Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs skatāma poļu avangarda māksliniekam Vaclavam Špakovskim veltīta izstāde

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs būs skatāma Latvijas Laikmetīgās mākslas centra sadarbībā ar Ādama Mickēviča institūtu Varšavā un Lodzas Mākslas muzeju organizētā izstāde Rīgas piezīmes: sekojot Vaclava Špakovska līnijām, informēja muzeja pārstāvji.

Izstāde veltīta poļu avangarda mākslinieka, arhitekta un inženiera Vaclava Špakovska (Wacław Szpakowski, 1883–1973) daiļradei, atzīmējot viņa 140 gadu jubileju un 50. nāves gadadienu.

Špakovskis dzimis Varšavā, Polijā, bet 1897. gadā viņš kopā ar ģimeni pārcēlās uz Rīgu, kur 1902. gadā sāka studēt arhitektūru Tehniskajā universitātē. Jaunieti ļoti interesēja meteoroloģija, viņš pētīja tādas atmosfēras parādības kā viesuļvētras, cikloni un vētras, pierakstot faktus un novērojumus piezīmju grāmatiņā.

Piezīmju grāmatiņas, kuras Vaclavs Špakovskis, atrodoties Rīgā, piepildīja ar rindām, novērojumiem un vārdiem, atklāj tēmas, kas viņu interesēja, un ceļu, kas veda uz mākslinieciskajiem sasniegumiem. Daudzās lapās ir lasāmi saraksti: grāmatas par vēsturisko un tautas arhitektūru, arheoloģiju un inženierzinātnēm. Citās piezīmju grāmatiņās Špakovskis pievērš uzmanību dažādām atmosfēras parādībām, īpašu uzmanību veltot skaņām, kas tās pavada.

Šie pieraksti liecina par Vaclava Špakovska intelektuālās attīstības un mākslinieciskā jutīguma veidošanās laiku. Tie sniedz ieskatu arī viņa mūža projekta Ritmiskās līnijas, kas tapis Rīgā, metodoloģijā. Vizuālie motīvi, ko Špakovskis novēro dabā (cilvēku sejas, augi, dzīvnieki) un cilvēka radītajās formās (arhitektūras elementi), dabā dzirdamās skaņās un mūzikas skaņdarbos, – tas viss nodarbināja viņa prātu. Mākslinieka jēdzienā "ritmiskās līnijas", tāpat kā piezīmju grāmatiņu lappusēs, viss pakāpeniski tiek reducēts līdz tīrākajām, abstraktajām formām.

Vaclava Špakovska daiļrade nav bijusi zināma līdz 1978. gadam, kad autora mantojumu atklāja Lodzas Mākslas muzeja kurators Janušs Zagrodzki (Janusz Zagrodzki), kurš tur organizēja pirmo mākslinieka darbu izstādi. Vēlāk Špakovska zīmējumi tika rādīti muzejos un galerijās Varšavā, Briselē, Ņujorkā, cita starpā arī solo un grupu skatēs, veidojot savdabīgu dialogu un tikšanās ar tā laika ģeometriskās abstrakcijas māksliniekiem un jaunākās paaudzes pārstāvjiem, kas nevarēja notikt Špakovska dzīves laikā, jo kā radošā personība viņš strādājis samērā izolēti.

Izstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ir pirmā Vaclava Špakovska daiļrades prezentācija Baltijas valstīs. Ekspozīcija piedāvā apjomīgu autora novatorisko kompozīciju klāstu, ietverot virkni nepublicētu arhīva materiālu, kas ļauj tuvāk iepazīt šo mākslinieku un izpētīt viņa saites ar Latviju, it sevišķi izglītības periodā. Darbi izstādē atklāj citus – nefiguratīvus – veidus, kā redzēt, saprast, parādīt un iesaistīties apkārtējās pasaules norisēs.

Izstādes kuratore: Inga Lāce/Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs.

Izstādes līdzkuratori: Jakubs Gavkovskis (Jakub Gavkovski), Daniels Muzičuks (Daniel Muzyczuk).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja