusijā par to, kāda nozīme ekoloģiskās apziņas veidošanā ir datu monitoringam, mākslinieciskām interpretācijām, datu vizualizācijām, sonifikācijām un kritiskai kartēšanai.

Purva radio iniciatori Rasa Šmite un Raitis Šmits ir starptautiski atzīti mākslinieki un kultūras novatori, kas strādā ar zinātni un jaunajām tehnoloģijām. Šmiti ir Jauno mediju kultūras centra RIXC dibinātāji, RIXC mākslas un zinātnes festivāla kuratori, un interneta radio pionieri – 1998. gadā ieguva Ars Electronica balvu par globālā skaņas mākslas tīmekļa projektu Xchange

Mākslinieku Rasas un Raita Šmitu instalācija Biotricity. Purva radio būs apskatāma līdz 26. novembrim, Lietuvas paviljonā Purva skola, Venēcijā, mākslas centrā Giardino Bianco, via Garibaldi, Castello 1814.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja