Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kārļa Ulmaņa dzimšanas dienas godināšana Pikšās

Šis gads Kārļa Ulmaņa piemiņai ir īpašs – pavisam drīz 17.septembrī šim dižākajam latviešu valstvīram tiks atklāts radošs piemineklis – Z.Liepiņa un K.Dimitera muzikālā drāma “Vadonis”*.

Mēs, apvienības „Visu Latvijai!” biedri, jūtamies gandarīti, ka mūsu ilggadīgās rūpes par Kārļa Ulmaņa piemiņu nu vainagos šāds mākslas darbs.

Ticam, ka šis darbs stiprinās latviešu sirdīs ticību Kārļa Ulmaņa ideālam – latviskai, vienotai, brīvai un saimnieciski patstāvīgai Latvijai.

Apvienība „Visu Latvijai!” ielūdz uz Dziesmu un pārdomu vakaru - „Dižais Latvietis mūsos - vakar, šodien un rīt!”

Kārļa Ulmaņa dzimšanas dienas svinīgai godināšanai “Pikšu” mājās 4.septembrī no plkst. 18.30,

ar Kārļa Ulmaņa ceļavārdiem: „Savus skatus vērsīsim nākotnē, savas domas pagriezīsim nākotnes uzdevumiem, paliksim stipri, paliksim nelokāmi ticībā savam darbam, saviem uzdevumiem, tad paliksim uzvarētāji visos laikos. Jo mums ir tikai viens mērķis, kopīgs mērķis – mūsu Tēvijas Latvijas labklājība, stiprums, spēks, varenība un drošība.”

Programmā:

- Kārļa Ulmaņa radiorunas.

- Muzikālās drāmas «Vadonis» libreta autora Kaspara Dimitera Kārlim Ulmanim veltītās dziesmas – Visu Latvijai! pirmatskaņojums.

- “Pikšu” saimnieka Gunāra Ulmaņa sveiciens.

- Ed.Virzas citāta ievadīta dziesmas “Tumša nakte, zaļa zāle” kopdziedāšana.

- Dziesmas ar Visu Latvijai! un Nacionālistu kluba jauniešiem, biedriem un atbalstītājiem.

- Kārļa Ulmaņa vārdi rītdienai.

- Sarunas pie ugunskura.

- Vēstījums tautai pieņemšana.

Dziesmu tekstus nodrošināsim, par tēju gādās nama saimnieks Gunārs Ulmanis, ja ir vēlēšanās līdzi ņemiet groziņu, bet pats galvenais - sagatavosim katrs un šajā vakarā atgādināsim viens otram Kārļa Ulmaņa teikto, kādu viņa citātu, kas nosaka arī šodienas vajadzības un centienus.

* * * Ed.Virzas Vadoņa raksturojums: «Kārlis Ulmanis nav parlamenta runātājs. Šī telpa, kur sadzīts kopā tik daudz patmīlīgu interešu apņemtu ļaužu, nav viņa auditorija. Ko viņš, viļņu savaldītājs jeb atkal sacēlējs, varētu iesākt ar šiem cilvēkiem, kurus nevar iekustināt ne patriotisms, ne citi augstāki mērķi, bet tikai savtīgas tieksmes? Šī tribīne, no kuras runājot nav pieņemts noiet un iedrāzties starp klausītājiem, lai iedzītu viņos svētu entuziasmu, nav viņa pasaule. Še viņš kā politiķis var tikai savu zemniecības un tautas ideālu vārdā lielākais noaust smalki izstrādātu kombināciju tīklus, lai tajos saķertu politiskās vienas dienas mušas. Bet tas ir par maz šim cilvēkam, kas nav nodevies nekādiem dzīves kārdinājumiem, bet saglabājis savus spēkus, stāvot uz stikla pamata, lai dabas dotā elektrība neieplūstu zemē, kā par lieliem vīriem, gudri runādams, ir izteicies Gēte. Bet ir lauki, un zemnieku kongresi, kur viņa temperaments var svabadi izteikties. Tur viņš dodas, aplipis ar saviem zemniekiem kā bišu māte ar bitēm. Šīs brūni nodegušās sejas, šie vīri vadmalas svārkos un sievas biezos lakatos, šie jaunekļi, gludi sasukātiem matiem, šie zemes īpašnieki un strādātāji ir tauta, kas gaida pestīšanu.» (Ed.Virza, K.Ulmanis, 1935)

* * * Ed.Virzas citāts pirms dziesmas “Tumša nakte, zaļa zāle” kopdziedāšanas: «Tā arī, ejot caur Kārļa Ulmaņa dzīvi uz augšu, mēs nonākam druvās un birzēs pazudušā Bērzu muižas pagastā, Pikšu mājās, kur viņš dzimis zemā vecu laiku istabā. Tā liekas vēl pilna seno ratiņu rūkšanas un birdu klabēšanas un apaušu un striķu vijēju runāšanas gaŗajos ziemas vakaros. Bērzu muiža ir zāļains, zaļš apgabals, kuŗā govju māvieni izskan kā pašas dabas mātes nopūtas. Kad skatās šī apgabala naktī, tad liekas – taisni no šejienes nezināmais daiņu dzejnieks ņēmis vārdus un meldiju savai dziesmai: “Tumša nakte, zaļa zāle, laukā laidu kumeliņu”.»

Kārļa Ulmaņa piemiņas muzeja adrese: "Pikšas", Bērzes pagasts, Dobeles rajons Tālrunis: 29364230 “Pikšu” mājas lapa: http://piksas.lv/

Pieteikties braucienam pie Imanta Parādnieka tālr.29213131, e-pasts: [email protected] * Z.Liepiņa un K.Dimitera muzikālās drāmas «Vadonis» pirmizrāde 2009.gada 17.septembrī Rīgā Nacionālajā teātrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja