Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Cēsu Pils kompleksā būs apskatāmas Cēsu kauju atcerei veltītas izstādes

Šogad jūnijā aprit deviņdesmit gadu kopš Cēsu kaujām - vienas no spilgtākajām lappusēm cīņā par Latvijas neatkarību. Atceroties un pieminot vēstures notikumus, Cēsu Vēstures un mākslas muzejā, kā arī Izstāžu namā būs apskatāmas divas izstādes, informē Vidzemes Vēstures un Tūrisma centra pārstāve Ieva Malceniece.

Cēsu Vēstures un mākslas muzejā no 19.jūnija līdz 31.jūlijam apskatāma izstāde „Skolu jaunatne Latvijas brīvības cīņu laikā un tradīciju pārmantojamība mūsdienās”.Latvijas brīvības izcīnīšanā savus spēkus ziedoja arī skolu jaunatne. Valmieras un Cēsu jaunieši 1919. gada jūnija pirmajās dienās kā brīvprātīgie iestājās tēvijas sargu rindās, izveidojot 8. rotu, tautā sauktu par Cēsu pulka Skolnieku rotu.Izstādē fotogrāfijās un dokumentos aplūkojamas vēstures liecības par Cēsu pulka skolnieku rotu, tās piemiņas karoga darināšanu un skolnieku rotas ceļojošā karoga nodošanas tradīcijas vēsturi un attīstību Vidzemes skolās atjaunotās Latvijas laikā. Savukārt 1994.gadā muzeja speciālistu Daumanta Vasmaņa, Tāļa Pumpuriņa un Valdas Rozenbergas uzņemtajā dokumentālajā filmā „No zobena saule lēca” izstādes apmeklētāji varēs izsekot līdzi Cēsu kauju norisei un neklātienē tikties ar tolaik vēl dzīvajiem Cēsu pulka brīvprātīgo skolnieku rotas karavīriem. Cēsu izstāžu namā no 19.jūnija līdz 31.jūlijam apskatāma izstāde „Repinas vīri Brīvības cīņās”, ko uz Latviju atveduši Repinas novadpētniecības muzeja (Igaunija) pārstāvji. Kopš Trešās atmodas, kad atjaunota 1919. gada Cēsu kauju atceres atzīmēšana, Cēsīs blakus Latvijas karogam plīvo Igaunijas zili – melni – baltās krāsas. Latvieši un igauņi 20. gadsimtā ir veduši sīvas cīņas par savu valsti. Īpaši grūts un izšķirīgs bija 1919. gads, kad igauņi kopā ar latviešiem Brīvības cīņu laikā izcīnīja uzvaras arī Cēsu apkārtnē.Repinas novadpētniecības muzeja sagatavotajā izstādē apskatāmas fotogrāfijas un dokumenti par notikumiem Brīvības cīņu laikā, kas risinājās pirms deviņdesmit gadiem Repinas novadā un Igaunijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par balvām

Jaunās Latvijas mūzikas nozares balvas Gamma izsludināšana tikai bagātina vietējo mūzikas apriti, līdz ar gadu desmitiem seno Zelta mikrofonu turpmāk apbalvojot mūziķus par sasniegumiem viena gada ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja