Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Banka izlaidīs modernismam veltītu kolekcijas monētu

Otrdien, 6. oktobrī, Latvijas Banka izlaidīs sudraba kolekcijas monētu Modernisms Latvijā. 20. gs. 60. gadi, informēja bankas pārstāvji.

Jaunā kolekcijas monēta veltīta mākslai Latvijā 20. gadsimta 60. gados – laikā, ko saistībā ar politiskajām norisēm dēvē par atkusni. Šim laikam ikdienas dzīvē bija raksturīgas lielākas brīvības un labklājības cerības, un arī kultūrā un mākslā pavērās relatīva apvērsuma iespēja. Mākslas brīvdomīgo formu uzplaukums sekmēja stingrāku ideoloģisko kontroli tēlotājmākslā, savukārt dekoratīvi lietišķās mākslas un dizaina joma varēja attīstīties brīvāk, ļaujot modernismam atraisīties dizainā un arhitektūrā.

Lai atspoguļotu šim laikam raksturīgo, monētā izmantoti grafiskie elementi no dažu tā laika nozīmīgu autoru – arhitektes Martas Zigrīdas Staņas un mākslinieku Zinas Ulstes, Gunāra Kirkes un Ulda Razuma – darbiem. Šis grafisko izteiksmes līdzekļu kopums ir liecinājums par modernisma stilistikas vienojošo fenomenu.

Kolekcijas monētas Modernisms Latvijā. 20. gs. 60. gadi grafiskā dizaina autore ir māksliniece Sandra Krastiņa, bet plastiskā veidojuma autors – mākslinieks Jānis Strupulis. Monētas priekšpusē ar trim atšķirīgas intensitātes matējumiem un motīvu detaļu apzeltījumu atveidoti fragmenti no Ulda Razuma veidotā grafiskā noformējuma pasta papīra komplektam (1968; zirdziņa motīvs) un grafiskais motīvs no Gunāra Kirkes veidotā skaņuplates Džeza festivāls 68 apvāka (1968).

Monētas aizmugurē ar diviem atšķirīgas intensitātes matējumiem un motīvu detaļu apzeltījumu atveidots fragments no Zinas Ulstes dekora kafijas servīzei Saulīte (1964–1970) un fragments no Martas Zigrīdas Staņas, Imanta Jākobsona un Harolda Kandera dzīvojamās mājas Brīvības ielā 313, Rīgā (1967), projekta.

Jauno monētu no 6. oktobra plkst. 12 varēs iegādāties Latvijas Bankas numismātikas produktu iegādes vietnē e-monetas.lv. Monētas cena vietnē e-monetas.lv – 56.00 eiro, iegādes limits vienai personai – četras monētas. Monētas maksimālā tirāža ir 3000 eks. Monēta izgatavota UAB Lietuvos monetų kalykla (Lietuva).

Kolekcijas monēta Modernisms Latvijā. 20. gs. 60. gadi ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā (tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas).

Jaunās monētas iegāde būs iespējama tikai interneta vietnē e-monetas.lv no 6. oktobra plkst. 12. Covid-19 pandēmijas dēļ jaunie numismātikas produkti nebūs pieejami Latvijas Bankas kasē. Interneta vietnē e-monetas.lv veikto pirkumu saņemšana būs iespējama gan pa pastu, gan klātienē Latvijas Bankas kasē. Klientu ērtībai, kā arī ar Covid-19 izplatību saistīto risku mazināšanas nolūkā interneta vietnē veikto pirkumu izņemšanas laiks pagarināts līdz 20 darbadienām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja