Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Baibas Rozentāles āža kāja

Atstājot veselības ministres amatu, cienījamā Baiba Rozentāle ne vien apsolīja atgriezties, bet veica dažus priekšdarbus, lai laiks līdz solījuma izpildei netiktu palaists vējā. Viens no pēdējiem ministres darbiem (neskaitot V.Dombrovska apturēto ātro palīdzības mašīnu iepirkumu) bija grozījumu „Ārstniecības likumā” iesniegšana Saeimā, kas paredz mediķu profesionālajām asociācijām atņemt ārstu, māsu un farmaceitu sertifikāciju un nodot to Rīgas Stradiņa universitātei.

Vienlaikus iesniegtie grozījumi rosina pirmās palīdzības apmācīttiesīgo personu sertifikāciju deleģēt Latvijas Pirmās palīdzības asociācijai, kā argumentu minot nepieciešamību valsts pārvaldes funkcijas nodot nevalstiskajām organizācijām. Likumprojekts satur acīmredzamas pretrunas, jo piemēro dubulto standartu aktuālas tendences, sauktas par valsts pārvaldes funkciju pārskatīšanu, traktējumā.    

Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Farmaceitu biedrība un Latvijas Māsu asociācija jau 15 gadus sekmīgi veic ārstniecības personu sertifikāciju. Profesionālo organizāciju mundiera gods tiek spodrināts ar regulāru pēcdiploma apmācību rīkošanu, kuros lekcijas lasa labākie nozares speciālisti. Ārstniecības personu sertifikācija līdz šim ir bijis piemērs, kā valsts deleģē un nevalstiskās organizācijas godprātīgi un profesionāli īsteno deleģētās funkcijas.    

B.Rozentāles priekšlikums satur interešu konflikta pazīmes. Pirmkārt, cienījamā profesore ir RSU mācībspēks, tātad likuma grozījumi tieši skar arī viņas intereses. Otrkārt, nav skaidra sertifikācijas pretendenta izvēles procedūra – kādēļ tieši RSU, nevis Latvijas Universitāte vai Liepājas medicīnas koledža? Treškārt, nav pamatojuma esošās sertifikācijas kārtības maiņai. Iespējams, sertifikācijas noņemšana ir sods par mediķu profesionālo asociāciju brīvdomību, piemēram, asi iestājoties pret VM sludinātajiem apjomīgajiem un apšaubāmas vajadzības vakcīnu iepirkumiem. 

TP priekšsēža A. Šķēles neatliekamo darbu prezentācijas 28.slaidā norādīts TP kurss - nodot valsts funkcijas privātam sektoram ar mērķi ietaupīt valsts budžetā 100 milj. latus. Rozentāles kundze dodas pretējā virzienā, nemaz nemēģinot noslēpt āža kāju – profesionālo oponentu vājināšanu un varas koncentrēšanu vienas (paklausīgas) mācību iestādes rokās.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja