Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Diāna Tamane piedalās izstādē Love is Louder mākslas centrā Bozar Briselē

No 12. oktobra līdz 5. janvārim mākslas centrā Bozar Briselē norisināsies grupas izstāde Love is Louder, kurā līdzās mākslinieku Treisijas Eminas, Luīzes Buržuā, Fēliksa Gonsalesa-Toresa, Marinas Abramovičas un Ulaja, Joko Ono un Džona Lenona darbiem būs apskatāma arī Latvijas mākslinieces Diānas Tamanes fotogrāfiju sērija

Izstāde Love is Louder (Mīlestība ir skaļāka) apkopo vairāk nekā 80 mākslinieku darbus no 1967. gada “mīlestības vasaras” līdz mūsdienām. Iekļaujot dažādus medijus - glezniecību, skulptūru, video un multimediju instalācijas, tā pievēršas tam, kā pēdējo 50 gadu laikā izpratne par mīlestību ir kļuvusi plašāka par priekštatu par tradicionālu pāri vai nukleāro ģimeni, kā mūs ietekmē draudzības un ko nozīmē uzlūkot mīlestību kā vienu no sabiedrības stūrakmeņiem.

Māksliniece Diāna Tamane, kas dzīvo un strādā starp Rīgu un Tartu, ir viena no starptautiski pamanākamajām Latvijas māksliniecēm. Izstādē viņa piedalās ar darbu No mana ģimenes albuma II (2013), kurā, izmantojot ģimenes albumos atrastas fotogrāfijas, detalizēti pietuvināta autores ķermeniskā saskare ar viņas ģimenes locekļiem.

“Ņemot vērā pašreizējo drūmo stāvokli, kādā atrodas pasaule, kurā joprojām ir uzskatāmas Covid-19 pandēmijas sekas, plosās brutāli kari un nākotne izskatās tik neskaidra, domāju, ka mums ir jāsūta pozitīvs signāls, izvēloties tēmu, kas vienmēr ir motivējusi cilvēkus, tostarp māksliniekus,” stāsta Bozar izstāžu programmas direktore Zoja Greja. Lēmums izstādes laika nogriezni uzsākt ar hipiju kustības dzimšanu pieņemts, lai uzsvērtu mīlestības revolucionāro potenciālu, jo mīlestības vasara bija tieša reakcija pret Vjetnamas karu un cieši saistīta ar cīņu par pilsoņu tiesībām,

Navigējot starp personīgo un politisko, izstāde pievēršas dažādiem mīlestības aspektiem: romantiskai mīlestībai, mīlestībai un tuvībai starp ģimenes locekļiem un draugiem, kā arī nozīmēm, kādas mīlestībai piešķir sabiedrība.

Diānas Tamanes darbu pamatā ir personīgi stāsti, kas veidojas, apkopojot viņas pašas, kā arī viņas radinieku ikdienas pieredzi, iespaidus, ieradumus un atmiņas. Mākslinieces darbos ģimenes albumi, dokumenti un privātas sarakstes pārvēršas katalizatoros, ļaujot ne tikai atklāt aizkustinošus autobiogrāfiskus stāstus, bet arī trāpīgi atainot sabiedrību un mūsu neseno vēsturi. Absolvējusi Tartu Mākslas koledžu, Sint-Lucas mākslas skolu Briselē, un HISK mākslas institūtu Gentē. Tamanes darbi bijuši izstādīti Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Rīgas Starptautiskajā laikmetīgās mākslas biennālē, Kim? Laikmetīgās mākslas centrā, Tartu Mākslas muzejā, Igaunijas Laikmetīgās mākslas muzejā, Kijivas biennālē, Valsts Laikmetīgās mākslas muzejā S.M.A.K. Gentē, Vintertūras Fotomuzejā Šveicē, Katmandu Triennālē Nepālā un citur. Nominēta Purvīša balvai 2025.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja