Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kāpēc 15. maijs?

15. maijā partija "Visu Latvijai!" rīko Vienības braucienu par godu 1934. gadā Kārļa Ulmaņa veiktajam valsts apvērsumam. Daudzi mums jautā, kāpēc Vienības braucienam "Visu Latvijai!" ir izvēlējusies tieši apvērsuma datumu - 15. maiju. Atbildi sniedz "Visu Latvijai!" līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Kāpēc 15. maijs? Pirmkārt, tāpēc, ka ar to sākas laika posms, par kuru vecākajā latviešu paaudzē vērojama tik liela vienprātība, kā reti kuros jautājumos. Nav šaubu – tas bija laiks, kad latvieši savā zemē dzīvoja labi, jutās kā saimnieki savās mājās un bija pamats patiesam lepnumam.

Otrkārt, tāpēc, ka 15. maijs nesa jaunu ideoloģisku saturu Latvijas politiskajai dzīvei. Latviskums, nacionālisms, augsta morāle un kārtība kļuva par vadošām un valdošām vērtībām. Tieši tāpēc K. Ulmaņa politiku asi nosoda mūsu nelabvēļi – kā sorosiešu propagandisti, tā padomju okupācijas atliekas krievu preses un štābistu izskatā.

Treškārt, tāpēc, ka Ulmaņa politika bija kā pretstats nespējīgajai un bezatbildīgajai demokrātijas imitācijai, kas notiek arī šodienas Latvijā.

Mēs neesam pret demokrātiju un neaicinām atkārot 15. maiju burtiskā nozīmē. Mēs aicinām uz jaunu garīgu apvērsumu, uz jaunu nacionālu pacēlumu, atjaunojot K. Ulmaņa un viņa laikabiedru cildinātos ideālus.

Mēs necenšamies idealizēt kādu laika posmu vai vēstures personāžu. Daudz kam varam nepiekrist un pat nepiedot K. Ulmaņa politiskajā darbībā. Taču neredzēt to milzu ieguldījumu, ko valstsvīrs Latvijas un latviešu tautas labā ir darījis, būtu aplami. Tā būtu spožas un godpilnas vēstures lapas izraušana no tautas atmiņas.

Nobeigumā gribētu pēc atmiņas citēt dziesminieku Kasparu Dimiteru: „Arvien vairāk man sāk patikt Kārlis Ulmanis un 15. maijs. Vismaz dažus gadus letiņi varēja labi dzīvot. Nebija demokrātijas? Bet vai tāda ir tagad? Vadoņa kults? Bet vai tas ir sliktāks par 14 gadus ieilgušo valdības krīžu kultu?” 15. maijs ir pretrunīgs datums, bet skaistā un cerīgā tajā saskatu vairāk. Tāpēc aicinu šo datumu kalendārā iekrāsot ar sarkanu tinti.

Raivis Dzintars

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja