Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 20. jūnijs
Rasa, Rasma, Maira

Laiks, daba un cilvēka figūras iemiesojumi. Rotko muzeja vasaru krāšņos četras jaunas mākslas izstādes

Rotko muzejā Daugavpilī šo piektdien tiks atklāta vasaras izstāžu sezona. Tajā iekļautās ekspozīcijas, kurās skatāmi mākslinieku darbi no Latvijas, Lielbritānijas un Ķīnas, apmeklētāji varēs aplūkot līdz pat 25. augustam.

Brazīliešu izcelsmes Lielbritānijas gleznotāja, tēlniece un grafiķe Karina Lambrehta savā izstāde Dvēseles gadalaiki caur dažādām formām nododas garīgiem meklējumiem, lai gan noliedz interesi par reliģiju tās institucionālajās izpausmēs. Autore ir viena no Latīņamerikas 80. gadu mākslinieku paaudzes, un viņas darbi izceļas ar košiem, pašas izgatavotiem pigmentiem un organiskas izcelsmes materiāliem, tostarp lietusūdeni, augsni, dzīvnieku asinīm un medu. K. Lambrehtas daiļrades vadošā tēma ir daba – debesis, lietus, saule, māja, dārzs, kauls un jūra te uzplaiksnī gan kā abstraktas nojausmas, gan kā ar roku rakstīti mīklaini vārdi. Pārvēršot lietas vārdos un transformējot dabu hromatiskā telpā, māksliniece dibina jaunas attiecības starp sevi un Visumu, kur uzmanības centrā ir lielums un mazums, viens un daudzi, kā arī netveramais starpstāvoklis starp glezniecību un valodu.

Ar šo izstādi sabalsosies arī Latvijas ievērojamās keramiķes un porcelāna meistares Ineses Brants darbu ekspozīcija Laika dimensijas, kuras centrā ir laika ritējums.

Savukārt Latvijas mākslinieku grupas izstādē Ak, figūra, ar ko tu vakardien draudzējies? katrs mākslinieks piedāvās savu interpretāciju par cilvēka figūru un tās simbolisko un komunikatīvo būtību. Mākslinieki piedāvā daudzveidīgus figūras iemiesojumus – no bronzas lējumiem, keramikas un kažokādu veidojumiem līdz pat ilustrācijām, gleznām un kino. Izstāde konfrontē mākslīgā intelekta ģenerētas figūras un cilvēka radītas fantāzijas un pārliecinoši rāda: par spīti abstrakcijas ietekmei, Latvijas laikmetīgajā mākslā figūru ir daudz, un tās ir līdzīgas cilvēkam. Izstādē ar saviem darbiem piedalās Latvijas mākslinieki Diāna Adamaite, Kristaps Ancāns, Arnis Balčus, Aigars Bikše, Kristians Brekte, Sigita Daugule, Roberts Diners un Lilija Dinere, Kristaps Epners, Miķelis Fišers, Gints Gabrāns, Ieva Iltnere, Jānis Mitrēvics, Ernests Kļaviņš, Plastic Afterlife (Kristians Aglonietis, Patrīcija Māra Vilsone) un Agate Tūna, Krišs Salmanis, Sabīne Vernere, Evelīna Vida, Paula Zvane.

Tāpat Rotko muzejā šovasar būs skatāma Taņ Pina, kas ir viens no Ķīnas vadošajiem abstrakcionistiem, spilgtā izstāde Turpu šurpu: Taņ Pina māksla. Mākslinieka daiļradi – unikālu Austrumu un Rietumu mākslas sintēzi – iedvesmojis vācu ekspresionisms un Ķīnas estētiskā un filozofiskā tradīcija, kur "vairāk nozīmē mazāk", kā arī Marka Rotko rokraksts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja