Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Berlīnē atklāts jauns muzejs, kura lepnums ir Ēģiptes valdnieces Nofretetes krūšutēls

Piektdien Berlīnē tika atklāts Jaunais muzejs, kura populārākais eksponāts ir senās Ēģiptes valdnieces Nofretetes krūšutēls. Muzeja atklāšanā piedalījās Vācijas kanclere Angela Merkele, ziņo aģentūra DPA. Pirmos apmeklētājus jaunais muzejs gaida sestdien, 17.oktobrī.Otrā pasaules kara laikā sagrautā un britu arhitekta Deivida Čiperfīlda rekonstruētā muzeja ēka iepriekšējai apskatei apmeklētājiem uz divām dienām jau tika atvērta šogad martā.

Tad to apmeklēja rekorliels skaits berlīniešu – 35 000, vēsta _AFP_.Jaunā muzeja rekonstrukcija izmaksājusi 212 miljonus eiro, apmeklētāji te četros  stāvos varēs aplūkot 9000 eksponātu.Muzeja kolekcijā ir daudz senās Ēģiptes priekšmetu, tajā skaitā papirusi, kā arī eksponāti, sākot no paleolīta laikmeta līdz pat viduslaikiem.Nofretetes krūšutēls vienlaikus ir muzeja lepnums un arī galvassāpes – Ēģiptes varas iestādes uzskata, ka arheologs Ludvigs Borharts, kurš to 1912.gadā atrada, valdnieces krūšutēlu nelikumīgi uz Vāciju izvedis 1913.gadā. Tomēr Vācijas varas iestādes ir pārliecinātas, ka darījums bijis legāls, un ir gatavas aizstāvēt savu pozīciju. Jaunais muzejs ir daļa no Muzeju salas, kas iekļauta _UNESCO _kultūras un arhitektūras pieminekļu sarakstā.

Top komentāri

Gatis
G
Latviešu valodā minētā ēģiptiešu valdniece tiek saukta gan par Nefertīti (lieto gan angļu, gan krievu valodās - Hефертити), gan Nofreteti (kā vācu tradīcijā), reizumis sastopams arī Naftetes vārds. Tas bēdīgākais šajā ziņā ir nevis Nofretete vai Ņeferķiķi (kā tas būtu krieviski), bet gan tas, ka muzeja nosaukums Das Neue Museum ir iztulkots ka jauns muzejs, nevis Jaunais muzejs... Jānorāda, ka Muzeju salā (Die Museumsinsel) atrodas arī Vecais muzejs (Das Alte Museum; līdz 1845.gadam Königliches Museum), ko pēc analoģijas laikam būtu jātulko kā vecs muzejs...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja