Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ISSP aicina pieteikties radošajām meistarklasēm ar Viku Ekstu un Reini Hofmani

Fotogrāfijas izglītības platforma ISSP izsludinājusi divas radošās meistarklases, kuras vadīs Latvijā pazīstami nozares profesionāļi – māksliniece Vika Eksta un fotogrāfs Reinis Hofmanis. Dalībnieki neatkarīgi no pieredzes aicināti kopīgi reflektēt un veidot fotogrāfiju sērijas par Covid-19 pandēmijas radītajām pārmaiņām, tā piedaloties savdabīgā vizuāla krīzes arhīva veidošanā. Meistarklases norisināsies tiešsaistē sešu nedēļu garumā no maija sākuma, informēja ISSP pārstāvji.

Covid-19 pandēmija šopavasar ir izraisījusi straujas un negaidītas pārmaiņas visās dzīves jomās, arī fotogrāfu darbā un ikdienā. Šajā unikālajā laikā ISSP aicina darboties kopā ar atpazīstamiem jaunās paaudzes Latvijas fotogrāfiem, ISSP Skolas pasniedzējiem Viku Ekstu un Reini Hofmani, lai kopīgi atspoguļotu šībrīža ārkārtas situācijas realitāti, vienlaikus apgūstot un pilnveidojot autorfotogrāfijas sērijas veidošanas pamatprincipus.

Sešas nedēļas garās meistarklases ir domātas ikvienam ar vismaz nelielām priekšzināšanām fotogrāfijā, kas vēlas radoši izpausties un kopā ar domubiedriem reflektēt par krīzes izraisītajām pārmaiņām. Programmas gaitā caur lekcijām, radošiem uzdevumiem, diskusijām un individuālām tikšanās reizēm ar mentoriem dalībnieki pilnveidos savu vizuālo valodu, attīstot nelielu autorsēriju no idejas līdz realizācijai. Rezultātā radītie fotoprojekti tiks publiski prezentēti tiešsaistes vidē, veidojot daudzšķautņainu mūsdienu krīzes arhīvu.

Katrai meistarklasei ir savs tematiskais un konceptuālais fokuss. Mākslinieces Vikas Ekstas radošās meistarklases Krīzes istaba mērķis ir radīt telpu konsekventai pašrefleksijai, piefiksējot un fotogrāfijā apspēlējot personīgās sajūtas, ko katrā no mums raisa jaunie apstākļi. "Šis periods katram no mums sniedz daudz praktisku un psiholoģisku izaicinājumu, kuru attīstību vērts piefiksēt. Meistarklasē mēģināsim tos radoši apspēlēt. Man personīgi tas ir pašreflektīvs, bet reizē arī spriedzes pilns laiks. Baiļu fona troksnis ik pa laikam liek par sevi manīt, cīnoties ar veselīgiem pašsaglabāšanās impulsiem," radošās meistarklases Krīzes istaba ideju komentē māksliniece Vika Eksta.

Savukārt fotogrāfa Reiņa Hofmaņa vadītajā meistarklasē Pārmaiņu ainava dalībnieki fokusēsies uz pārmaiņām apkārtējā vidē un publiskajā telpā. "Meistarklases kopīgajās diskusijās trenēsim spēju uzlūkot apkārtējo vidi kā laikmeta liecību – sabiedrības radītu kopproduktu, kurā atspoguļojas gan ekonomiskās norises, gan sociālās struktūras un cilvēku paradumi. Atslēgas vārdi, kam pievērsīsimies, būtu vērīgums, nozīmīgā saskatīšana ikdienišķajā, spēja paskatīties uz šībrīža situāciju plašākā kontekstā," atklāj Hofmanis.

Abas meistarklases norisināsies tiešsaistē sešu nedēļu garumā no maija sākuma. Pieteikties aicināti gan pieredzējuši fotogrāfi, gan fotogrāfijas entuziasti ar tehniskām pamatiemaņām. Lai piedalītos meistarklasēs, ir nepieciešams savs fotoaparāts vai viedtālrunis ar kameru, kā arī piekļuve internetam.

Vika Eksta (1987) ir māksliniece un pedagoģe, kas savos darbos izmanto fotogrāfiju, kustīgo attēlu, performanci un audiovizuālos arhīvus. Apguvusi fotogrāfiju pie Andreja Granta un EFTI fotoskolā Madridē, ieguvusi maģistra grādu vizuālajā komunikācijā Latvijas Mākslas akadēmijā. Vika ir ADC Young Guns, FK Portfolio un Rīgas Fotogrāfijas Biennāles balvas jaunajiem Baltijas fotogrāfiem ieguvēja, šogad nominēta Purvīša balvai. Kopš 2014. gada piedalās izstādēs Latvijā un ārvalstīs, viņai bijušas izstādes ISSP Galerijā, galerijā Alma, piedalījusies grupas izstādēs Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Kim? Laikmetīgās mākslas centrā un citviet. Tiešsaistē apskatāma viņas izstāde Snakes and Ladders.

Reinis Hofmanis (1985) ir mākslinieks un praktizējošs fotogrāfs, kura darbus raksturo sociālantropoloģisks skatījums un interese par dažādām sabiedrības grupām un to radīto vai ietekmēto vidi. Reinis apguvis fotogrāfiju Lietišķo zinātņu un mākslas universitātē Hanoverē un ieguvis maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā. Izstādēs piedalās kopš 2003. gada, veidojis vairākas personālizstādes Latvijā un ārvalstīs. 2012. gadā ieguvis Archifoto galveno balvu, 2013. gadā ieņēmis 2. vietu Sony World Photography Awards arhitektūras kategorijā, 2018. gadā veidojis fotogrāfiju sēriju Latvijas paviljonam Venēcijas Arhitektūras biennālē. Reiņa darbi ir publicēti New York Times, Financial Times, Spiegel, Esquire, Bloomberg, Le Monde, The British Journal of Photography un citviet.

Vairāk informācijas par meistarklasēm un pieteikšanos: http://isspskola.lv/lv/programma/radosas-meistarklases

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja