Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs aicina skolēnus meistarklasēs iepazīt laikmetīgo mākslu

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) kopā ar māksliniekiem Gundegu Eveloni, Katrīnu Neiburgu, Rihardu Funtu, Ievu Balodi, Evitu Melbārdi, Ievu Soprāni, Modri Svilānu, Viktoriju Ekstu, Andreju Strokinu, Andu Lāci, Izoldi Cēsnieci un mākslas vēstnešiem programmas Latvijas skolas soma ietvaros kopš 2019. gada februāra ir uzsācis daudzveidīgu radošo meistardarbnīcu ciklu, ko piedāvā piedzīvot bērniem un jauniešiem (10–16 gadi) skolās visā Latvijā, informēja LLMC pārstāve Laura Brokāne.

Meistardarbnīcas ir piemērotas arī dažādām nometnēm, bērnu un jauniešu centru programmām, profesionālas ievirzes skolām un interešu izglītības iestādēm visā Latvijā.

Meistarklases ietvaros katrs mākslinieks sniedz ieskatu savā radošajā darbībā un mākslas vēstnesis ar dažādu piemēru palīdzību paskaidro, kas ir laikmetīgā māksla. Dalībnieki tiek iepazīstināti ar katra mākslinieka darba specifiku, tehniku un darba metodi, un pēc stāstījuma mākslinieks kopā ar mākslas vēstnesi vada radošo darbnīcu, kurā skolēniem pašiem ir iespēja izmēģināt mākslas darba veidošanas principus, radot jaunu mākslas darbu. Vienas radošās darbnīcas ilgums ir divas stundas. Katra meistarklase pieejama kā atsevišķa norise, bet vienlaikus uz vienu skolu iespējams aicināt arī vairākas meistarklases.

Starpdisciplināri strādājošā māksliniece, tēlniece un kuratore Gundega Evelone (http://gundegaevelone.berta.me/) savā meistarklasē iepazīstina ar performances, akciju, hepeningu un instalāciju mākslas veidošanas praksēm un piemēriem Latvijā. Izmantojot uz vietas atrodamus priekšmetus, māksliniece ar praktisku līdzdarbošanos piedāvā piedzīvot, kā ir iespējams materializēt ikvienu radošu ideju.

Meistardarbnīcā kopā ar mākslinieci Katrīnu Neiburgu (http://neiburga.lv/) ir iespēja izzināt, kas ir videomāksla, videoinstalācija un vīdžejošanas kultūras aizsākumi Latvijā, pašiem praksē apgūstot VJ (video miksētāja) programmu un radot savu video darbu.

Laikmetīgās mākslas restauratores Evita Melbārde un Ieva Soprāne meistardarbnīcā atklāj laikmetīgās mākslas daudzveidīgo materialitāti un mākslas darbu piemērus, kas paglābti no izzušanas, pateicoties laikmetīgās mākslas restauratora profesijas unikalitātei. Kopīgi tiek veidotas latviešu mākslinieku darbu kopijas un iepazīti neparastākie materiāli, kas tiek izmantoti mūsdienu mākslā.

Vizuālās mākslinieces Vikas Ekstas (www.vikaeksta.com) pašportretu meistarklases dalībnieki tiek iepazīstināti ar dažādām pieejām un māksliniekiem, kas strādā ar pašportretu, selfiju kultūru un pašportreta terapeitisko iedarbību mākslā. Meistarklases dalībnieki rada pašportretus foto vai īsu video formātā un strādā ar sevis pozicionēšanu kameras priekšā un jaunu tēlu radīšanu, iemūžinot sevi un savus grupas biedrus ar foto portretu un pašportretu palīdzību.

Gleznotājas un performanču mākslinieces Andas Lāces (www.andalace.com/) vadītajā meistardarbnīcā, izmantojot rotaļāšanos un radošus uzdevumus, katram tās dalībniekam tiek sniegta iespēja piedalīties performatīva mākslas darba radīšanā. Iesaistot skolēnus performatīva lielformāta zīmējuma radīšanā, tiek attīstīta kāda ideja vai doma, rosinot skolēnu savstarpēju uzticēšanos, atbrīvošanos un koncentrēšanos.

Māksliniece un pedagoģe Izolde Cēsniece savā meistarklasē kopā ar skolēniem domā, zīmē, veido un būvē iztēles kartes, kurās katra skolēna prātā esošās domas, lietas un raizes materializējas kopīgas pilsētvides objektu formās, atklājot klases emocionālo un tematisko noskaņu.

Savukārt foto mākslinieks Andrejs Strokins (http://strokins.info/) savā meistardarbnīcā piedāvā veidot foto kolāžas no atrastiem attēliem, ļaujoties nejaušības un kļūdīšanās raisītajiem efektiem uz radītajiem darbiem.

Dizainers Rihards Funts (www.rihardsfunts.com/) savā meistarklasē iepazīstina ar dažādām dizaina disciplīnām un dizainera profesiju, kopā ar skolēniem izstrādā izstādes koncepciju un rada izstādes ekspozīcijas dizaina maketus, izmantojot 3D printēšanas tehnoloģiju.

Analogo attēlu māksliniece un eksperimentālā kino pasākumu kuratore Ieva Balode (https://ievabalode.com/) iepazīstina skolēnus ar analogo tehnoloģiju pielietošanu mākslas darbu radīšanā mūsdienu digitālajā laikmetā. Kopā ar mākslinieci tiek sniegta iespēja analogo foto attēlu izgatavot pašiem un atklāt analogā attēla radīšanas principus.

Metālmākslinieks Modris Svilāns, dažādus materiālus kombinējot ar skaņas un kinētikas eksperimentiem, kopā ar skolēniem rada kinētiskus mākslas darbus, kas tiek atdzīvināti ar kontrastu sensora palīdzību, radot unikālu pieredzi.

Meistarklases ir maksas pakalpojums. Vienas meistarklases cena ir 235–275 EUR (t.sk. PVN), neskaitot transporta izmaksas.

Pieteikšanās meistardarbnīcām, sazinoties ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centra izglītības programmu kuratori Māru Žeikari, rakstot uz [email protected] vai zvanot +371 29586893.

Detalizētāka informācija par meistardarbnīcām: www.lcca.lv, arī Facebook: /LMC.LV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja