Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Foto: Vācijā atklāta Latvijas mākslinieku grupas izstāde Vīzijas un sliekšņi

Pagājušās nedēļas izskaņā Hamburgas Pashmin mākslas galerijā atklāta Latvijas mākslinieku grupas - Sigitas Daugules, Vinetas Kaulačas un Māra Čačkas - laikmetīgās mākslas izstāde Vīzijas un sliekšņi, kas būs skatāma līdz 25. februārim.

Sekojot tradicionālos glezniecības principos sakņotām praksēm un izpludinot robežu starp figurālo un abstrakto, mākslinieki starptautiskajā izstādē izmanto glezniecības neizsmeļamo potenciālu, lai rosinātu apmeklētājus doties vizuālā un konceptuālā baudījumā, vienlaikus pārdomājot laikmetīgās glezniecības lomu mūsdienu mākslas pasaulē.

Latviešu mākslinieku grupas izstāde Vīzijas un sliekšņi starptautiskā telpā akcentēs un turpinās uzturēt sarunu par glezniecības aktualitāti mūsdienu pasaules kontekstā. Mākslinieki tiecas stāstīt apmeklētājiem vienotu stāstu, izmantojot mākslas darbus, kuros vienlaikus kopīgajam izgaismojas katra mākslinieka atšķirīgais rokraksts.

Izstādes Vīzijas un sliekšņi kurators no Latvijas ir Pāvels Terentjevs ar līdzkuratori Natalju Nuri no Vācijas.

"Mana mīlestība pret mākslu ir klātesoša teju katrā solī un lēmumā, kuru pieņemu. Savā 20 gadu pieredzē esmu sapratusi, ka laikmetīgā māksla ir viena no svarīgākajām valodām pasaulē, jo, lai to saprastu, nav nepieciešami tulki un vārdnīcas, tā sniedzas pāri rasu, reliģiju un valodas uzstādītajām robežām. Ar uzaicinājumu izstādīties Hamburgas mākslas galerijā es uzrunāju M. Čačku, S. Dauguli un V. Kaulaču - es ticēju, ka šie mākslinieki varēs radīt tādu izstādi, kurā plīvurs starp mākslu un cilvēku attiecībām tiks pavilkts malā, radot iespējamu dialogu starp izstādes apmeklētājiem un gleznotājiem. Vīzijas un sliekšņi piedāvā apmeklētājiem pieredzēt robežu izplūšanu un mākslas pasaules neizsmeļamo daudzveidību, harmoniju starp krāsām, tēliem un abstrakto," skaidro Pashmin mākslas galerijas direktors Nurs Nuri.

Gleznotājas un mākslas zinātnieces Sigitas Daugules metode ietver slāņošanas procesu, kura laikā uz audekla virsmas tiek klāta krāsa, modelēšanas pasta, lakas kārtas un pigments. Kā norāda kuratore un mākslas zinātniece Inga Šteimane: "Pie Sigitas Daugules glezniecības šūpuļa stāv būtiskas atmiņas par modernās mākslas sprādzienu 19./20. gs. mijā – par sacelšanos pret klasisko kultūru un pret cilvēku kā visu lietu mēru. Tā saplūst arī ar postmodernisma dinamiku – ar sprādziena rezultātā izsvaidītajiem klasikas fragmentiem. Postmodernais stāvoklis nosaka Daugules gleznu salikto būtību – tajās ir gan klasikas elementi, tādi kā kolorīta harmonija, stāstoši un tēlojoši sižeti, un ir modernas, pārāk pašvērtīgas, pārāk ambiciozas krāsu un triepienu masas, kas rada Daugules audeklu abstraktās drāmas."

Mākslinieces Vinetas Kaulačas darbi veidoti, domājot par uztveri un tās relativitāti: to, kā mēs būvējam veselumu no atsevišķām daļām un fragmentiem, balstoties mūsu emocionālajās un intelektuālajās pieredzēs. Kaulača uzlūko telpu, telpiskās attiecības un laiku kā dimensijas, kuras ieraugāmas, pateicoties izmaiņām, uztveres fokusa pāvietojumiem, distancei. Kurators un mākslinieks Kerans Džeimss: "Kaulača jautā, vai krāsa var ietvert laiku bez falsifikācijas. Skatoties mēs vienlaicīgi apzināmies vērojuma nepilnīgumu, tajā trūkstošo un skatāmies vēlreiz." Kaulača mēģina uztvert delikātu starpstāvokli starp atcerēšanos un aizmiršanu, kas nepieļauj iespēju pieredzi atkārtot divreiz, bet ļauj piedzīvot laika secīgumu un tā vektoru, kas ir vērsts nākotnē.

Mākslinieka un Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāja Māra Čačkas māksla konceptuāli ilustrē dialoga formā risinātas sarunas dažādās laiktelpas paralēlēs un dimensijās. Kuratore Tatjana Černova viņa glezniecību raksturo šādi: "Komunikāciju dažādās formās un veidos, saskarsmi ar līdzcilvēkiem Māris Čačka atspoguļo grafiski gleznieciskiem izteiksmes līdzekļiem, radot vizuālus dialogu stāstus. Mākslinieks atklāj, ka vienā darbā dažādos slāņojumos iespējams saskatīt arī vairākas mijiedarbības un sarunu turpinājumus – gluži kā dzīvē, kur mēs nemitīgi pārklājamies gan ar informāciju, gan ar dažādām saskarsmēm. Vēlme eksperimentēt darbu radīšanas procesā un savienot pirmajā mirklī šķietami nesavienojamus mākslas medijus un tehnikas sekmē Māra Čačkas individuālā mākslinieciskā rokraksta veidošanos un nemitīgu attīstību."

Pashmin mākslas galerijas specialitāte ir laikmetīgā māksla. Pateicoties ilgai pieredzei un tirgus analīzei, galerija ir spējusi gadu no gada izrādīt mākslas pasaulē aktuālākos mākslas darbus un uzņemt labākos māksliniekus no visām pasaules valstīm. Pashmin mākslas galerija atrodas kopā četrās lokācijās - Hamburga (Vācija), Pekina, Šanhaja, Čuncjina (Ķīna). Katru galerijas izstādi rūpīgi izvērtē mākslas eksperti, par tām raksta kritiķi visā pasaulē. Profesionāli kuratori ir atbildīgi ne tikai par mākslas darbu interpretēšanu un demonstrēšanu, bet arī mākslas darbu uzturēšanu, saglabāšanu un kataloģizāciju. Kuratori visās mākslas galerijās veido personālizstādes un grupu izstādes, kurās tiek atainotas kādas no mūsdienu problēmām. Pashmin mākslas galerija ir viena no vadošajām galerijām Ķīnas mākslas tirgū.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja