Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Ārpolitikas debates 27.01.11

Pēc Saeimā notikušajām ārpolitikas debatēm, kurās piedalījās arī Valsts prezidents un ārvalstu diplomāti, kas noklausījās Ārlietu ministra ziņojumu par Latvijas ārpolitiku, esmu saņēmis vairākus lūgumus publicēt savu runu no šīm debatēm - te tā ir.

Ziņojuma pašā sākumā ir pateikti mūsu pašu svarīgākie ārpolitikas un drošības politikas balsti:

Stipra NATO, stipra ES, stipras saites ar ASV, ciešāka Ziemeļu un Baltijas valstu sadarbība.

Tas ir akmenī iekalts, bet pasaule strauji mainās. Ekonomiskais un militārais smaguma centrs pārvietojas no Eiroatlantiskās telpas uz milzu loku no Indijas līdz Japānai.

Pēc vēl 20 gadiem Ķīna un Indija izvirzīsies pirmajā un otrajā vietā kā pasaules lielākās ekonomiskās lielvaras. ASV būs trešā, bet ar visspēcīgāko militāro potenciālu.

To mums pateica pētnieku konferencē 2003. gadā, un paskatieties, cik ātri pēc tam Amerika izmainīja savas attiecības ar Indiju.

Ja Eiropas Savienība nesavāksies, tad tā var būtiski zaudēt savu ietekmi jaunajā pasaules kārtībā. 20. gadsimtā bija Eiropas un ASV gadsimts. Šis varētu būt Ķīnas, ASV un Indijas gadsimts.

Ziņojuma otrajā blokā daļēji ir uzskaitīti pasākumi, kas Eiropas Savienībai ļaus atkopties no krīzes un tālāk virzīties uz priekšu, lai nezaudētu savu konkurētspēju starptautiskajā politikā un tirgū. Nedomāju, ka Eiropas lietu komisijai vien nāksies ar šo jautājumu strādāt.

Runa ir par izaugsmes prioritātēm. Kādas ir mūsu nacionālās prioritātes? EU 2020 stratēģija ir virzītājspēks.

Nupat pasaules uzmanības degpunktā bija Prezidenta Hu valsts vizīte ASV. Vai pamanījāt? Latvijā valdīja gandrīz vai pilnīgs klusums.

Pasaule uzelpoja, kad tika atrasts vairāk kopīgais, nekā atšķirīgs, tostarp jautājums par Ziemeļkoreju, kura jau apdraud pašas ASV vitālās drošības intereses, jo tās ballistiskās raķetes varētu sasniegt ASV rietumkrastu.

Ar Ķīnu Prezidents Obama pat cilvēktiesību jomā atrada zināmu saprašanos. Prezidents Hu atzina, ka šajā jomā daudz kas vēl ir veicams Ķīnā. Tika slēgti ļoti lieli darījumi kā rezultātā Ķīnas zinātniskais un tehnoloģijas potenciāls tiks strauji kāpināts.

Bet NATO dalībvalstis Francija un Lielbritānija jau pērn nolēmušas apvienot budžetus vērienīgām ieroču sistēmām. Ko vairs nevar atļauties katra atsevišķi, var atļauties abas kopā. Tādējādi abas valstis kopā sastāda pusi visas ES militāros izdevumus, un 70 procentus militārā pētniecībā un attīstībā.

Kāpēc mēs nevarētu rīkoties līdzīgi?

Mēs varētu apsvērt arī iespēju racionālāk izmantot mūsu diplomātiskā korpusa resursus, ņemot vērā šīs lielās izmaiņas un izaicinājumus. Vai katrā Eiropas Savienības valstī ir nepieciešama mūsu vēstniecība, kur strādā viens vienīgs darbinieks?

Varbūt samazināt vēstniecību skaitu un tā vietā efektīvāk strādāt Eiropas Savienībā, un palielināt darbinieku skaitu Pekinā?

Indijā mēs varētu atvērt vēstniecību kopā ar kādu Baltijas valsti vai citu Eiropas Savienības dalībvalsti, kurai tur vēstniecība jau ir.

Zviedrijā mums bija visu triju Baltijas valstu informācijas biroji zem viena jumta, kuru apmaksāja zviedri. Pēc tam, kad 1991. gadā atguvām neatkarību, katrs birojs, kas tagad bija pārtapis par vēstniecību, aizgāja savu atšķirīgo ceļu. Kas, protams, mums dārgi maksāja, jo zviedri tās vairs neuzturēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja