Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FOTO: Zilā kalna Martas slavenās zaļās kleitas

5.jūlijā Ventspilī profesore Janīna Kursīte atklāja ceļojošo izstādi "Zilā kalna Marta un suiti". Izstādē eksponētas 20.gs. slavenākās latviešu dziednieces Zi­lā kal­na Mar­tas, īs­tajā vār­dā Mar­tas Rā­ce­nes (1908 - 1992) mantas (grāmatas, pieraksti, apģērbs u.c.), ko izdevās atrast kādā no dziednieces pēdējām dzīvesvietām.

Izstādē pārstāvēti arī "foto-suiti". Tās ir J.Kursītes fotogrāfijas, kas tapušas vairāku gadu garumā, braucot ekspedīcijās uz Alsungu, Gudeniekiem, Jūrkalni. Izstādes atklāšanā piedalījās Jūrkalnes suitu ansamblis un Ventiņu sadzīves folkloras ansamblis. Notika sadziedāšanās, J.Kursīte arī nolasīja lekciju par tautas dziedniecības tradīcijām, īpaši Kurzemē. Klātesošie dalījās savā un savu vecvecāku pieredzē, kā senāk tikuši galā ar miesīgām un garīgām vainām. Sarunu pamattēma - mācies dziedināt sevi pats un palīdzēt otram. Ceļojošā izstāde jau pabijusi Saldū un Kuldīgā. Paredzēts, ka izstāde būs aplūkojama arī Liepājā, pēc tam vairākās vietās Vidzemē, un savi ceļojumu izstāde pabeigs Rīgā, Medicīnas muzejā.

J.Kursītes pārliecība ir, ka mēs neesam pietiekoši apzinājuši savas tautas pieredzi krīzes situāciju pārvarēšanā. Ielūkojoties savas tautas mantojumā, mēs varam atrast atbildes uz daudziem neskaidriem un sāpīgiem šodienas jautājumiem, jo tautas dziedināšana aptvēra ne tikai dažādu zāļu tēju zināšanu, dažādus laitīšanas (masēšanas) veidus, bet arī prasmi apvārdot (teikt spēka vārdus), uzlabot noskaņojumu ar īsti, pareizi izvēlētu dziesmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja