Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Astoņpadsmit kubikmetru

Latvijas ekspozīciju Trauslā daba Venēcijas biennālē atklās 7.jūnijā

Ar citu nosaukumu, nekā gaidīts, Latvijas ekspozīcija Venēcijas biennāles 53.starptautiskajā mākslas izstādē tiks atklāta 7.jūnijā. Sol darba procesā pārtapusi par Trauslo dabu, toties nemainīga ekspozīcijas veidotāju komanda — tie ir mākslinieki Evelīna Deičmane un Miks Mitrēvics. "Astoņpadsmit kubikmetru mākslas", kā Latvijā radītos darbus sauc projekta kuratore Līga Marcinkeviča, jau ieradušies Venēcijā. Mākslinieki ekspozīcijas izveidi Itālijā sāks nākamajā nedēļā.

Šogad biennālē piedalās 93 valstis. Latvijas mākslinieki izvēlējušies nacionālo ekspozīciju netieši pieskaņot kuratora Daniela Birnbauma pieteiktajai biennāles izstādes tēmai Pasauļu radīšana. Kā saka L.Marcinkeviča, "vēlams to pašu gaisu elpot arī nacionālajiem paviljoniem". Latvijas ekspozīciju veidos divi atsevišķi darbi. Mika Mitrēvica Trauslā daba ir instalācija, ko veido vairākas miniatūras — gan tematiski, gan gluži praktiski saistītas ar Saules kā enerģijas avota lomu cilvēka dzīvē un dabā.

"Tas, kā Saule ietekmē emocionāli, praktiski, kādas asociācijas rada," par darbu saka mākslinieks. "Miks ir lielisks stāstu stāstītājs. Viņš veido neliela izmēra instalācijas, kam tomēr vajag brīvu gaisu, lielu telpu. Tādas kā mikropasaules," raksturo L.Marcinkeviča, uzsverot, ka šī mākslinieka daiļrades iezīme atbilst biennāles šāgada uzstādījumam. "Savukārt Evelīna, nekas, ja augumā maza... Viņas darbi ir tehniski sarežģīti, un viņa bez liekas koķetērijas stāsta par savu ģimeni. Evelīnas ģimenes vēsture ir pilnīgi mūsu visu, mūsu nācijas vēsture." E.Deičmane biennālē izstādīs darbu Pārejošās bēdas — metaforisku instalāciju par ziemu un cilvēku attiecību enerģiju.

Latvijas dalību Venēcijas biennālē finansiāli nodrošina Kultūras ministrija, kas konkursa kārtībā projektam piešķīra Ls 43 000, kā arī Valsts kultūrkapitāla fonds (Ls 15 000). "Būtībā to, būt vai nebūt Venēcijas biennālei, nolēma VKKF padomē, izlemjot, ka Venēcijas biennāle būs galvenais vizuālās mākslas pasākums. Ļoti būtiski pašlaik ir nepārtraukt starptautisko apriti. Visās skatēs, protams, nevaram piedalīties, bet vismaz lielajās," komentē Kultūras ministrijas pārstāve Māra Ādiņa. Viņa preses konferencē arī atklāja, ka Latvija jau vairākus gadus risina sarunas par pastāvīga nacionālā paviljona iegūšanu. Šogad runāts par kopīgu paviljonu visām trim Baltijas valstīm, kas samazinātu izmaksas.

Latvijas ekspozīcija Venēcijā atradīsies rajonā starp Rialto tiltu un Sv.Marka laukumu. "Vieta ir laba. Tipiska Venēcijas māja, kur agrāk bijis birojs. Gaišas sienas, kas ļoti atvieglo ekspozīcijas izvietošanu. Zināms, ka tuvumā būs četru piecu citu valstu pārstāvniecības, kas, protams, ir labi," stāsta L.Marcinkeviča. Latvijas ekspozīcija tiks izvietota trīs telpās — divās nelielās katram mākslas darbam un trešajā — lielākā, kur abi darbi "satiksies".

"Darbus noteikti mēģināsim parādīt arī Rīgā, bet skaidrs, ka ne šogad," saka kuratore. Ekspozīcija Venēcijā būs atvērta līdz 22.novembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja