Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā aplūkojama Žerāra un Sofijas Bellas Ķeružu fotogrāfiju izstāde

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs aicina uz Žerāra un Sofijas Bellas Ķeružu fotogrāfiju izstādi Ceļmalas, kas notiks no 5. jūlija līdz 1. septembrim

Strādājot ar analogajām fotokamerām, mākslinieki tiecas būt vērotāji, kas fiksē notikumus atsevišķu indivīdu dzīves telpā, cenšoties izprast notiekošo ārpus kolektīvās apziņas lauka.

Par izstādes ierosmi un tajā aplūkotajām tēmām fotogrāfi stāsta: “Es piedzimu 20. gadsimta 60. gados. Uzaugu valsts iekārtā, kur pilsonim dzīvi noteica plāna ekonomika, individuālā izpausme tika neredzami reglamentēta ar cenzūru. Deklaratīvi pilsoņa uzvedība pakļāvās kolektīvai domāšanai un darīšanai. Multfilmās tika proponēta bišu stropa apziņa. Pienāca laiks, un strops pārstāja darboties.

Sofija piedzima Jaunā stropa laikmetā. Kultūrā vairs nedominē viens galvenais naratīvs, zinātne un reliģija tiek dekonstruēta un apšaubīta, veidojot daudzas, dažreiz pretrunīgas teorijas un viedokļus. Šis Jaunais strops ir nenoteikts, un tas cenšas atkāpties no sarežģītības, vienlaikus netīši radot lielāku nekārtību. Lai gan varētu likties, ka pastāv lielāka indivīda autonomija un brīvība, tomēr vēl joprojām sabiedrības priekšstati un cerības visaptveroši valda pār cilvēku dzīvēm, tostarp vērtībām un nozīmēm, kas tiek piešķirtas notikumiem.

Lielos stropos viegli pakļauties pūlim un sekot tā galamērķim. Tomēr katrai bišveidīgo kukaiņu grupai ir savs antenu skaits, un individuāli katram savs īpatnējais dzelonis.

Pēdējo divu gadu laikā mans un Sofijas mērķis ir bijis fiksēt notikumus jeb nomales, kurās parādās indivīdu dzīves telpa. Mēs mēģinām izzināt, kas ir ārpus stropa apziņas, atspoguļojot redzēto caur analogo kameru uzņemtajām bildēm.”

Izstādē eksponētās fotogrāfijas uzņemtas ar analogām kamerām, kuras ražotas laikā no 1927. līdz 1968. gadam.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja