Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Galerijā Look! tiks atklāta Margaritas Frančeskas Ievas Lozes personālizstāde Sapnis par parītdienas atmiņām

Trešdien, 24. jūlijā, galerijā Look! tiks atklāta Margaritas Frančeskas Ievas Lozes personālizstāde Sapnis par parītdienas atmiņām

Gadalaiku maiņas un dabā sastopamie dzīves cikli, izšūti Margaritas Frančeskas Ievas Lozes lielformāta darbos, reflektē par cilvēka lomu tajā. Personīgās brīvības meklējumi un cīņa par vietu zem saules atspoguļojas caur filigrāni izpildītiem žestiem. Māksliniece tos pasniedz caur dabisku paternu un organisku elementu inkorporēšanu savās kompozīcijās.

Krāsu attiecības un debess ķermeņu simbolika citē ciklisko diennakts ritmu un laika plūdumu kopumā. Margarita strādā ar tekstilu kā arī atrastiem objektiem, kas rada sajūtu, ka šie darbi varētu piederēt kādam atmiņu kolekcionāram. Viņas rokās pavediens pārtop trauslā vizuālā stāstā – ikdienas poēzijā, kas pilna nostalģijas un sapņu atblāzmu. Tekstildarbos noris uztveres rotaļa starp zīmētu attēlu un izšuvumu. Starp līniju un triepienu, ko atgādina dūrienu ritms.

Katra aplūkotā sezona izstaro sev raksturīgo sajūtu par ziemas sasalumu un sniegotiem laukiem vai saules siltajiem stariem un ziedošām pļavām vasarā. Darbos kopā sadiegta šķiet iztēle un atmiņas, dabas pielūgsme un sentiments, ko glabā priekšmeti, kas nodoti no paaudzes paaudzē. Tie kļūst par unikāliem informācijas nesējiem, kas veido jaunas nozīmes gaistošiem piedzīvotā fragmentiem un sapnim par rītdienu. Uzplaucis pumpurs drīz vien izzied un novīst, lai nākamsezon sprauktos no zemes atkal no jauna.

Izstādē dzirdams Melānijas Kristīnas Amengālas (Melanie Christine Amengual) skaņdarbs Fig Trees Bear Fruit When Summer is Near (12:44), kas tapis sadarbības rezultātā tieši šim notikumam. Kompozīcija četrās daļās atklājas kā deja cauri gadalaiku plūdumam. Šajā ainavā saplūst skaņas no atrastiem audio ierakstiem, laika ziņu pārraidēm un mehānisku dūkoņu un trokšņiem – aizgājušās ēras lieciniekiem.

 

Margarita Frančeska Ieva Loze (1997) ir starpdisciplināra māksliniece, kuru aizrauj eksperimenti ar skulpturālu tekstilmākslas valodu un kustīgu attēlu. Mitinās starp Rīgu un Londonu, kur ieguvusi bakalaura grādu glezniecībā Vimbldonas Mākslas koledžā, Londonas Mākslas universitātē un maģistru Kingstonas universitātē. 2024. gadā uzturējusies The Muse rezidencē. Viņa ir Art/Work Associacion un ACS Society biedrs. 2022. gadā Margarita Frančeska Ieva Loze tika izvēlēta prestižajai Venice Biennale Fellowship programmai.

Izstāde būs apskatāma no 24. jūlija līdz 10. augustam galerijā Look! (Ģertrūdes iela 62A).

Darbalaiks: 13.00-19.00 no otrdienas līdz piektdienai, sestdienās 13.00-17.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja