Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Atklās laikmetīgās mākslas izstādi par psihisko veselību

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA) maija beigās atklās izstādi Kā es jūtos pēdējā laikā, kurā par psihiskās veselības tēmu domā laikmetīgās mākslas autori - gan par savu vai tuvinieku slimības pieredzi un profilaksi, gan pētot sabiedrības aizspriedumus un tēmas stigmatizāciju. Izstāde un tās pavadošā programma notiks Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā (MVM), informēja izstādes rīkotāji.

Ģeopolitiskā spriedze, klimata trauksme, pandēmijas radītā nošķirtība un pastiprinātā tehnoloģiju lietošana atstājusi ietekmi uz sabiedrības psihisko veselību. Kopš pandēmijas laika šī tēma publiskajā telpā kļuvusi arvien aktuālāka, taču joprojām valda arī daudz aizspriedumu, aizdomu un nosodījuma. Lai veicinātu sabiedrības izpratni un mazinātu aizspriedumus par šo tēmu, izstāde pievēršas dažādiem psihiskās veselības skatpunktiem - personīgai cīņai ar depresiju, pārdzīvojumam, pieredzot tuvinieka zaudējumu, pašpalīdzības tehnikām un profilaksei, kā arī stereotipu atsegšanai.

Izstādē piedalās mākslinieki Anda Lāce, Līga Spunde, Reinis Hofmanis, Anna Salmane, Andris Kaļiņins, Krista Dzudzilo, Reinis Dzudzilo, Rasa Jansone, Ieva Vīksne, Zane Tuča, Ernests Vilsons un Sanita Tauriņa.

Izstādes kuratore Laura Brokāne uzskata: "Māksla var pavērt tēlainu valodu, kurā saņemt drosmi runāt par psiholoģiski grūtām pieredzēm, veicinot izpratni un empātiju arī plašākā sabiedrībā. Vienlaikus, runājot par psihiskās veselības jautājumiem, ir ļoti svarīgi veidot un uzturēt tiešu valodu. Tendence tos estetizēt nereti rodas tieši no bailēm un apspiestības, tādējādi mazinot tēmas nopietnību. Izstāde ir mēģinājums noturēt šo trauslo balansu, tāpat kā daudzi no mums šobrīd balansē starp ikdienas rutīnu un iekšējo nemieru."

Ņemot vērā trauslo un sazaroto tēmu, laikmetīgās mākslas izstāde Kā es jūtos pēdējā laikā un tās pavadošā programma piedāvās drošu satikšanās vietu muzejā, kur atpazīt un dalīties ar sarežģītām psiholoģiskām pieredzēm gan māksliniekiem, gan skatītājiem.

Pavadošās programmas ietvaros notiks nodarbības, kas sniegs ieskatu mākslas terapijas procesā, diskusijas ar izstādes māksliniekiem un tēmas ekspertiem, kā arī divas performances. Ciklu Ievads mākslas terapijā vadīs mākslas terapeites Diāna Serga un Lība Bērziņa, un tajā aicināts piedalīties ikviens interesents. Diskusijās kopā ar māksliniekiem un ekspertiem tiks pārrunātas tēmas par psihiskās veselības traucējumiem, neirodažādību, līdzcilvēku atbalsta nozīmi, palīdzības veidiem un valodu, kā par šīm tēmām runāt. Publiskās programmas ietvaros notiks arī divas performances – ukraiņu mākslinieces Darjas Kalašņikovas Sirdspuksti un horeogrāfes Kristīnes Brīniņas Vējainākā diena, kāda jebkad bijusi. Plašāka informācija par iespēju pieteikties mākslas terapijas grupām un diskusiju un performanču norises laikiem tiks publicēta LCCA un MVM mājaslapās un sociālo mediju kontos.

Apmeklētājiem izstāde atvērta no 26. maija līdz 31. augustam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja