Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Doma laukumā būs skatāma Venēcijas arhitektūras biennāles instalācija Pārtrauktie savienojumi

Doma laukumā mūsdienu kultūras foruma Baltā nakts ietvaros 4., 5. un 6. septembrī būs skatāma 17. Venēcijas arhitektūras biennāles interaktīvā instalācija Connections Interrupted (Pārtrauktie savienojumi.

Venēcijas biennāles 17. starptautiskajā arhitektūras izstādē nākamgad Latviju pārstāvēs arhitektu birojs NRJA (No Rules Just Architecture) ar ekspozīciju It’s not for you! It’s for the building. Globālās pandēmijas rezultātā Venēcijas biennāle ir pārcelta uz 2021. gadu, kas padara par iespējamu unikālu notikumu – transformētas instalācijas izstādīšanu Latvijā pirms starptautiskās biennāles. Instalācija trīs vakarus – no 4. līdz 6. septembrim – būs apskatāma Doma laukumā mūsdienu kultūras foruma Baltā nakts ietvaros. Paralēli apskatāma arī Latvijas paviljonam veltīta izstāde MAD Arhitektūras telpā Elizabetes ielā 2, 438. kabinetā, kas ir atvērta katru dienu līdz 5. septembrim no plkst. 10 līdz 19.

Latvijas paviljons Venēcijas biennālē apspēlēs indivīdu un sabiedrības neviennozīmīgās attiecības ar tehnoloģijām arhitektūras kontekstā. Lai arī tehnoloģijas ir mūsu galvenais instruments cīņā ar klimata krīzi, tās var radīt arī neparedzētas problēmas. Paviljons pievērsīsies cilvēku pretestībai pret jaunajām tehnoloģijām kā aktuālai laikmetīgās arhitektūras parādībai.

Mūsdienu kultūras foruma Baltā nakts ietvaros ekspozīcija tiks izstādīta transformētā veidolā, reaģējot uz globālo pandēmiju. Instalācija Connections Interrupted (Pārtrauktie savienojumi) vairākos līmeņos pievēršas pandēmijas izraisītajai distancei – starp indivīdiem, mājām, pilsētām un valstīm. Attālināta darba un sociālās distancēšanās apstākļos cilvēki ir spiesti izolēties savos mājokļos, kur ar tehnoloģiju palīdzību pastarpināti tiek veidota saikne ar pārējo pasauli. Fiziskās saiknes ir aizstājuši digitāli signāli. Atrauta no pārējās pilsētas, dzīvojamā vide ir pieredzējusi funkcionālu un emocionālu pārblīvēšanos. Lai arī pandēmijas apstākļos mūsu mājokļi ir bijuši izolēti cits no cita kā vientuļas salas, digitālie risinājumi tos ir padarījuši caurredzamus, sapludinot robežas starp privāto un publisko telpu. Tajā pašā laikā pandēmija ir kalpojusi par atgādinājumu vispārzināmai patiesībai – pilsētas nav tikai atsevišķu ēku sakopojumi, bet gan savstarpēji savienojumi, kas C-19 vīrusa izplatības laikā tika pārrauti.

Instalācija darbībā aplūkojama 4. septembrī no plkst. 21 līdz 24, 5. septembrī no plkst. 21 līdz 2 un 6. septembrī no plkst. 21 līdz 24.

Venēcijas 17. starptautiskās arhitektūras biennāles kurators ir arhitekts, profesors un vairāku grāmatu autors Hašims Sarkis (Hashim Sarkis), kurš savā uzsaukumā aicināja dalībniekus atbildēt uz jautājumu How will we live together? (Kā mēs kopā sadzīvosim?). Savā vēstījumā Hašims Sarkis mudina arhitektus domāt par arhitektūras un urbānās vides nākotnes modeļiem - kā sadzīvot politisko un ģeogrāfisko atšķirību, ekonomiskās nevienlīdzības un migrācijas kontekstā. Venēcijas arhitektūras biennāle norisināsies no 2021. gada 22. maija līdz 21. novembrim.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja