Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kāds rezultāts, Saeima?

Saeimas pavasara sesija ir galā. Deputātu uzdevums ir atskaitīties par padarīto savam darba devējam – sabiedrībai, kas pirms četriem gadiem ar savu izvēli noalgojusi politiķus un uzticējusi tai pārstāvēt savas intereses. Šis būs stāsts par ieskaitītajiem un neieskaitītajiem Saeimas darbiem....

Saeimas šīs pavasara sesijas sekmju izraksts ir raibs kā dzeņa vēders. Tas ir pilns ne tikai ar atbildīgiem un nozīmīgiem lēmumiem, bet arī rūgtumu, jo dažas lemšanas un sēdes ir būtiski iedragājušas labo. Pa vidu tam ir arī vasaras darbi, kuriem jāķeras klāt uzreiz pēc Jāņu svinēšanas.

Šodien svarīgākā ziņa noteikti ir Elektronisko mediju likums un Maksātnespējas likums, kurus Valsts prezidents aicina uzlabot vēl pirms izsludināšanas. Var piekrist, ka likumi tā galējā lasījumā nebija pilnīgi. Tomēr abi likumprojekti bija sarežģīti, izraisot sen nepieredzētu diskusiju vētru un dažādu interešu sadursmi, un katrs no tiem savā redakcijā iekļāva tiesisko regulējumu, kāds Latvijā līdz šim nav bijis, bet bez kura vairs - nevar. Saeimas svarīgākā motivācija Elektronisko mediju likuma kontekstā bija ne tikai aizsargāt reģionālās televīzijas no iznīcības, novērst monopolstāvokli, bet arī izvairīties no soda sankcijām par direktīvas neievērošanu. Likuma rediģēšana ir jāveic nekavējoties. Tāpat uz karstām pēdām jāturpina darbs pie Maksātnespējas likuma, ņemot vērā prezidenta norādījumus, piemēram, piemērot atšķirīgas normas kredītņēmējiem, atkarībā no kredītsaistību apjoma.

Savukārt 1:0 Saeimas labā jeb ieskaitītie darbi noteikti ir lēmumi, kas vērsti uz darba devējiem un ekonomikas sildīšanas pasākumiem. Tos šogad Saeimas darba devējs gaidīja visvairāk. Lai arī vēl nopietns darbs ir priekšā, pavasarī ir izdevies iedzīvināt ideju par viena lata pamatkapitāla SIA. Tāpat uzņēmēji ir gandarīti, ka pielikts punkts ilgstošai problēmai, kas saistīts ar t.s. slimniekiem – simulantiem. Tagad ar likuma palīdzību var cīnīties pret negodprātīgajiem „slimniekiem”, kas ar savu rīcību valstij un uzņēmumam bija nesuši vienus vienīgus zaudējumus. Tikmēr zemnieki saviem darbiem var rēķināties ar lauksaimniecībā izmantojamo dīzeļdegvielu, kura ir brīva no aplikšanas ar nodokļiem. No nodokļiem atbrīvoti arī ziedojumi un dāvanas.

Ar pluss zīmi noteikti vērtēju grozījumus likumā Par tiesu varu. Tagad Latvijā būs Tieslietu padome, kas iesaistīties tiesu sistēmas politikas izstrādē. Nāks klajā ar saviem ierosinājumiem, iesaistīties un diskutēs. Tā būs profesionāla organizācija ar saviem uzdevumiem un savā ziņā arī atbildību kopīgiem spēkiem pacelt tiesu sistēmas reputāciju sabiedrības acīs.

Pie atzīstamiem darbiem es varētu uzskaitīt vēl vairākus. To starp to, ka dzērājšoferu atbildība likuma priekšā tagad ir daudz atbildīgāka un sodi - bargāki, cerot, ka spēlēšanās ar savu un citu dzīvību, pie stūres sēžot alkohola reibumā, kļūs par pagātni. Man ir arī prieks, ka Saeima noreaģēja uz sabiedrības karsto diskusiju par amatpersonu algām un to publiskošanu. Lai izvairītos no jebkādām spekulācijām par un ap atalgojuma lielumu, turpmāk tās būs publiski pieejamas institūciju mājas lapās.

Tomēr blakus ieskaitītajiem darbiem, protams, nepaslīdēja garām šīs pavasara sesijas viens no lielākajiem fiasko. Tā bija balsošana par ģenerālprokuroru Maizīti. Joprojām lielai daļai deputātu, kā arī sabiedrībai nav skaidra motivācija un argumenti, kāpēc vārdiski Maizīša kandidatūra tika atzīta kā profesionāla un augsti vērtējama, savukārt rakstiskā veidā iepriekš paustais atbalsts izplēnēja kā pavasara pali...

Šai Saeimai ir ko pārdomāt. Ne tikai par šo, bet arī aizvadītajām sesijām. Var jau būt, ka šis raibais dzeņa vēders ir šīs Saeimas līkloču atspulgs, atceroties nonākšanu sabiedrības vērtēšanas priekšā un izraisot diskusijas par Saeimas atlaišanu vai paturēšanu „darbā.” Labam rezultātam, Saeima, vajag vēl rezultatīvu vasaru! Līdzās šodien otrreizējai caurlūkošanai iedotajiem likumiem, nedrīkst aizmirst Farmācijas likuma grozījumus un Mikrouzņēmumu nodokļa likumprojekta pieņemšanu. Tikai tad varēsim runāt par startu finiša taisnē - rudens sesijā....

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja