Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Diena pēc svētkiem

Ir pagājuši Latviešu XXIV dziesmu svētki un mēs vēl priecājamies par skaisto nobeiguma koncertu, tādēļ varbūt nepamanīti paslīdēja garām kādi citi svētki - Zvejnieku svētki.

Salīdzinot ar Dziesmu svētkiem, Zvejnieku svētki parasti sākas ar masveida auto plūsmām uz piekrastes ciemiem, Neptūna vai Poseidona gaidīšanu, tas atkarībā no vēstures izpratnes. Tomēr, svētki beidzās katru gadu ar vienu un to pašu, jaunāku un vecāku cilvēku masveida piedzeršanos, masveidā piemēslotām pludmalēm un izlauzītām kārklu audzēm kāpās, neiedomājami skaļu mūziku un daudz ko citu.

Šo svētku laikā un dienu pēc tam es vienmēr sev uzdodu jautājumu - kāpēc? Kāpēc mūsu tauta neprot svinēt? Kāpēc mūsu tauta tik daudz dzer, sēžas pie stūres un nogalina citus un mirst paši? Kāpēc mēs, kas spējam sacerēt un atcerēties saules dainas un vienoties kopīgā dziesmā tā, kā neviena Eiropas vai pasaules nācija, nespējam saprast, ka, ejot uz pludmali, nav izdzertā pudele jānomet, kur pagadās, nav jālauž priežu un kārklu zari, nav jāčurā jūrā un jāsit pudeles pret akmeņiem.

Man nav labas atbildes uz šo jautājumu, jo inteliģence, civilizācija un uzvedība mums vispirms tiek ielikta šūpulī, tā sakot, iebarota ar mātes pienu. Tālāk mums skolā būtu jāiemācās uzvesties un saprast, kā uzvedas civilizētas tautas vai vienkārši pieklājīgi cilvēki. Un visu beidzot, kur ir Latvijas policija, kas vajadzīgā brīdī spētu atgādināt pieklājīgā, bet stingrā veidā, kā uzvesties tiem, kuriem visas iepriekšminētās mācību stundas ir gājušas secen?

Kamēr mēs neiemācīsimies nenomest papīrus, pudeles un citus mēslus, kur pagadās, nepiedzerties pie pirmās izdevības un nenobraukt kādu cilvēku svētku reibumā, mums nav tiesību saukties par civilizētu Eiropas tautu, un patiesībā es domāju, mums nav pat tiesību sūdzēties par tiem, kuri savus svētkus svin ar avīzi, voblu un šņabi, par tiem, kuri reiz pietaisīja manas vecmātes maizes krāsni 1944.gadā. Jo - ar ko mēs esam labāki?

Par cilvēku un tautu spriež ne tikai pēc tā, cik jauki tiek nosvinēti svētki, bet arī pēc tā, kā tiek novākts svētku galds nākošajā dienā. Mēs svinam šodien, bet man ir bailes par rītdienu, par dienu pēc svētkiem. Vai jums nav?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja