Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Latvijas Banka izlaiž kolekcijas monētu Baltars. Porcelāns

9. augustā, Latvijas Banka izlaiž unikālā formā veidotu 5 eiro sudraba kolekcijas monētu Baltars. Porcelāns. Latvijas nacionālās kultūras lepnumam – porcelāna un fajansa trauku apgleznošanas darbnīcai Baltars – veltītā monēta radīta, par prototipu izmantojot Romana Sutas dekoratīvo šķīvi Deja (1927).

Jaunās kolekcijas monētas, kas ir miniatūrs mākslas priekšmets, grafisko dizainu veidojusi māksliniece Frančeska Kirke, autore arī īpaša dizaina 1 lata monētai ar pakava attēlu un kolekcijas monētai Basketbols.

Monēta Baltars. Porcelāns izgatavota UAB Lietuvos monetų kalykla (Lietuva). Monētas vienā pusē redzama darbnīcas Baltars grafiskā zīme, bet otrā pusē – ievērojamā latviešu mākslinieka, spilgta klasiskā modernisma pārstāvja Romana Sutas (1896–1944) 1927. gadā darinātā kompozīcija Deja. Monētas kalums veidots atbilstoši lēzena šķīvja formai.

Porcelāna un fajansa trauku apgleznošanas darbnīcas Baltars vērienīgais sniegums 20. gadsimta 20. gados ir viena no Latvijas kultūras kanona krāšņākajām vērtībām. Modernā mākslas valoda, nacionālais kolorīts un augstā porcelāna apdares kvalitāte ir tas pamats, kas vēl joprojām pievērš Baltars darbiem pastiprinātu sabiedrības uzmanību.

Baltars izveidi virzīja izcilā latviešu gleznotāja, grafiķa, kompozīcijas meistara Romana Sutas (1896–1944) ideja radīt modernisma laikmetam un formu valodai atbilstošu nacionālu kultūrvidi. Iecere galvenokārt saistījās ar interjera dizainu un lietišķo mākslu, kur dekoratīvā keramika darbotos kā savdabīgs tolaik aktuālā funkcionālisma un konstruktīvisma estētikas un ideoloģijas akcents.

Mākslinieciskās rūpniecības un mākslas popularizēšanas sabiedrība Baltars (no latīņu valodas ars Baltica – Baltijas māksla) tika nodibināta 1925. gadā. Ražotni iekārtojot Rīgā, Lāčplēša ielas 23. namā. Darbnīcas radošo kodolu veidoja Romans Suta kopā ar dzīvesbiedri gleznotāju Aleksandru Beļcovu (1892–1981), latviešu grafikas virtuozs Sigismunds Vidbergs (1890–1970) un epizodiski arī gleznotāji Erasts Šveics (1895–1992) un Lūcija Kuršinska (1894–1976).

Monēta tiks pasniegta kā dāvinājums Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam (LNMM) un papildinās tā Dizaina kolekciju.

Monētas Baltars. Porcelāns nominālvērtība - 5 EUR, svars: 18,00 g; diametrs: 38,61 mm. Tās maksimālā tirāža – 5 000 eksemplāru. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 53,00 EUR. Monētu no 2016. gada 9. augusta varēs iegādāties Latvijas Bankas kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, Teātra ielā 3, Liepājā un citās tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās.

Monētu ir iespējams pasūtīt Latvijas Bankas jauno kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu rezervēšanas sistēmā, kas atrodama Latvijas Bankas interneta vietnes www.bank.lv Monētu sadaļā: https://rezervetmonetu.bank.lv


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja