Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ar vīziju par Latvijas nākotni noslēdzas Rīgas Fotomēnesis

Šonedēļ ar trim izstādēm un divām ekskursijām noslēdzas Rīgas Fotomēnesis, kas šogad piedāvā projektu Mākslīgā intelekta Latvija – 31 izstāžu sēriju ar mākslīgā intelekta ģenerētiem attēliem par Latviju. Katra izstāde skatāma tikai vienu dienu speciāli izveidotā galerijā Ģertrūdes ielā 64.

Pirmdien būs skatāma izstāde Latvijas slavenības, kuras ietvaros plkst. 18.30 norisināsies ekskursija ar mūzikas žurnālistu un dīdžeju Uldi Rudaku, savukārt otrdien būs skatāma izstāde Latviešu vaļasprieki, kuru projekta autors Arnis Balčus uzskata par visuzjautrinošāko šajā izstāžu ciklā.

Festivāls noslēgsies trešdien, 31. maijā, ar izstādi Latvijas nākotne, kas aicina aizdomāties par to, kādu nākotni mēs kā valsts un sabiedrība veidojam.

"Mākslīgais intelekts bez īpašas auklēšanās piespriež mums skarbu verdiktu tam politiskajam, ideoloģiskajam un ekonomiskajam kursam, ko Latvija šobrīd ir izvēlējusies. Iespējams, ka šī izstāde var veicināt apskaidrību par reālo lietu būtību, kā arī likt pamatus pārmaiņām. Pretējā gadījumā fakts, ka esam daudzos rādītājos pēdējās vietās Eiropā, ir likumsakarīgi. Mākslīgais intelekts var mums palīdzēt, ja esam gatavi kritiskai pašrefleksijai," saka Balčus.

Izstādes ietvaros plkst. 18.30 norisināsies performatīva ekskursija ar filozofu Igoru Gubenko, kurš par šī gada pēdējo Fotomēneša izstādi saka: "Lai arī mākslīgais intelekts asociējas ar nākotni, ģeneratīvā MI darbības principi pilnībā balstīti jau esošu datu apstrādē, proti, pagātnē, kuras nebeidzama muļļāšana drīzāk rada sajūtu, ka nākotne nemaz nepienāk. Šajā kontekstā jaunu skanējumu iegūst angļu teiciens no future – kā cerību izgāšanās uz pilnīgi jebkādu, nevis tikai labu nākotni. Vai šī ir mūsu situācija?"

Projekts Mākslīgā intelekta Latvija ir unikāls mākslas projekts, kur pirmo reizi fotogrāfijas festivālā visi attēli ir radīti ar mākslīgā intelekta attēlu ģeneratoriem. Projekta autors Arnis Balčus šādā veidā dokumentē mākslīgā intelekta attēla ģeneratorus tā sākumposmā, kā arī dekonstruē Latvijas paštēlu, dodot iespēju mums paskatīties uz sevi no malas. Turpretim lielais izstāžu skaits ne vien piedāvā 31 veidu, kā iekārtot fotoizstādes, bet arī aicina domāt par nākotnes mākslas pasaules ekosistēmu, kur MI ģenerēta māksla kļūs par ikdienu.

Izstādes visu maija mēnesi norisinās speciāli izveidotajā galerijā Ģertrūdes ielā 64, katra izstāde ir skatāma tikai vienu dienu laikā no 14.00 līdz 20.00, bet pēdējā dienā, 31. maijā, līdz 22.00, ieeja brīva.

Pilna programma pieejama - rigasfotomenesis.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja