Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Kamuflāžas nospiedums

Mākslas portālā Arterritory.com publicēts raksts par starptautisko izstādi Kamuflāža, kas līdz 7. oktobrim skatāma Helsinku Laikmetīgās mākslas muzejā Kiasma un kurā piedalās 15 mākslinieki no dažādām pasaules valstīm."Izstādes konceptuālais fundaments ir trauslā un bieži diskutablā robeža starp mākslu un dizainu.

Arī uztveres un interpretācijas kamuflāžu, kas atkarībā no konteksta nereti ļauj vienu un to pašu darbu piepulcēt gan laikmetīgās mākslas darba, gan dizaina objekta statusam. Kā apgalvo izstādes kurators Lēvi Hāpala (Leevi Haapala) – "kamuflāža" apzīmē ne tikai klasisko militārā arsenāla rakstu, bet arī iekļaušanos vidē vai saplūšanu ar to. "Maskēšanās mākslā ir vizuāla maldināšana un slēpšanās, pakļaujot to noteiktai stratēģijai."

Patērētājkultūras "kamuflāža" ir arī viens no šīs izstādes caurvijošiem motīviem. Nīderlandiešu mākslinieku duets Afke Golsteijn & Floris Bakker jeb Idiots sērijā Fake V (2007) estētiski skaisti un vienlaikus vulgāri šausminoši rotaļājas ar trauslo robežu starp dzīvību un nāvi. Morāli un visatļautību. Eksponējot izbāztus zvēriņus kombinācijā ar dārgiem izšuvumiem, pērlēm, zeltu un kristāliem. Aukstasinīgos, glamūro žurnālu stila uzstādījumos. Izbāzts sermuliņš ar kristāla krūtežu, sastindzis skumjā pielūgsmes pozā - iepretim sava mazā ķermenīša "pazaudētajai daļai", kas tagad pārtapusi kristāla "brīnumvardē". Jeb kristālos fosilizējies dižciltīga plēsējkaķa šķērsgriezums. À la Hērsts, taču rafinētākā briljantu mērcē. Starp citu, daži no abu mākslinieku darbiem savulaik greznojuši arī kāda luksusveikala skatlogu, tādējādi kārtējo reizi liekot aizdomāties, sak, ja arī izdotos atrast vērtības, kuras mūsdienu pasaulē vēl nebūtu skāris mārketings, visticamāk, tās būtu kādas retas fosīlijas kaut kur Himalaju kalnos. Un arī droši vien paglābušās tikai tālab, ka daudzo iekarotāju aktuālākā dizaina trekinga zābakos ieautās kājas tām vienkārši pārlāčojušas pāri..."

Pilnu rakstu lasiet portālā Areritorry.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Noskaidroti Sansusī kaušļu pāri

Nedēļas nogalē, 26. un 27. oktobrī, Rīgas cirka arēnu ieņems Sansusī mūziķu kautiņa dalībnieki, kur notiks pirmais kautiņu zibensturnīrs, kurā gavilēs, muzicēs un performēs 16 dalībnieki, pārstā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja