Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

ATKLĀTA VĒSTULE TV3 UN RAIDĪJUMAM „BEZ TABU”

TV3 radošā komanda mums allaž ir bijis kā labs profesionalitātes, radošā gara un atbildības pozitīvs piemērs. Kā jau tas dzīvē  notiek, medus mucu nereti var sagandēt tikai viena darvas karote. Esam ļoti nepatīkami pārsteigti un apbēdināti, jo šī darvas karote  no TV3 raidījuma „Bez tabu” žurnālista puses mūsu organizācijai nozīmē netaisnīgu un nepamatotu apvainojumu, kas atstāj iespaidu uz daudzu cilvēku labo vārdu.

21. oktobra raidījumā „Bez tabu” sižetā „Vai latvietis ir rasists”, kura autors ir Alberts Dinters, bez jebkāda pamatojuma izskanēja apgalvojums, ka partija „Visu Latvijai!” „ik pa brīdim asi vēršas pret cittautiešiem”. Šis apgalvojums nekādā gadījumā neatbilst patiesībai. Papildus tam šis izteikums tika ilustrēts ar ārzemju neonacistu video, kur skūtgalvji spārda ar kājām cilvēkus. Konkrētajā sižetā klaja nepatiesība ir apvienota ar vienu no literatūrā visplašāk apspriestajiem apziņas manipulācijas līdzekļiem žurnālistikā – neadekvātas ilustrācijas un konteksta izvēli, kas veido nepatiesus priekšstatus par īstenību.

Mūsu organizācija pārstāv ideoloģiju, ko mēs saucam par „pozitīvo nacionālismu”. Tas sevī ietver latviešu nacionālās pašapziņas celšanu, latviskas Latvijas mērķa īstenošanu, kurā kā sabiedrotos allaž esam redzējuši arī Latvijai draudzīgus cittautiešus. Nevienā dokumentā, nevienā paziņojumā vai darbībā „Visu Latvijai!” nav vērsusies pret krieviem vai pret kādu citu tautību

„Visu Latvijai!”, protams, uzskata par nepieļaujamu pretlatviska naida izpausmes, promaskaviskās imperiālisma idejas un latvisko vērtību noniecināšanu, kas diemžēl no lielas sabiedrības daļas šodien ir vērojama. Taču šādu izpausmju nosodījumam piekristu ikviens apzinīgi domājošs Latvijas pilsonis, un tam nav nekāda sakara ne ar rasismu, ne kādas konkrētas tautības noliegšanu. Tā ir latviskuma sargāšana no naidīgas ideoloģijas, nevis no kādas tautības. Atšķirība, mūsuprāt, ir ļoti liela.

Latvijas Žurnālistu savienības Ētikas kodeksā ir teikts:

„Žurnālista galvenais uzdevums ir garantēt sabiedrībai patiesas un pārbaudītas informācijas saņemšanu. Faktu izklāstam jābūt objektīvam, skaidram un nepārprotamam, atklājot svarīgākās sakarības un nepieļaujot izkropļojumus.”

Tāpat arī  Ētikas kodeksā lasāms: „Jādod iespēja sniegt publisku atbildi tām personām vai organizāciju pārstāvjiem, kuru viedoklis, nostāja vai rīcība iztirzāta publikācijā. Ja publikācijā ieviesusies kļūda, par to jāatvainojas; atsaukums publicējams tajā pašā izdevumā redzamā vietā.”

Ar baumām un melīgām ziņām, kas parādītas televīzijā, ir tāpat kā  ar izlietu ūdeni, ko nevar sasmelt. Ziņas ir izplatītas tautā, no viena cilvēka tās ceļo pie cita un pa ceļam pieņemas spēkā.  Žurnālists, kas ziņai dod zaļo gaismu, uzņemas neizmērāmu atbildību par cilvēku likteņiem. Faktiski daudzi demokrātiskas un nacionāli domājošas organizācijas biedri ir apmeloti rasismā un ksenofobijā, kas tālāk atstāj iespaidu ne tikai uz organizācijas, bet katra privāto dzīvi.

Šo nodarījumu vairs nevar novērst, bet TV3 un „Bez tabu” var apliecināt savu spēju atzīt kļūdas, atvainojoties un publicējot objektīvu informāciju par mūsu organizāciju. Tā būtu godprātīga un vīrišķīga rīcība, kas atjaunotu sen uzkrāto cieņu un apbrīnu par Jūsu komandas vienmēr lielisko darbu.

Ar cieņu,

Raivis Dzintars

Partijas „Visu Latvijai!” līdzpriekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja