Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Atklās izstādi “Brīvmūrniecība no sākotnes līdz mūsdienām”

Trešdien, 10. martā  plkst. 17.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas 5. stāva Mazajā izstāžu zālē K. Barona ielā 14, tiks atklāta izstāde “Brīvmūrniecība no sākotnes līdz mūsdienām”, informēja LNB pārstāve Ieva Laizāne. Atklāšanas pasākumā ar tematisku lekciju uzstāsies brīvmūrnieks, bijušais Latvijas Lielložas lielmeistara vietnieks, Jāņa ložas “Enkurs” Goda.

Meistars Andris Ruģēns.  Izstādes ietvaros 17. martā plkst. 17.00 apgāds "Kontinents" prezentēs Pītera Blekstoka (Peter Blackstock) sastādīto grāmatu "Slepenais simbols”. Apgāda rīkotajā pasākumā uzstāsies un uz interesentu jautājumiem atbildēs grāmatas "Zudušais simbols" tulkotāja Dina Kārkliņa, kā arī grāmatas "Slepenais simbols" tulkotāja Liene Akmens.  Savukārt muzikoloģe Lolita Fūrmane izstādes ietvaros lasīs divu lekciju kursu – 24. martā plkst. 17.00 lekcija “Mocarts un Vīnes brīvmūrniecība 18.gs. otrajā pusē”, bet 31. martā plkst. 17.00 visi interesanti varēs gūt informāciju par vīru kopdziedāšanas kultūru Eiropā un tās saistību ar brīvmūrniekiem. Lekcijas būs iespējams noklausīties arī izstādes atbalstītāja radio “Klasika” ēterā svētdienās 21., 28. martā un 4. aprīlī, plkst.11.06, ar atkārtojumu trešdienās 24.,31. martā un 7. aprīlī, plkst.19.05. Izstādes veidotāja ir Laimdota Ruģēna, izstāde būs apskatāma līdz 1. aprīlim. “Brīvmūrniecība no sākotnes līdz mūsdienām” ir informatīva izstāde par brīvmūrniecības tēmu ar nolūku iepazīstināt plašāku publiku ar šīs noslēpumainās organizācijas vēsturi, pazīstamākajiem dalībniekiem, struktūru, simboliku.  Izstādes veidotāji ir centušies parādīt brīvmūrniecību ar pašu brīvmūrnieku acīm, uzsvaru liekot uz Latvijas ložām no pirmās ložas “Ziemeļzvaigzne”  1750. gadā Rīgā līdz mūsu dienām. Tā sniedz arī ieskatu Vācijas, Zviedrijas un Luksemburgas ložās.  Tāpat ekspozīcijā apskatāmas dokumentu un attēlu kopijas no 18., 19., 20. gadsimta, grāfa Kaliostro parakstītie diplomi, Latvijas ārlietu ministra V. Muntera un K. Zariņa brīvmūrnieku bruņinieku ģerboņu attēli no Zviedrijas Brīvmūrnieku Ordeņa pils Stokholmā.  Arī Liepājā darbojusies ne viena vien loža, pēdējā no tām – Jāņu loža “Enkurs” – šogad ir atjaunojusi savu darbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pasākumu programma:

10. martā, plkst. 17.00 – izstādes “Brīvmūrniecība no sākotnes līdz mūsdienām” atklāšana; filozofa un brīvmūrnieka A. Ruģēna lekcija

17. martā, plkst. 17.00 – apgāda "Kontinents" grāmatu "Slepenais simbols" un "Zudušais simbols" prezentācija

24. martā, plkst. 17.00 – muzikoloģes Lolitas Fūrmanes lekcija “Mocarts un Vīnes brīvmūrniecība 18.gs. otrajā pusē”

31. martā, plkst. 17.00 – muzikoloģes Lolitas Fūrmanes lekcija “Vīru kopdziedāšanas kultūra Eiropā un tās saistība ar brīvmūrniekiem”

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja