Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Jānis Muncis - Latvijas zīmola atslēga?

No 12. līdz 18.martam visā Latvijā norit radošās darbības nedēļa Radi!, kuras laikā trešdien, 14. martā plkst. 19 sociālajā izklaides un iepirkumu vietā Pērle notiks radošā prātošana - diskusija _Jānis Muncis – Latvijas zīmola atslēga?._Diskusijā piedalīsies Latvijas Kultūras akadēmijas radošajās industrijās iesaistītie studenti un mācībspēki – producente Leonarda Ķestere, socioloģe Anda Laķe, kultūrantropoloģe Rūta Muktupāvela, Eduarda Smiļģa muzeja pārstāves Agnese Miltiņa un Rita Rotkale, tēlnieks Aigars Bikše, režisors Uģis Brikmanis, arhitekts Austris Mailītis, mākslinieks Ivars Mailītis, scenogrāfs Matīss Mailītis, kultūras tūrisma eksperte Brigita Stroda, kā arī Diāna Pauna no Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rihards Kalniņš no Latvijas Institūts.

Diskusiju vadīs šodienas Latvijas zīmolvede Inese Apse-Apsīte.

"Ko mēs zinām par Jāni Munci – Eduarda Smiļģa laikabiedru un Dailes teātra koncepcijas līdzautoru, Parīzes Starptautiskās Dekoratīvās mākslas un moderno industriju izstādes Grand Prix ieguvēju? Maz. Varētu teikt – neko. Jānis Muncis 20 gadus ir bijis Latvijas zīmolvedis Eiropā un pasaulē. Šodien Latvijai nav sava unikāla zīmola. Bet Latvija ir ceļā uz to. Vai Jānis Muncis ir Latvijas zīmola atslēga? Diskusijas nepieciešamība radusies līdz ar īpašu, J. Muncim veltītu izstādi Latvijas Kultūras akadēmijas E. Smiļģa Teātra muzejā. Tās saturiskā ietilpība gan plašākai sabiedrībai, gan profesionāļiem un valsts tēla veidotājiem ir maz zināma," stāsta diskusijas dalībniece Leonarda Ķestere-Kļaviņa.

Jānis Muncis (1886-1955) ir viena no nozīmīgākajām un spilgtākajām latviešu teātra personībām. Apguvis scenogrāfiju Vsevoloda Meierholda Skatuves uzvedumu meistarības kursos, pabeidzis Latvijas Mākslas akadēmijas J. R. Tillberga Figurālās glezniecības meistardarbnīcu, iegūstot mākslinieka grādu un studējis filozofiju un psiholoģiju Pasadīnas Rietumu koledžā, ASV, iegūstot mākslas bakalaura grādu. Līdzās Eduardam Smiļģim piedalījies Dailes teātra veidošanā, tā mākslinieciskās programmas izstrādē un spēles stila veidošanā no 1920. līdz 1926.gadam radot skatuves ietērpu 100 Dailes teātra iestudējumiem, Jānis Muncis spožus starptautiskus panākumus guvis kā scenogrāfs. 1925. gadā ar 20 izrāžu maketiem piedaloties Parīzes Starptautiskajā Dekoratīvās mākslas un moderno industriju izstādē, iegūst izstādes augstāko atzinību Grand Prix. Jānis Muncis veidojis scenogrāfiju Losandželosas Pasadinas teātrī un vairākas režijas Dailes teātrī, lasījis lekcijas skatuves mākslas studentiem ASV un UNRA Universitātē Minhenē, izstrādājis vairākus zinātniskos darbus skatuves mākslas teorijā. Scenogrāfs veidojis sešus grandiozus brīvdabas inscenējumus: Atdzimšanas dziesma Rīgā Esplanādē (1934 ), Pļaujas svētki Koknesē (1935 ), kompozīciju Tev mūžam dzīvot, Latvija! uz peldošas skatuves Daugavā (1936), Pļaujas svētki Rēzeknē (1936), Darba slava (1937), Pļaujas svētki Jelgavā (1937). Jānis Muncis piedalījies vairākās starptautiskās izstādēs: Teātra mākslas izstādēs Ņujorkā Moderno Mākslu muzejā (1926, 1933), Teātra mākslas izstādē Vīnē (1936), Starptautiskā Mākslas un Tehnikas izstādē Parīzē (1937). Padomju un vācu okupācijas gados Jānim Muncim tika aizliegta jebkāda mākslinieciska darbība. 1949. gadā viņš izceļojis uz ASV, Holivudu.

Spilgtajam, neparasti daudzpusīgajam māksliniekam Jānim Muncim šis ir jubilejas gads. Izstāde Pasaules elpā. Jānim Muncim-125, veltīta J. Munča radošajai darbībai, ir skatāma Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā. Izstādes scenārija autores ir muzeja mākslas ekspertes Rita Rotkale un Agra Straupeniece. Izstādes vizuālā iekārtojuma autors mākslinieks Jānis Spalviņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Noskaidroti Sansusī kaušļu pāri

Nedēļas nogalē, 26. un 27. oktobrī, Rīgas cirka arēnu ieņems Sansusī mūziķu kautiņa dalībnieki, kur notiks pirmais kautiņu zibensturnīrs, kurā gavilēs, muzicēs un performēs 16 dalībnieki, pārstā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja