Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Foto: No Merilinas Monro kleitas līdz karalienes Viktorijas naktskreklam – Modes muzejā atklāta izstāde Melns, balts, sarkans

No 21. oktobra Modes muzejā apskatāma jauna izstāde Melns, balts, sarkans, kas tapusi sadarbībā ar Aleksandra Vasiļjeva fondu. Izstāde piedāvā ieskatu trīs visu laiku ietekmīgāko krāsu uztverē un vēsturē, skatītu caur modes prizmu. Eksponāti aptver laikposmu no 19. gadsimta līdz pat mūsdienām, informēja muzeja pārstāvji.

Melns, balts, sarkans. Trīs krāsas, kas Rietumu kultūrā pavada cilvēku visos svarīgākajos viņa dzīves brīžos. Krāsas, kuru izmantojums sniedzas tālā aizvēsturē – un krāsas, kuru ietekme mūsdienu modē vēl aizvien ir milzīga. Modes muzeja vadītāja arhitekte Natālija Muzičkina stāsta: "Melnā, baltā un sarkanā krāsa patiešām ir modes pamatkrāsas. Man radies iespaids, ka šīs krāsas cilvēkam tā patikušas, ka tām nemitīgi izdomātas aizvien jaunas un jaunas simboliskas nozīmes, lai melnais, baltais un sarkanais nekad neizietu no modes."

Izstādē apskatāmi vairāk nekā 45 tērpi – no Aleksandra Vasiļjeva fonda iespaidīgās kolekcijas un arī no Modes muzeja krājuma. Eksponāti atklāj dažādus šo trīs krāsu atspulgus modē: melnās krāsas dramatisko, piesātināto eleganci un faktūru spēles, sarkanās krāsas toņu dažādību, spēju piesaistīt skatienu un apburt, baltās krāsas vasarīgo vieglumu – un vienlaikus grezno svinīgumu.

Aleksandrs Vasiļjevs atzīmē: "Ik sezonu mums piedāvā jaunas, aktuālas krāsas, taču ir trīs krāsas, kuras nekad neiziet no modes un vienmēr izskatās aktuāli – melnā, baltā un sarkanā. Šajā izstādē varēsiet redzēt virkni lielisku piemēru: no Viktorijas laika līdz mazajai, melnajai kleitiņai, kā arī greznas vakarkleitas, izcilu dizaineru un slavenību tērpus. Aicinu uz mūsu jauno izstādi!"

Izstādē apskatāmi izcilu dizaineru – Žannas Lanvēnas, Vivjenas Vestvudas, Džona Galjāno, Tjerī Muglera, Īva Senlorāna, Valentino, Džanfranko Ferre, Iseja Mijakes un citu – radītie tērpi trīs ikoniskākajās modes krāsās: melnā, baltā un sarkanā. Īpaši vērtīgs izstādes eksponāts – kokteiļkleita, kas tapusi ap 1960. gadu un savulaik piederējusi aktrisei un stila ikonai Merilinai Monro. Savukārt karalienei Viktorijai piederējušais 19. gadsimta beigu naktskrekls, kas rotāts ar viņas karalisko monogrammu un Valensjēnas mežģīnēm, atklāj uzmanību un rūpību, kāda savulaik tika pievērsta “baltajai veļai”.

Trīs krāsas – melnā, baltā un sarkanā – kopš senatnes saistītas ar svarīgākajiem cilvēka dzīves rituāliem: melnais kā nakts un tumsas krāsa kļuva par sēru zīmi, turpretī baltais asociējās ar jaunību un nevainību, tāpēc kļuva par nozīmīgāko elementu kāzu tradīcijās. Savukārt sarkanais asociējās ne vien ar dzīvības spēku, bet arī varu, ietekmi un erotismu. Izstādē pārstāvēti gan sēru, gan kāzu tērpi, gan tērpi, kuros krāsa izmantota, lai akcentētu autoritāti un statusu. Tērpus papildina izteiksmīgi aksesuāri.

Izstāde, kas apmeklētājiem atvērta no 21. oktobra, ļauj ne vien apbrīnot tērpus, bet arī uzzināt vairāk par krāsām – kā mēs tās redzam, kāda bijusi to sarežģītā, pretrunīgā vēsture un simbolika. Kā vienmēr, izstādi papildina īpašs skaņu celiņš, kā arī iespēja pašiem darboties un piemērīt stilizētus vēsturiskus apģērbus īpašiem fotomirkļiem.

 

Modes muzejs – vienīgais specializētais modes vēstures muzejs Baltijā – tika atklāts 2016. gada oktobrī. Tas atrodas Vecrīgā, Grēcinieku ielā 24. Muzejs ir privāts, to vada arhitekte Natālija Muzičkina, muzeja īpašniece. Gadu gaitā muzejs ir sarīkojis vienpadsmit izstādes (Melns, balts, sarkans ir muzeja divpadsmitā izstāde), kā arī organizējis desmitiem lekciju, nodarbību, semināru un pat teātra izrādes. Muzejam ir arī tiešsaistes grāmatu veikals, kas piedāvā izdevumus par modi un stilu, paplašinot Latvijas iedzīvotāju iespējas uzzināt vairāk par modi kā būtisku kultūras daļu, kas ietekmē ikvienu no mums.

Muzeja darba laiks: no otrdienas līdz svētdienai, no 11.00 līdz 18.00

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja