Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Dziesmu svētki sabiedrības veselībai

2003.gadā UNESCO atzina Latvijas dziesmu un deju svētkus kā pasaulei svarīgu tradīciju un iekļāva tos cilvēces radošā mantojuma sarakstā. Tādejādi tika apliecināta dziesmu svētku kā kultūras fenomena vērtība, kas saglabāta gadsimtu garumā, kā arī svētku nepārvērtējamā ietekme Latvijas valstiskuma apzināšanā. 

Taču dziesmu un deju svētkiem ir vēl viena ļoti nozīmīga loma, kas ir nepietiekami novērtēta – sabiedrības veselības veicināšana. Dziesmu svētki ir gluži kā olimpiāde, gan ar 5 gadu ciklu, kuriem dziedātāji un dejotāji rūpīgi un nopietni gatavojas visā Latvijā. Kāds tam sakars ar sabiedrības veselību? Vistiešākais. Pētījumi liecina, ka fizisko aktivitāšu trūkums ir viens no galvenajiem slimību un priekšlaicīgas nāves cēloņiem ne vien Latvijā, bet arī visā Eiropā. Savukārt līdzdalība tautas deju ansamblī nozīmē vismaz 2 mēģinājumus katru nedēļu, kas nodrošina fizisko aktivitāšu minimumu. Tautas dejas ir ļoti demokrātiska fiziskās aktivitātes forma, ko var praktizēt no bērnudārza līdz sirmam vecumam. Tas ir maz traumatisks un izmaksu efektīvs aktivitātes veids (nepieciešamas vien pastalu vai sporta "češku" pāris). Tautas dejām nav vajadzīgi speciāli aprīkoti laukumi, mēģinājumus var rīkot jebkurā plašākā zālē ar labu grīdu, vai tā būtu skola, tautas nams, pašvaldība vai pensionāru biedrības telpas. Papildus tam, ka tautas dejas ir fiziska aktivitāte, dalība kolektīvā nozīmē arī socializācijas iespēju, saturīgu brīvā laika pavadīšanu un pozitīvas emocijas. Šie aspekti mazina depresijas riskus, kas īpaši svarīgi krīzes apstākļos. 

Nupat izskanējušos X Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos piedalījās vairāk kā 13 tūkstoši dejotāju, kas ir vien daļa no tiem bērniem un jauniešiem, kas tautas dejas praktizē regulāri. Tautas dejas prieka pēc var dejot gandrīz katrs – tievs vai nē, garš vai īss, jauns vai vecs. Kustības prieks apvienots ar tradīcijām. Esmu pārliecināta, ka tautas dejas ir iekļaujamas sabiedrības veselības veicināšanas programmā, tādejādi paredzot papildus atbalstu nozīmīgajai tradīcijai. Jo tas ir stāsts par mūsu tautas veselību un izdzīvošanu, šoreiz burtiskā nozīmē.  

P.S. Tautas dejas ir arī ekonomiku sildošs pasākums – darbs amatniekiem, kas apgādā dejotājus ar tērpiem, apaviem un rotām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja