Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

FOTO: Venēcijas arhitektūras biennālē pirmo reizi būs vienota Baltijas valstu ekspozīcija

Konkursā par Venēcijas biennāles 15. starptautiskās arhitektūras izstādes idejas koncepciju un īstenošanu visās trīs Baltijas valstīs uzvarējusi Lietuvas sabiedriskā organizācija Architektūros fondas, radot unikālu iespēju Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kuratoriem sadarboties, veidojot vienotu Baltijas valstu paviljonu Palasport izstāžu hallē Venēcijā, informēja Kultūras ministrijas pārstāve Dace Vizule.

Žūrijas komisijas priekšsēdētājs, biennāles komisārs no Latvijas Jānis Dripe uzsver: "Pirmo reizi, kopš Latvija piedalās Venēcijas arhitektūras biennālē, ir iespēja veidot kopēju Baltijas ekspozīciju, jo ir noticis negaidīts radošais pavērsiens – Baltijas paviljona ideja uzvarējusi visu trīs valstu konkursos, Latvijā un Lietuvā sešu pretendentu, bet Igaunijā pat divdesmit divu pretendentu konkurencē. Ideja veidot kopīgu Baltijas valstu ekspozīciju allaž bijusi aktuāla un šķitusi loģiska starptautiskas atpazīstamības kontekstā, un Venēcijas biennāles 15. starptautiskā arhitektūras izstāde ieies vēsturē ar pirmreizēju iespēju šo ideju īstenot dzīvē."

Kultūras ministrija (KM) jau informēja, ka metu konkursā par Latvijas ekspozīcijas idejas koncepciju un īstenošanu Venēcijas biennāles 15. starptautiskajā arhitektūras izstādē no sešiem pretendentiem augstāko punktu skaitu ieguva pieteikums Trīs valstu paviljons. Tā autori ir Niklāvs Paegle, Kārlis Bērziņš, Dagnija Smilga, Laila Zariņa, Jurga Daubaraite, Ona Lozuraityte, Johan Tali, Jonas Žukauskas. Tā kā šis pieteikums ir ieguvis visaugstāko žūrijas novērtējumu, autori tika aicināti uz otro kārtu – sarunu procedūru ar iepirkuma komisiju par līguma nosacījumu izpildi.

Kopējā iepirkuma līgumcena par ekspozīcijas koncepcijas izstrādi un realizāciju ir paredzēta 90 000 eiro apmērā, neiekļaujot pievienotās vērtības nodokli. 

Venēcijas biennāles 15. starptautiskā arhitektūras izstāde notiks no 2016. gada 28. maija līdz 27. novembrim. Biennāles kurators ir vairākkārtīgi starptautiski godalgotais Čīles arhitekts Aleksandro Aravena, kurš biennāles kopīgo saturisko uzstādījumu ir konceptuāli nodēvējis − Reporting from the Front. Aleksandro Aravena solās šo biennāli veidot vēl atvērtāku plašākai auditorijai, vēršot uzmanību uz arhitektūras iespējām uzlabot telpiskās vides un sabiedrības dzīves kvalitāti. 

Venēcijas arhitektūras biennāle ir vērienīgākā un prestižākā arhitektūras izstāde pasaulē. Latvija ar nacionālo ekspozīciju Venēcijas arhitektūras biennālē piedalās kopš 2002. gada.

Metu konkursa pieteikumus vērtēja arhitekta, KM Investīciju un projektu nodaļas eksperta Jāņa Dripes vadītā žūrijas komisija, kurā darbojās četri arhitekti, Latvijas Arhitektu savienības biedri: arhitektu biroja Sudraba arhitektūra līdzīpašnieks Reinis Liepiņš, arhitektu biroja Sarma un Norde līdzīpašnieks Visvaldis Sarma, pašvaldības aģentūras Rīgas pilsētas arhitekta birojs projektu vadītāja Zanda Treimane un arhitektu biroja PUNA arhitekti līdzīpašniece Līga Apine.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja